Sikerül-e a piros ruhás hölgy csele?

Tegye próbára nyomozói képességeit: olvassa el Ken Weber, a nagy sikerű szerző alábbi ötperces krimijét

– Ez a levél bizonyítja, hogy az állam tartozik nekünk. Mikor kapjuk meg végre a pénzünket? Legyen szíves, pötyögjön be valamit abba a számítógépbe, és intézkedjék!

Walter Banks pultja túloldalán tűzpiros ruhás nő állt, nyakában elegáns aranylánc csillogott. Éles hangjától zengett a veteránhivatal ügyfélszolgálata. Walter igyekezett nyugodtan válaszolni, hogy lecsillapítsa. – Elárulná, hogyan jutott a birtokába ez a levél, Mrs...

– Porch. Eviana Porch. Hiszen mondtam már.

A nő mély lélegzetet vett, hogy fékezze ingerültségét. – A nagyanyámnak írták. Tegnap találtam rá padlástakarítás közben. – A Walter előtt fekvő papírra bökött. – Nézze csak meg azt az aláírást! Maga Pershing küldte.

Walternek persze előbb is feltűnt: J. J. Pershing nyugáll. hdsgtáb. Az egész épület tele volt a hajdani amerikai expedíciós erők főparancsnokának nevével. Megállapította, hogy az aláírás vagy hiteles, vagy a legjobb utánzat, amelyet valaha is látott. – Most olvassa el ezt a bekezdést! – ütögette meg a papírt Eviana. Walter szót fogadott.

„1918-ban a Meuse-nél valóban bevetettek mustárgázt, ahogy az első világháború során másutt is. Amennyiben az ön megboldogult férje, miként írja, harcolt a Meuse-nél, a Cameron-féle V. hadtest 91. hadosztályában, akkor véleményem szerint ön nyugdíjra jogosult. Ilyen esetekben magam szoktam volt eljárni a veteránok özvegyei érdekében, de immár két esztendeje, 1924-ben visszavonultam a tényleges szolgálattól, ezért azt javaslom, forduljon ebben az ügyben a kongresszusi képviselőjéhez.”

– Azt hiszem, jókora summával tartoznak nekünk – jegyezte meg az asszony. – Méghozzá kamatostul, mert egy cent nem sok, a nagyanyám annyi nyugdíjat sem kapott.

Walter fölnézett rá. Ügyes – gondolta –, de nem elég ügyes. Ez a levél nyilvánvaló hamisítvány.

Honnan tudja Walter Banks, hogy Porchné levele hamisítvány?
 

Húzza az egeret a kép fölé, és megjelenik a megfejtés!

Vote it up
26
Tetszett?Szavazzon rá!