Spóroljon a hűtőjével

Mivel a család teljes energiaigényének átlagosan a negyedét adja, nem mindegy, milyet vesz és hogyan használja

Mire ügyeljen a vásárlásnál?
Iránymutatók lehetnek a család vásárlási és étkezési szokásai, a rendelkezésre álló hely és a pénztárcája. Utóbbi miatt mindenképpen vizsgálja meg a készülékek energiafogyasztását. Az A++ energiaosztályú modellek fogyasztják a legkevesebb energiát, 40 százalékkal kevesebbet, mint az A osztályú modellek. A funkciókról: a FreshFrostFree modellekben optimális a páratartalom, így az élelmiszerek akár háromszor hosszabb ideig frissek maradnak, akárcsak a frissen tartó rekeszekben. A SpacePlus modellek sztenderd külső méret mellett 5–15 százalékkal nagyobb belső térrel rendelkeznek. És még valami: hagyjon minimum 5–10 centiméter helyet a készülék megfelelő szellőzéséhez. Íme, pár további szempont!

Hogyan spórolhat az árammal?
A hűtőtérben nem célszerű +5 Celsius-fok alatti hőmérsékletet beállítani, a fagyasztótérben elég –18 Celsius-fok. Már egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet is 6–8 százalékkal megnöveli az energiafogyasztást. A szabadon álló készülék kondenzátorát évente legalább egyszer tisztítsa meg. A nem megfelelő cirkuláció akár 10 százalékkal növelheti az áramfogyasztást. Ne tegyen meleg ételt sem a hűtőbe, sem a fagyasztóba. Ugyanakkor kifejezetten hasznos a fagyasztott ételeket a hűtőtérben felolvasztani, hiszen ezzel extra hideghez juttathatja a hűtőt.

Hogyan tárolja az ételeket?
A legbiztosabb módja a szagok elkerülésének, ha minden megkezdett ételt becsomagol (folpack, alufólia, zárható tárolóedény). Az új modellekben már hatékony szagszűrők (TasteGuard) vannak, amelyek megakadályozzák a szagok áramlását. Régebbi típusú hűtőbe tehet hűtőszagtalanítót.

A cikk szerzőjeIntenzív hűtés, gyorsfagyasztás?
Nagybevásárlás után érdemes bekapcsolni az intenzív hűtés funkciót, ezzel néhány órára a levegő a hűtőtérben az átlagos hőmérsékletnél hidegebb lesz (+2 Celsius-fok). Hasonló okok miatt hasznos a gyorsfagyasztó funkció. Az idő döntő fontosságú az ételek fagyasztásakor: minél gyorsabban fagy meg az étel, annál jobban megőrzi minőségét. Így amikor majd kiolvasztja, ugyanolyan friss és ízletes marad.

Jégkészítő és vízadagoló?
A jégkészítővel és vízadagolóval felszerelt készülékeket rá kell kötni a vízhálózatra, amit célszerű szakemberrel végeztetni. Komolyabb modelleknél a jégkészítőn túl vízadagolót is találhat, ilyenkor általában egy külön szűrőbetét gondoskodik a csapvíz megtisztításáról. Cseréjére az elektronika figyelmeztet. A jégkészítő meglehetősen komplex, amely bár külön karbantartást nem igényel, bonyolultsága miatt hosszabb távon magasabb szervizköltségeket okozhat.

Hogyan tisztítsa?
Havonta egyszer át kell törölni kívül-belül a hűtőt és a tömítőprofilt az ajtón, hogy jól szigeteljen, és hogy a nedvességelvezető lefolyó nehogy elduguljon. Ha az olvadékvíz nem tud a belső térből eltávozni, rövid időn belül rozsdásodást okoz. A friss gyümölcsök és zöldségek, készételek és italok is hamarabb lesznek penészesek, ha a hűtő nincs rendszeresen takarítva.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
277
Tetszett?Szavazzon rá!