Segítség, betörő van az otthonomban!

Tudja, mi ilyenkor a teendő? És hogy mit nem tanácsos tennie? És ha az utcán támadják meg?

Ha gyanús jelekre ér haza, és úgy érzi, valami nincs rendjén, álljon meg egy pillanatra. Mi szúrt szemet? Mi az, ami eltér a megszokottól? Résnyire nyitva az ajtó? Furcsa hangok ütötték meg a fülét? Keressen árulkodó jeleket! Betörték az ablakot? Felfeszítették az ajtót?

Ha az előszobába lépve fegyverre vagy fegyverként használható idegen eszközre bukkan, azonnal hagyja el a lakást! A betörők gyakran a bejárathoz készítik a fegyverüket, hogy kéznél legyen, ha megzavarják őket.

Ha úgy sejti, hogy rajtakapta munka közben a behatolót, ne próbáljon szembeszállni az illetővel. Menjen át a szomszédba, és azonnal hívják a rendőrséget. Azért is hagyja el a lakást, hogy lehetőséget adjon neki a menekülésre.

Ha viszont otthon van, és így hall furcsa zajokat, füleljen tovább! Tényleg jár valaki az otthonában? Egyedül van, esetleg vannak cinkostársai? Mit csinál? Lopni akar? Ön felé tart?

Ha egyedül van otthon, toljon bútordarabot az ajtó elé, vagy zárkózzon be a fürdőszobába. Ha úgy ítéli meg, hogy feltűnés nélkül kijuthat a lakásból, azonnal induljon.

Ha többen vannak otthon, fogják a telefont, és gyűljenek össze az egyik helyiségben. Ha a behatoló egyszerre több ellenféllel kénytelen szembenézni, nem valószínű, hogy támadni fog.

Rablótámadás az utcán
Akit megtámadnak és kifosztanak, értékes tárgyainál sokkal többet veszíthet. Ne feledje: az utcai rablók a könnyű áldozatokra és az értékes zsákmányra utaznak. Kövessen el mindent, hogy ne tűnjön „kívánatos prédának”. Ha ennek ellenére mégis bekövetkezik a baj, igyekezzen úrrá lenni a helyzeten.

Mérje fel, kivel áll szemben! Ha a támadónál fegyver van, alkoholos, kábítószeres befolyás alatt áll, vagy nincs egyedül, engedelmeskedjen, majd az első adandó alkalommal fogja menekülőre.

Bár valószínűleg megrémül, igyekezzen palástolni ijedtségét. Minél higgadtabbnak látszik, támadója annál jobban bízik az együttműködésében, és annál kevésbé valószínű, hogy erőszakra vagy ésszerűtlen tettekre ragadtatja magát.

Ha a rabló a pénzét, telefonját, más értéktárgyait követeli, nyugtassa meg, hogy nem fog ellenkezni. Ez meggyőzheti arról, hogy felesleges erőszakot alkalmaznia.

Adja át az értéktárgyait! Miközben teljesíti a követelést, próbáljon óvatosan eltávolodni és felkészülni a menekülésre. Tegye például a tárcáját a földre, és lépjen hátra, vagy dobja a táskáját a rabló elé, hogy le kelljen hajolnia érte. Ha ez nem megy, kinyújtott karral adjon át mindent. Amint a támadó elvette a holmikat, hátráljon.

Fusson és kiabáljon! Ezzel elveheti a támadó kedvét a további üldözéstől.
 

Kíváncsi más vészhelyzetek megoldásaira? Kattintson!

Vote it up
234
Tetszett?Szavazzon rá!