Sose lesz szobatiszta?

A pelenkamentes állapot elérése sok szülő számára gond, pedig általában csak türelem kell hozzá

Kapcsolódó cikkek

Márpedig Zolikát vidd el szakemberhez! – hozta meg a játszótéri kupaktanács a döntést, amikor az egyik anyuka panaszkodott. – Hároméves korban nem normális, hogy éjszakánként pelenkára legyen szükség.

Feleségem csendben lapított, mert Zsombor nevű, lassan négyéves, öntudatos csemeténk is csak nemrég érte el a vágyva vágyott teljesen pelenkamentes állapotot. Különösebb hókuszpókusz nélkül.

A szobatisztaság – különösen az éjszakai bepisilés, szaknyelven enurézis – sok szülő számára gond. Pláne, ha a trónörökös a sok laikus által határkőnek tartott hároméves korában sem csak a bilibe végzi a dolgát. Ez a kínos tény gyakorlati problémákat is felvet. Például nem lehet a gyereket óvodába íratni.

Pedig a természet több türelmet várna el az aggódó szülőktől. A szobatisztaság, ezen belül az éjszakai enurézis oka ugyanis az esetek túlnyomó részében egyszerűen az, hogy az ifjú herceg(nő) még nem érett a feladatra. Az éjszaka telítődő hólyagból származó idegrendszeri jelzések nem riasztják fel a gyermeket, így szegénykével legmélyebb álmában megtörténik a baj. Az idegrendszer érését alapvetően öröklött tényezők határozzák meg, emiatt egyes családokban a gyermekek később lesznek szobatiszták. Zolika is nagy valószínűséggel ebbe a kategóriába tartozik – azaz békén kellene hagyni, és türelemmel várni néhány hónapot.

Persze léteznek egyszerű trükkök. Ezek egyeseknél beválnak, másoknál nem. Példa erre a „pisimentes füzet”, amelybe az alany minden száraz éjszakáért kap egy matricát, vagy a jutalom egy Túró Rudi. Nálunk a lányokat ez lelkesítette, a fiúknál nem használt (bár a nyalánksághoz ragaszkodtak). Vagy a lefekvés előtti ivásmegvonás. Nyolc gyerekünk között akár kétévnyi korkülönbség is mutatkozott, mire elérték a teljes szobatisztaságot. (A kilencedik, augusztusban 13 hónapos számára ez még távoli feladat…)

Szakemberhez lányoknál öt-, fiúknál hatéves kor körül, még iskolába menetel előtt kell fordulni – akkor viszont muszáj. A kiváltó ok felismerését megkönnyíti a napló az ivási szokásokról és a bepisilés gyakoriságáról. Az orvos a fizikális vizsgálat után speciális teszteket, így szomjaztatási próbát végeztethet, és másnap reggel kerül sor a vizelet töménységének (fajsúlyának) meghatározására. Az eredmény gyakran csökkent ADH-termelésre utal. (Az éjszaka nagyobb mennyiségben termelődő ADH, az antidiuretikus hormon gátolja a vizeletképződést; ha kevés van belőle, bepisilés a vége.) Az ADH gyógyszeresen pótolható, illetve az éjszakai ADH-hiányt a gyermekek kinövik.

A korábban teljesen szobatiszta gyermeknél kiújuló enurézissel viszont ne várjanak

A korábban teljesen szobatiszta gyermeknél kiújuló enurézissel viszont ne várjanak. Ezek hátterében fertőzés, esetleg cukorbetegség áll, ami azonnali kezelést igényel. Sokszor azonban az ismételt éjszakai bepisilésnek a stressz az oka. Az pedig, hogy egy kisgyerek mit él meg stresszként, igencsak változó. Nálunk ennek számított a kistestvér érkezése – ezért az újabb jövevény megszületésekor automatikusan pelenkát adunk néhány hétre az utolsó előtti csemetére, biztos, ami biztos alapon.

A makacs éjszakai ágybavizelés ellen eszközök és technikák egész arzenálja bevethető. Bármelyiket (nedvesedő ágyneműre riasztó eszköz, a gyermek éjszakai megpisiltetése, gyógyszerek adása, a gyermek bevonása az ágyneműmosásba és így tovább) vagy ezek kombinációját választja is, két dolgot mindenképpen szem előtt kell tartania.

Egyrészt ezekkel csak orvos irányításával próbálkozzon, különben akár még súlyosbítják is az állapotot. Másrészt ne nehezítse meg a csemete életét azzal, hogy súlyos problémaként kezeli a bepisilést. Ahogy egyes szakértők mondják: sokszor nem maga az enurézis a gond, hanem a gyermek életét megkeserítő, türelmetlen, neurotikus szülő.

Vote it up
413
Tetszett?Szavazzon rá!