Soha nem késő

A nagypapa jobb eséllyel láthatja felnőni az unokákat, ha elkezd mozogni. Már a rendszeres séta is csodát tesz ezen a téren

A londoni Royal Free kórházban elvégzett vizsgálat ereményei alapján az derült ki, hogy azon idősebb férfiak közül, akik aktívak maradtak vagy akár életük ezen időszakában kezdtek könnyű, illetve közepes intenzitású testmozgást végezni, körülbelül feleannyian haltak meg bármilyen betegségben öt éven belül, mint mozgásszegény életmódot folytató férfitársaik közül. A kutatók 7735 átlagosan 63 éves férfit vontak be a vizsgálatba.

Még a szívbetegek közt is 50 százalékkal kisebb volt a könnyű vagy közepes intenzitású testmozgást végzők halálozási aránya, mint a „lustákodóké”. Ráadásul az erőteljes testedzésnél hatékonyabbnak bizonyult a sportolásnak nem minősülő, nem megterhelő mozgás, például a napi több mint 40 perces séta.

Szintén igazolta a rendszeres és lehetőleg minél több séta kedvező hatásait az amerikai Honolulu Heart Program (Honolulu Szívprogram), amelynek során 2600-nál több 71–93 év közti aktív életet élő férfi egészségi állapotát kísérték figyelemmel négy éven át.

Azon férfiak közül, akik napi fél kilométernél kevesebbet sétáltak, kétszer annyian lettek szívbetegek, mint azok közül, akik legalább napi két és fél kilométert gyalogoltak.

Dr. Robert Goode, a Torontói Egyetem egészségnevelési professzora szerint az eredmények hátterében az áll, hogy a testmozgás segít megőrizni az általános fizikai erőnlétet, amely különben a korral gyengül. – A teljesítőképesség csökkenésének akár 90 százaléka is visszavezethető a mozgás hiányára – mondja.

Az aktív testmozgást nem végző férfiaknak először orvosuk jóváhagyását kell kérniük, aztán a sérülések elkerülése érdekében fokozatosan kell elkezdeniük az edzést. Az orvosi jóváhagyás birtokában a testmozgásra szánt idő 40 százalékát olyan gyakorlatok végzésére kell fordítani, amelyek hatására zihálva veszik a levegőt, de annyira azért nem, hogy testmozgás közben ne tudjanak beszélni.

Goode doktor emellett szilárdan hisz abban, hogy a fokozott oxigénfelhasználással járó (aerob) edzés mellett olyan izomerősítő gyakorlatokat is kell végezni, mint a fekvőtámasz, a felülés, a láblengetés oldalra vagy a páros térdemelés hátsó függésben, még ha az illető alkalmanként csak egyet-egyet tud is ezekből megcsinálni. Az edzésidő fennmaradó 60 százalékát ilyen erőfejlesztésre kell fordítani.

Vote it up
378
Tetszett?Szavazzon rá!