Segítség, kötőhártya-gyulladás!

Tudjon meg mindent erről a kellemetlen, akár maradandó károsodáshoz is vezető betegségről

A kötőhártya-gyulladás jelentkezésekor úgy érzi az ember, mintha homokot szórtak volna a szemébe, amely viszket, fáj és ráadásul kivörösödik. A betegség maradandó károsodást okozhat, s amennyiben bakteriális vagy vírusfertőzés következménye, könnyen terjed. Ezért ne próbálja meg házilag kúrálni, hanem sürgősen forduljon orvoshoz. Indokolt esetben antibiotikumos szemcseppet kap majd, amely gyorsan legyőzi a fertőzést. Eközben megpróbálhatja csillapítani a viszketést és enyhíteni a gyulladást.

Mi lehet a baj?
A kötőhártya, a szemhéj belső felét és a szemgolyót borító átlátszó hártya gyulladásos megbetegedése a szem kivörösödésével, irritációjával és váladékozásával jár együtt. Többnyire bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve valamilyen virágporral, kozmetikummal, kontaktlencse-tisztító folyadékkal vagy egyéb anyaggal szembeni allergia váltja ki. Típusától függően a gyulladást égető érzés, viszketés, intenzív könnyezés, illetve fényérzékenység kísérheti. Előfordulhat továbbá, hogy alvás közben a szempillákat és a szemhéjat nyúlós, sárgás váladék ragasztja össze.

Szemrevaló megoldások
• A meleg és hideg borogatás is segíthet. Tartson egy tiszta ruhát meleg, folyó víz alá, majd helyezze a szemére, hogy a váladék ne száradjon a szempillára. Hideg borogatással (mártsa a ruhát jéghideg vízbe) csökkentheti a duzzanatot, és csillapíthatja a viszketést. Ez különösen akkor hatékony, ha a kötőhártya-gyulladást valamilyen allergia okozta. Alkalmazza valamelyik borogatást – esetleg mindkettőt – naponta háromszor-négyszer 5 percig. Minden egyes alkalommal használjon tiszta ruhát.

• Törölje le a váladékot egy rész babasampon és tíz rész meleg víz keverékébe mártott vattalabdával. A meleg víz fellazítja a lerakódást, a sampon pedig megtisztítja a szemhéj és a szempillák találkozásánál lévő érzékeny területet.

A „vörös szem” három fajtája
A kötőhártya-gyulladás három fő típusa a vírusos, a bakteriális, illetve az allergiás eredetű megbetegedés. A tünetek között sok a hasonlóság, az orvos azonban azonnal észreveszi a különbségeket is.

VÍRUSOS
• A fertőzés általában az egyik szemen alakul ki, de könnyen átterjed a másikra is.
• Vízszerű váladék.
• Irritáció/vörösödés.

BAKTERIÁLIS
• Általában – de nem kizárólag – az egyik szemet érinti.
• Irritáció, vörösödés és/vagy kaparó érzés.
• Bő, sűrű váladék.

ALLERGIÁS
• Többnyire mindkét szemet érinti.
• Viszketés és könnyezés víztiszta váladékozással.
• Duzzadt szemhéj.

• Forraljon fel fél liter vizet, adjon hozzá 1 teáskanálnyi sót, és lassú tűzön forralja tovább még legalább 15 percig. Miután lehűlt, a sós oldatot steril szemcseppentő vagy szemmosó pohár segítségével alkalmazhatja. Ezeket az eszközöket minden kezelés után fertőtlenítse forrásban lévő vízben.

• Az aranypecsétfű egy berberin nevű, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező hatóanyagot tartalmaz. Áztasson 1 teáskanál szárított gyógynövényt forrásban lévő vízbe körülbelül 10 percig, majd szűrje le, és hagyja lehűlni. Alkalmazza naponta háromszor, steril szemcseppentővel.

Lefekvés előtt
• Ha az orvos antibiotikumos vagy szteroidos szemcseppet, illetve kenőcsöt írt fel, használja minden este lefekvés előtt, hogy a szemhéja ne ragadjon össze alvás közben. Ügyeljen arra, hogy a pipetta ne érjen a szeméhez, mert a kórokozók a gyógyszerbe kerülhetnek.

Nyugtató növények
• Áztasson egy kamillatea-filtert meleg (nem forró) vízbe 2-3 percre, nyomkodja ki, majd 10 percre helyezze a szemére. Ismételje a kezelést naponta három-négy alkalommal új filterrel. Hunyja le a szemét, hogy a folyadék csak a szemhéjjal érintkezzen.

• Az ájurvédikus orvoslás, a hagyományos indiai gyógyászat gyakorlói a kötőhártya-gyulladást friss korianderlevélből készült péppel kezelik. Turmixgépben keverjen össze egy marék korianderlevelet 1 dl vízzel. Szűrje le, és tegye a pépet a csukott szemhéjára. Hagyja rajta néhány percig, majd a szemét még mindig lehunyva, törölje le a keveréket.

• Egy másik ájurvédikus gyógymód szerint 1 teáskanál koriandermagot kell beáztatni egy csésze forrásban lévő vízbe legalább 15 percre. Ezután leszűri, lehűti a folyadékot, és lemossa vele a csukott szemhéját. Mielőtt a szemét kinyitná, törölgesse le róla a maradékot.

Felejtse el!
Egyes gyógynövényszakértők a szemvidítófüvet ajánlják a kötőhártya-gyulladás kezelésére, mondván, az indiánok előszeretettel használták a gyógynövényt a szembetegségek orvoslására. A legújabb kutatások szerint azonban a szemvidítófű valójában könnyezést, viszketést és vörösödést okozhat, ha a szembe kerül. Terápiás értékét még sosem bizonyították.

A fertőzés visszaszorítása
• Ne sminkelje a szemét addig, amíg a fertőzés teljesen el nem múlik. Dobja a szemétbe az összes szemfestéket, amit a fertőzés kialakulásakor használt.

• Ne érjen a szeméhez. Ha ez véletlenül mégis megtörténik, mosson kezet szappanos vízzel, majd ne törülközővel, hanem papírtörlővel vagy kézszárító alatt szárítsa meg.

• Ha meg kell törölnie a szemét, használjon külön zsebkendőt a két szemére. Dobja a zsebkendőket egy nejlonzacskóba, azután mosson kezet. Amikor a zacskó megtelt, hajítsa a szemétbe, majd mosson alaposan kezet.

• Használjon antibakteriális kézmosót, még az otthonán kívül is, ha magával tudja vinni.

• Kontaktlencsét egyáltalán ne hordjon addig, amíg a kötőhártya-gyulladás el nem múlik. Miután meggyógyult, alaposan sterilizálja, vagy még jobb, ha új párat vesz. A lencsék behelyezése és kivétele előtt mindig mosson kezet.

• Mindennap dobja a törülközőjét, a mosdókesztyűjét és a párnahuzatát a szennyesbe, hogy megakadályozza a baktériumok vagy vírusok visszajutását a szembe, illetve továbbterjedésüket a másik szemre. Ne használja az említett textíliákat családtagjaival közösen, nehogy ők is elkapják a betegséget.

• Bízza másra az ágyazást. A kórokozók átterjedhetnek a kezéről az ágyneműre.

• A kötőhártya-gyulladásban szenvedő kisgyermek, aki még nem tudja betartani, hogy ne érjen a szeméhez és mindig mosson kezet, ne menjen óvodába vagy iskolába. (A legtöbb bölcsőde és óvoda nem is fogadja a kötőhártya-gyulladásos tüneteket mutató gyerekeket.)

Szóljak az orvosnak?
Forduljon orvoshoz, ha a kötőhártya-gyulladás tünetei jelentkeznek. A betegség néhány típusa akár súlyos szemkárosodáshoz is vezethet. Azonnal keresse fel a szakrendelést, ha a látása homályos, foltok vagy hólyagok jelennek meg a szeme közelében, vagy 3-4 nap kitartó kezelés után sem tapasztal javulást. Ha bakteriális kötőhártya-gyulladást kapott, a kezelés mielőbbi megkezdésével megelőzhetők a szövődmények.

Allergiás kötőhártya-gyulladás
• Ha a szemek viszket, és kevés váladékot termel, a kötőhártya-gyulladás allergiás reakció eredménye lehet. Alkalmazzon szájon át szedhető antihisztamint a viszketés és a duzzanat enyhítésére.

• Lehetőség szerint kerülje a kiváltó okokat, ami a virágportól kezdve az új házi kedvencen át egy újfajta szemfestékig sok minden lehet.

• Az allergia által okozott kötőhártya-gyulladás leküzdésére ajánlják a C-vitamin és a kvercetin együttes szedését. Az utóbbi egy bioflavonoidoknak nevezett tápanyagcsoport tagja, amelyek számos gyümölcsben és zöldségben fellelhetők, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Vote it up
133
Tetszett?Szavazzon rá!