Savanyú gombaleves

Ha csak egy kicsit is szereti a kínai kosztot, ezt feltétlenül meg kell kóstolnia!

Hozzávalók 4 személyre
15 dkg vesepecsenye 2 kiskanál sötét szójaszósz 4 db kínai szárított fekete gomba 12 db kicsi szárítot shiitake gomba 1,5 evőkanál kukoricakeményítő 7,5 dkg bambuszrügy 2 evőkanál vörösborecet 2 evőkanál rizsecet 1 evőkanál light szójaszósz 1,5 kiskanál cukor 1 kiskanál só frissen őrölt fehér bors 2 evőkanál mogyoróolaj 1 l csirkealaplé 10 dkg tofu 2 db nagyobb tojás 2 kiskanál ázsiai szezámolaj 2 evőkanál újhagyma összeaprítva 2 evőkanál friss korianderlevél

Elkészítés
1. A vesepecsenyét fél centis darabkákra vágjuk, és összekeverjük a sötét szójaszósszal.

2. A gombákat 7 dl vízben addig főzzük, míg a shiitake gombák meg nem duzzadnak. Kivesszük a vízből a gombákat, és falatnyi darabokra vágjuk.

3. A kukoricakeményítőt összekeverjük a gomba főzővizéből 6 dl-lel. A kis darabokra vágott bambuszrügyeket kevés vízzel felforraljuk, hogy elvegyük a kesernyés ízét.

4. Összekeverjük a kétféle ecetet, a szójaszószt, a cukrot és a sót.

5. Felhevítünk egy wokot, és ha már forró, az oldalán belecsurgatjuk a mogyoróolajat. Beletesszük a húst, és addig sütjük, míg a színe meg nem változik. Hozzáadjuk a kétféle gombát és a bambuszrügyeket, majd kb. 1 percig pároljuk.

6. Beleöntjük az alaplét, felforraljuk, majd hozzáadjuk a fél centi vastag darabokra vágott tofut. Hozzáadjuk az ecetes, majd a kukoricakeményítős keveréket, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és 1 percig főzzük.

7. A tojásokat pár csepp szezámolajjal felverjük. Folyamatos, egyirányú kevergetés mellett hozzáadjuk a leveshez, majd belekeverjük a fehér borsot és a maradék szezámolajat is. Tálalás előtt hagymazölddel és korianderlevéllel díszítjük.
 

Ha most kapott kedvet a kínai konyhához, íme, két további recept: illatos-omlós csirke, pekingi kacsa. Vagy ismerjen meg más gombaleves recepteket is.

Vote it up
285
Tetszett?Szavazzon rá!