Sajtos sörleves

Kolbásszal és fokhagymás krutonnal egyszerűen fenséges

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
15 dkg kolbász karikára vágva 3 evőkanál olívaolaj 15 dkg vöröshagyma 1 kiskanál só 1/2 kiskanál frissen őrölt bors 2 db babérlevél 3 evőkanál apróra vágott fokhagyma 6 evőkanál liszt 1,5 l csirkealaplé 5 dl lager sör 4 szál kakukkfű 25 dkg felkockázott gruyere sajt + reszelve a tálaláshoz 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem

A krutonhoz: 8 evőkanál vaj 2 evőkanál apróra vágott fokhagyma 2 nagy marék kenyérkocka (héj nélküli, egynapos baguette-ből) 1/2 kiskanál só

Elkészítés
1. A kolbászok mindkét oldalát aranybarnára sütjük (egy-egy oldal kb. 4 perc), majd félretesszük.

2. Egy nagy fazékban közepes lángon felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a felvágott hagymát, a sót, a borsot és a babérlevelet, és állandóan kevergetve a hagymát addig pirítjuk, míg karamellizálódni nem kezd (12-15 perc).

3. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd 1 perc múlva rászórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett még 2 percig sütjük. Fokozatosan hozzáöntjük az alaplét és a sört, beletesszük a kakukkfüvet, felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve kb. 1 órán át főzzük.

4. Az utolsó negyedórában beletesszük a kolbászokat is és megfőzzük. A sajtkockákat több adagban beletesszük a levesbe, és addig kevergetjük, míg a sajt el nem olvad. Levesszük a tűzről, és ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.

5. A kruton elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Közepes hőmérsékleten felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fokhagymát, és állandóan kevergetve fél percig pirítjuk.

6. Hozzáadjuk a kenyérkockákat, megsózzuk és jól összeforgatjuk. Betesszük a sütőbe, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük.

7. A levest megszórjuk petrezselyemmel, fokhagymás krutonnal és reszelt sajttal.

Vote it up
237
Tetszett?Szavazzon rá!