Sajátos népi gyógymódok

A csörgőkígyó gyógyítja a reumát, a hulla a kelést, a fülzsír a herpeszt?! Íme, pár bizarr módszer

Kapcsolódó cikkek

Vizelettel a pattanások ellen?
Kolumbusz Kristóf kortársainak érdekes elképzeléseik voltak róla, hogyan kell eltüntetni a pattanásokat: az egyik módszer szerint vizelettel kellett bekenni a kifakadásokat, másik elterjedt gyógymód a régi fatönkökben összegyűlt vizet írta fel a gyakori bőrprobléma kezelésére. Mondani sem kell, nem előzte meg átfogó kutatás egyik eljárást sem, inkább ne próbálja ki!

A csirkezúza csillapítja a kisbaba hasmenését?
Természetesen egy másodpercig sem ajánljuk egy kisbaba hasmenésének kezelésére a zúzát, mindenesetre érdekes lenne tudni, vajon hogyan jutottak arra a következtetésre elődeink, hogy ez működni fog. Pusztán a történelem iránt érdeklődők kedvéért, a recept a következő: vágja le a csirke zúzájának hártyáját és hagyja száradni, majd tegye forrásban lévő vízbe és készítsen belőle teát. A teából félóránként adjon egy teáskanállal a csecsemőnek.

A piszkos zokni mulasztja a torokfájást?
Egészen a 20. századig népszerű gyógymód volt a torokfájás kezelésére a nyak piszkos zoknival való bekötögetése! Hogy ez miért alakulhatott ki? Egy lehetséges magyarázat szerint a cél egyáltalán nem a beteg meggyógyítása volt – a torokfájást halálos betegség előjelének tartották, a büdös zokni feladata a hozzátartozók távoltartása volt a fertőző betegtől. Ha a büdös zokni nem vált be, lehetett még lefekvés előtti borogatással próbálkozni: a torokra szalonnával, végső esetben pedig a talpra sózott heringgel!

Fájó fülre dohány?
Az eddigiek gusztustalanok voltak? Akkor ezt figyelje: dugjon nedves rágódohányt a fájó fülbe, sőt egyenesen fújjon dohányfüstöt bele! Utóbbihoz persze segítségre lesz szüksége. A fájó fülbe vizelet csepegtetése a népi gyógymódokat gyűjtő kötetek népszerű szereplője, állítólag még Elvis Presley anyukája is ezzel kezelte a leendő sztárt.

Csokoládé és fokhagyma feledékenység ellen?
Nem újkori probléma, az emlékezet javítására régen csokoládéba mártogatott fokhagymát ajánlottak. Elméletileg ez nem butaság, hiszen mind a csoki, mind a fokhagyma tele van az agysejteknek fontos antioxidánsokkal – ugyanakkor gondoljunk bele, csokis fokhagyma?!

A csörgőkígyó és a reuma esete
A reuma kezelésére találunk a népi gyógymódok között egy egyszerű megoldást: öljön meg egy épp harapni készülő csörgőkígyót, nyúzza meg, szárítsa ki, és a maradékot kukoricawhiskeybe keverve igya meg. Bár mai kutatások azt mutatták ki, hogy a kígyóméreg enyhíthet az ízületi gyulladáson, azért inkább jobb, ha megkíméli magát a procedúrától és lehetséges hatásaitól is.

A kakukkszó gyógyítja a hátfájást?
Végre egy kedves gyógymód, amely nem gusztustalan, de még csak nem is ártalmas! Régi amerikai szokás szerint, ha valakinek fáj a háta, csak le kell feküdnie egy réten és várnia egy síró lappantyú csiripelésére; a madárszó hallatára forduljon meg háromszor a földön, és a hátfájás elmúlik! A szokás Angliából származik, ott az első tavaszi kakukkszóra kellett forgolódni.

Zúzódásra tojást?
A következő gyógymódot valószínűleg közel sem olyan mulatságos végigcsinálni, mint olvasni róla. Két hozzávalóra lesz szüksége: amerikai ezüst dollárra (ehhez 1964-nél régebbi aprópénzt kell keresnie), illetve friss, hámozott keménytojásra. Tuszkolja be a pénzt a meleg (nem forró!) tojásba, míg a tetejük egy vonalba nem kerül, majd 30 percig nyomja a zúzódáshoz. Mire mindent beszerez és elkészül, nem lepődnénk meg, ha tényleg eltűnne az elszíneződés.

Fülzsír és a herpesz?
Egy népi gyógymódokat gyűjtő könyv írja: „Hogy a herpesz gyorsan múljon, kenjen rá fülzsírt.” E szokás esetében is érdekes lenne tudni, hogy kicsoda és miért alkalmazta ki először – de ön inkább ne próbálja ki egyáltalán.

Holttest mint gyógyszer?
Utolsónak hagytuk a legfurcsábbat: hogyan mulasszuk a kelést? Egyszerű! Először tegyen rá lenmaglisztes borogatást, majd a borogatást tegye át egy halottra. Az elmélet a következő volt: a borogatás felszívja a kelést, és átadja a halottnak, akinek már sokat nem árthat.

Vote it up
194
Tetszett?Szavazzon rá!