Sokan vannak veszélyben

Tudja, mi az a metabolikus szindróma, és miért veszélyes? Nem? Pedig sajnos nagy az esélye, hogy önt is fenyegeti

Gyakran együtt jár az elhízás, a magas vérnyomás, valamint az emelkedett vérzsír- és vércukorszint, figyelmeztet a Public Health. Ez a metabolikus szindróma, ami azért veszélyes, mert a többszörösére emeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kockázatát. Márpedig ez az állapot – amint az egy 8 megye 59 háziorvosi praxisát felölelő felmérésből kiderült – a magyar felnőttek több mint harmadát érinti.

– A véletlenszerűen kiválasztott közel kétezer ember adatai alapján a 20-69 éves férfiak 38, a nők 30 százaléka szenved metabolikus szindrómában – hangsúlyozza dr. Vokó Zoltán, az ELTE Egészség-gazdasági Kutatóközpont docense, a vizsgálat vezetője –, ráadásul úgy, hogy az érintettek több mint a fele esetén a vizsgálatot megelőzően nem diagnosztizálták a szindróma fennálltát.

Szerencsére a metabolikus szindróma életmódváltással, szükség esetén gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető, így a szövődmények veszélye csökkenthető. Ehhez azonban az kell, hogy az emberek ügyeljenek a testsúlyukra és 40 éves kor felett rendszeresen ellenőriztessék a vérnyomásukat, illetve vérzsír- és vércukorszintjüket.

Ha odafigyel a táplálkozására, akkor is sokat tehet a metabolikus szindróma ellen. Érdemes alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztani, például barna rizst, de kísérletek alapán akár a mandarin is segíthet.

Vote it up
233
Tetszett?Szavazzon rá!