A legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel, aki tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, majd elindult a sivatagba. A felfedezéshez szüksége volt a napsütésre, a vidáman fickándozó lóra és egy fiatal négylábú gyomrából készült nyeregtáskára, amelyben az alvasztóenzim dolgozott. Órákkal később a tej sápadt, vizes folyadékká vált, benne szilárd kis darabkák úszkáltak: az első sajtféle. Innen indult hódító útjára e nemes étek. Az alábbi recept is azt bizonyítja, hogy joggal szeretjük.
Hozzávalók
vaj a forma kikenéséhez • 4 tojás • 1,5 dl fehérbor • 0,5 dl olívaolaj • 25 dkg sütőporos liszt • 14 dkg gruyere sajt reszelve • 20 dkg főtt sonka kockára vágva • 14 dkg kimagozott zöld olajbogyó • 14 dkg kimagozott fekete olajbogyó • só, bors
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Kivajazunk egy őzgerincformát. A tojást a borral együtt felverjük, hozzáadjuk az olajat, beleszitáljuk a lisztet, és az egészet jól összedolgozzuk.
2. A többi hozzávalót is belekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A masszát a sütőformába öntjük, a tetejét egy kanállal lesimítjuk, és 55-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni. Hagymacsatnival vagy leves mellé kitűnő.
Hozzászólás