Segíthetek?

Jeanne Marie Laskas ugyan nem profi agyturkász, de nem kell a szomszédba mennie józan észért. Tanácsai hasznosak és szórakoztatóak

»Hat éve mentem férjhez, és azóta többet törődöm az egészségemmel. Ésszerűen táplálkozom, edzek, derűlátásra törekszem. A férjem épp ellenkezőleg: kifogásokat keres, miért eszik mindenféle vackot, miért nem mozog, miért olyan pocsék a kedélyállapota. Telepakolom a kamrát tápláló élelmiszerrel, de ő suttyomban zsíros falatokkal tömi magát. Rossz szokásai lassanként tönkreteszik az életét, és kihatnak az egész családra. Ha segíteni próbálok, sértődötten elvonul. Mitévő legyek?
Míg a halál el nem választ

Kedves Míg!
Időlegesen fújjon visszavonulót! A segítséget, amelyet kínál, a férje valószínűleg piszkálódásnak vagy rosszallásnak veszi, ez pedig szégyenérzetet és dacot vált ki belőle. A mozgásra buzdító szavak hatására a spájz felé mozdul el. Próbálkozzék valami mással: húzódjon vissza! Ehhez türelem kell, de a férje csakis egyedül oldhatja meg a problémáját. Támogassa őt, valahányszor az egészségének kedvező döntéseket hoz, de ne essen túlzásokba, és óvatos kis lépésekkel haladjon előre!
 

»Most töltöttem be a nyolcvanat. Az utóbbi évben több rokon kerek évfordulójára rendeztek születésnapi ünnepséget a családban. Én nem akartam nagy felhajtást, de egy-egy telefon vagy üdvözlőlap azért jólesett volna. A jeles dátumról alig néhányan vettek tudomást. Megbántódtam, így most nem szívesen megyek esküvőkre, születésnapokra azokhoz, akik megfeledkeztek rólam. Nincs igazam?
Pipás pittsburghi

Kedves Pipás!
Attól függ, mit szeretne. Ha magányosan duzzogni, akkor dúljon-fúljon egyedül. Ha viszont idős korában inkább a barátság örömeit élvezné, akkor fontolja meg, nem jár-e jobban, ha túlteszi magát a sérelmeken. Ne zárkózzék el, bocsássa meg rokonai gyarlóságait! Vonja félre egy jó barátját, és mondja neki: „Tudod, fáj, hogy olyan keveseknek jutott eszébe a születésnapom.” A feljajdulás a fájdalomcsillapítás első lépése.
 

» Nemrégiben nagyvárosba költöztem, és néhány régi barátom alig várja, hogy meglátogathasson. Viszont kevés a pénzem, és aggasztanak a vendégeskedés anyagi kihatásai. Udvariatlanság, ha arra kérem őket, vegyék meg maguknak az enni- és innivalót?

A barátai szeretik, és képesek megbirkózni az igazsággal. Minden azon múlik, hogyan fogalmazza meg a „hozzájárulásra” vonatkozó kérését. Mondja meg nekik, hogy a nagyvárosban kellemes, de drága az élet, és egyelőre csapvízen, száraztésztán meg pattogatott kukoricán él. Ha finomságokat szeretnének enni önnél, akkor szálljanak be a vásárlásba.

»Negyedikes csemetém elmesélte, hogy látta, amint egy osztálytársa puskázik a dolgozatírásnál. Azt feleltem neki, hogy törődjön a maga dolgával, ne szóljon erről az iskolában. A pedagógus feladata észrevenni, ha valaki csal, és nem akarom, ha a kislányomat árulkodónak bélyegeznék. Beszéljek én a tanítóval?
Mérges mama

Kedves Mérges!
Mit tenne, ha rájönne, hogy a szomszédja bankrabló! Értesítené a hatóságokat, vagy elfordítaná a fejét? (Elvégre a biztonsági őr dolga, hogy távol tartsa a rablókat.) Itt a lehetőség, hogy helyes állampolgári viselkedésre tanítsa gyermekét. Nem önnek, hanem neki kell a tanítóhoz fordulnia, és négyszemközt elmondania, amit látott. Amikor helyesen járunk el, minden alkalommal azt kockáztatjuk, hogy árulkodónak bélyegeznek bennünket. A lánya látta, hogy valaki valami rosszat tesz, és az ő felelőssége, hogy ennek alapján megfelelően cselekedjék.
 

»Egyik kolléganőm egyúttal jó barátnőm is, de olyan éktelenül káromkodik, mint egy kocsis. Nagyvállalatnál dolgozunk, az étkezdében együtt szoktunk ebédelni, és bizony úgy látom, cseppet sem érdekli, mennyire megbotránkoztat másokat a mosdatlan beszédével. Én bezzeg minden fölháborodott pillantástól összerezzenek. Miként hozhatom szóba a témát anélkül, hogy tönkretenném a barátságunkat?
Ki nem állhatom a káromkodást

Kedves Káromkodás!
Próbálja ki ezt: „Mire jó ez a szitkozódás? Elveszed vele az étvágyamat!” Ha ez nem válik be, esetleg üljön más asztalhoz.

Vote it up
245
Tetszett?Szavazzon rá!