Hozzávalók kb. 70 darabhoz
25 dkg búzaliszt • 1 késhegynyi sütőpor • 12 dkg cukor • 1 csomag vaníliás cukor • 1/2 kis üveg rumaroma • 1 púpozott kiskanál őrölt fahéj • 1/2 csapott kiskanál szegfűszeg • 1/2 csapott kiskanál kardamom • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág • 1 tojás • 7 dkg vaj • 7 dkg darált mandula • 5 dkg mandulapehely
Elkészítés
1. Szitáljuk össze a lisztet és a sütőport a gyúródeszkán. Alakítsunk ki a halom közepén mélyedést.
2. Tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket és a tojást, s a liszt egy részével dolgozzuk össze sűrű, de még folyékony masszává.
3. Adjuk hozzá a feldarabolt vajat, szórjuk rá a darált mandulát, és az összes lisztet beledolgozva gyúrjuk sima tésztává. Ha ragacsos, tegyük egy időre a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Melegítsük elő a sütőt.
4. Szórjuk a mandulapelyhet a gyúródeszkára, és nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 cm vastagra. Szaggassuk ki tetszőleges formákra. Ha van Spekulatius-formánk lisztezzük ki és nyomkodjuk a tésztát a mélyedésekbe. A megmintázott kekszet úgy lehet kivenni, hogy a formát megfordítva és a fenekét megkocogtatva kiborítjuk a tésztát az asztallapra). Süssük a sütőben kb. 10 percig.
Ismerje meg a marcipánnal töltött Spekulatiust is!
Hozzászólás