Soha ne mikrózza ezeket!

Megbetegedhet, káros vegyületeknek teheti ki magát, vagy akár tüzet is okozhat. Így kerülje el a veszélyeket

Kemény tojás
Ne hagyja magát félrevezetni: ha a mikrohullámú sütőben próbálja megfőzni a tojást, akkor valószínűleg lesz mit takarítania és még csúnyán megégeti a kezét is! A mikrohullámok által hirtelen fejlesztett hő rengeteg gőzt hoz létre a tojáshéjon belül, amely sehogyan sem tud távozni. Higgye el nekünk: a felrobbant tojást nehéz eltakarítani!

Hús
A fagyott hússzeletek felolvasztása a mikrohullámú sütőben nem egyszerű: a vékony szélek már megfőnek, miközben a vastag közepe még mindig fagyott. Ráadásul ha mikrohullámú sütője nem forgatja az ételt melegítés közben, akkor még inkább egyenlőtlenebb lehet a hőeloszlás, ami a baktériumok elszaporodásához vezethet. A hús felolvasztásának az a legbiztonságosabb módja, ha a hűtőszekrényben hagyja kiengedni az éjszaka során – állítják a Pennsylvania Állami Egyetem élelmiszerbiztonsági szakértői.

Anyatej
Nem csupán egyenlőtlenül fog felmelegedni a mikrohullámú sütőben, de perzselően forró részek is létrejöhetnek benne, melyek megégethetik a csecsemőt. Más kutatások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a melegítési módszer (különösen magas fokozaton) tönkreteheti az anyatej bizonyos alkotóelemeit. Sokkal jobban jár, ha egy adag vizet forrósít fel, melybe aztán beleállítja az anyatejes üveget. Ezután várja meg, amíg szobahőmérsékletűvé válik mindkettő.

Műanyag tárolóedények
Köztudott, hogy nem lenne szabad a maradék ételeket tároló edényeket betenni a mikrohullámú sütőbe, ön mégis megteszi! Hogy miért követ el komoly hibát ezáltal? Sok műanyagban az ösztrogénhatású vegyületek vannak (a BPA az egyik ismert változatuk), amelyek beleivódhatnak az ételbe, amikor a műanyagot felmelegítik. Az Environmental Health Perspectives nevű folyóiratban közölt vizsgálat szerint a vizsgált műanyag termékek (úgymint cumisüvegek, zárható uzsonnás tasakok és tárolóedények) 95 százaléka bocsátott ki mikrohullámok hatására vagy mosogatógépben elmosva, illetve vízbe áztatva ösztrogénszerű vegyületeket. Ez még azokra a termékekre is igaz volt, amelyeket BPA-mentesként hirdettek. A biztonság kedvéért inkább közvetlenül egy porcelántányéron melegítse fel vacsoráját!

Hungarocell edények
A préselt habból álló edények maguk is műanyagok, és egészségre káros anyagokat bocsátanak az ételekbe hő hatására. Tegye a maradék ételeket ehelyett üvegtálba, és takarja le inkább egy papírszalvétával!

Bizonyos tányérok
Sok díszes porcelánedénye vagy fémszegélyű tálkája van? Tartsa őket távol a mikrohullámú sütőtől! Még akkor is, ha elhanyagolhatónak tűnik a fémmel való díszítés mértéke, reakcióba léphet a mikrohullámokkal. Ha sokat használja a mikrohullámú melegítést, akkor a legjobb megoldás, ha beszerez néhány színtelen, egyszerű üvegtányért, és kizárólag azokat használja erre a célra.

Utazóbögrék
A termoszokhoz hasonló elven működő, rozsdamentes acélból készült hőtartó utazóbögrék megakadályozzák, hogy a kávé vagy a tea felmelegedjen bennük, sőt közben a mikrohullámú sütőt is tönkretehetik. Ha műanyagból készült a szóban forgó bögre, akkor ellenőrizze, ráírták-e az aljára, hogy biztonsággal mikrohullámú sütőbe tehető – de még ebben az esetben is gondolja meg a dolgot!

Semmi
Ha nem kerül étel vagy folyadék a mikrohullámú sütőbe, amely magába fogadhatná a hullámokat, akkor a magnetron (ami tulajdonképpen a mikrohullámú sütőt működteti) fogja helyettük magába fogadni a mikrohullámokat. Ez károsíthatja a mikrohullámú sütőt, és akár tüzet is okozhat. Győződjön meg róla, hogy véletlenül se indítsa be a mikrohullámú sütőt anélkül, hogy ételt vagy italt ne helyezett volna el benne!

Sima víz
Amikor kerámia- vagy üveg edényben túl sokáig melegszik a víz a mikrohullámú sütőben, akkor nem keletkeznek buborékok, melyek általában segítenek lehűteni a folyadékot. Így a víz túlmelegített lesz, és a felhalmozott többlethő váratlanul tör elő, amikor megmozdítja a poharat, amikor is lobogó víz távozik belőle. Hogy elkerülje a forrázást, lehetőleg csupán a feltétlenül szükséges ideig melegítse a vizet, vagy több, rövidebb szakaszban hevítse inkább egymás után!

Egyes régi bögrék
Némely bögre és mázas edény, amelyet az 1960-as évek előtt gyártottak, olyan anyagokkal lettek bevonva, amelyek mikrohullám hatására sugárzást bocsáthatnak ki, és ólmot vagy más veszélyes nehézfémet is tartalmazhatnak. Az a kedves kis bögre tehát, amelyet a bolhapiacon zsákmányolt, lehet, hogy remekül néz ki, de talán érdemesebb lenne az almáriumban tartani kiállítási tárgyként, mintsem inni belőle.

Óvakodjon a „mikrohullámú sütőben alkalmazható” feliratú termékektől!
Az egyetlen dolog, amelyet egy ilyen címkével ellátott dologról elmondható az az, hogy az edény kitehető a mikrohullámoknak anélkül, hogy önmaga vagy a mikrohullámú sütő tönkremenne. Valójában a gyártókat semmi nem kötelezi arra, hogy a kerámiáikat teszteljék, vajon tényleg biztonságosak-e a melegítés után. (Valószínűleg éppen ezért égette meg magát már ön is az átforrósodott kerámia edényekkel…) Meglehet tehát, hogy egy edényen az szerepel, hogy „biztonságos megmikrózni”, de ha még sohasem használta erre a célra korábban, akkor fontolja meg, hogy esetleg az ételét vagy italát mégis inkább a tűzhelyen melegíti meg, és utána teszi bele bármilyen tálba, tányérba vagy bögrébe.
 

A mikró viszont alkalmas például a mosogatószivacs sterilizálásától a kenyérsütés felgyorsításáig sok mindenre.

Vote it up
269
Tetszett?Szavazzon rá!