Simnel torta

Ugye, ön is úgy érzi, hogy a torta nemcsak az ünnepek alatt jár önnek?

Hozzávalók 8 személyre
18 dkg vaj 18 dkg gyümölcscukor 1 db citrom reszelt héja 23 dkg liszt 1 kiskanál sütőpor 1/2 kiskanál őrölt fahéj 1 csipet őrölt gyömbér 3 dkg őrölt mandula 3 db tojás 2 evőkanál tej 50 dkg aszalt gyümölcs 10 dkg koktél-cseresznye porcukor 20 dkg kék marcipán 20 dkg sárga marcipán 2 evőkanál baracklekvár 1 db tojásfehérje

Elkészítés
1. A vajat a gyümölcscukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a mandulával.

2. A vajhoz egyenként hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy közben 1-1 evőkanálnyi lisztes keveréket is teszünk hozzá, majd hozzáadjuk a maradék lisztes keveréket és a tejet. Végül hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott cseresznyét is.

3. A munkafelületet megszórjuk porcukorral, majd a kék marcipánt 0,5 cm vastag, 20 cm átmérôjû koronggá nyújtunk rajta.

4. A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es tortaformába kanalazzuk, ráhelyezzük a marcipánkorongot, majd a maradék tésztát.

5. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a hőfokot 150 °C-ra csökkentjük, és további másfél órán át sütjük, míg a tészta meg nem szilárdul.

6. 20 dkg-nyi sárga marcipánból újabb korongot nyújtunk. A kihűlt tészta tetejét megkenjük a baracklekvárral, és beborítjuk a marcipánkoronggal.

7. A maradék marcipánból 11 vagy 12 darab golyót készítünk (aszerint, hogy Júdást is ábrázolni akarjuk-e, a golyók ugyanis a tanítványokat jelképezik, akik részt vettek az utolsó vacsorán). A golyókat a torta tetejére helyezzük és szakácsfáklyával megpirítjuk.

Vote it up
337
Tetszett?Szavazzon rá!