Sajtos-sonkás olívás kenyér

Ismeri az arab legendát, amely a sajt születéséről szól?

A legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel, aki tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, majd elindult a sivatagba. A felfedezéshez szüksége volt a napsütésre, a vidáman fickándozó lóra és egy fiatal négylábú gyomrából készült nyeregtáskára, amelyben az alvasztóenzim dolgozott. Órákkal később a tej sápadt, vizes folyadékká vált, benne szilárd kis darabkák úszkáltak: az első sajtféle. Innen indult hódító útjára e nemes étek. Az alábbi recept is azt bizonyítja, hogy joggal szeretjük.

Hozzávalók
vaj a forma kikenéséhez 4 tojás 1,5 dl fehérbor 0,5 dl olívaolaj 25 dkg sütőporos liszt 14 dkg gruyere sajt reszelve 20 dkg főtt sonka kockára vágva 14 dkg kimagozott zöld olajbogyó 14 dkg kimagozott fekete olajbogyó só, bors

Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Kivajazunk egy őzgerincformát. A tojást a borral együtt felverjük, hozzáadjuk az olajat, beleszitáljuk a lisztet, és az egészet jól összedolgozzuk.

2. A többi hozzávalót is belekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A masszát a sütőformába öntjük, a tetejét egy kanállal lesimítjuk, és 55-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni. Hagymacsatnival vagy leves mellé kitűnő.

Vote it up
165
Tetszett?Szavazzon rá!