Sacher-torta

Bár hivatalosan december ötödike a híres bécsi csokoládétorta napja, bármikor érdemes házilag reprodukálni

Metternich herceg főszakácsa éppen beteget jelentett egy a herceg által adott vacsora idején, így az akkor 16 éves tanítványára, Franz Sacherre hárult a feladat, hogy a herceg vendégeit megörvendeztesse.

Az alkalomra kitalált torta nem aratott rögtön sikert, persze nyilván senki sem távozott csalódottan az asztaltól. Sacher aztán a mesterséget kitanulva Pozsonyban és Budapesten is dolgozott, de Bécsben telepedett le végleg, ahol megnyitotta delikát- és borszaküzletét.

A torta receptjét végül fia, Eduard tökéletesítette, állítólag a Demmel királyi cukrászdában és pékségben töltött tanulóévei alatt. Ez aztán később súlyos jogvitákat szült: a Demmel cukrászat és Sacher is „eredetiként” árulta a tortát. Mivel Sacher a zűrzavaros tervek folyományaként tönkrement, nem nagyon maradt a torta védjegyén kívül semmije, ezért tanúsíthatunk némi megértést irányában.

A jogvita közte és a Demmel közt olyan lényeges kérdések körül alakult ki, volt-e az eredetiben baracklekvár vagy sem. Végül aztán a Demmel és Sacher örökösei megegyeztek: Sacherék használhatják az „eredeti” kifejezést, Demmelék pedig a szeletek tetejét „Eduard Sacher-torta” feliratú pecséttel díszíthetik.

Hozzávalók 12 szelethez
6 dkg étcsokoládé 12,5 dkg vaj + a tortaformába 12,5 dkg porcukor 6 tojás 1 kiskanál vaníliakivonat 12 dkg cukor 5 dkg liszt édes tejszínhab a tálaláshoz

A töltelékhez: 8 evőkanál baracklekvár 1 evőkanál rum

A mázhoz: 7 dkg étcsokoládé 3 evőkanál cukor

Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd félretesszük.

2. A vajat elektromos keverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és közepes fordulaton még 2 percig keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd az olvasztott csokoládét és a vaníliát is.

3. A tojásfehérjét habbá verjük, közben lassan hozzáadjuk a cukrot. A tojáshabot három részletben a csokoládés masszához keverjük, majd két részletben hozzászitáljuk a lisztet, és azzal is összedolgozzuk.

4. A tésztát egy 22 cm-es kivajazott és sütőpapírral kibélelt tortaformába kanalazzuk, majd kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Amikor kihűlt, vízszintesen kettévágjuk.

5. A töltelékhez a baracklekvárt a rummal felforraljuk, majd megkenjük vele az alsó tortalapot, és visszahelyezzük rá a torta másik felét. Annak a tetejét is megkenjük vékonyan baracklekvárral.

6. A mázhoz a csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztjuk. A cukrot karamellizálni kezdjük, majd amikor már borostyánszínű, de még folyékony, hozzáadjuk a csokoládét, és alaposan összekeverjük.

7. A tortát egy rácsra helyezzük, majd a tetejénél kezdve körbeöntjük a csokoládémázzal, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Amikor a máz teljesen megszilárdult, a tortát forró vízbe mártott késsel szeletekre vágjuk, és porcukorral felvert tejszínhabbal tálaljuk.

Vote it up
319
Tetszett?Szavazzon rá!