Spekulatius

Ez az illatos, az Alsó-Rajna vidékéről származó karácsonyi sütemény immár évszázadok óta igen népszerű sok országban

Hozzávalók kb. 70 darabhoz
25 dkg búzaliszt 1 késhegynyi sütőpor 12 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1/2 kis üveg rumaroma 1 púpozott kiskanál őrölt fahéj 1/2 csapott kiskanál szegfűszeg 1/2 csapott kiskanál kardamom 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág 1 tojás 7 dkg vaj 7 dkg darált mandula 5 dkg mandulapehely

Elkészítés
1. Szitáljuk össze a lisztet és a sütőport a gyúródeszkán. Alakítsunk ki a halom közepén mélyedést.

2. Tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket és a tojást, s a liszt egy részével dolgozzuk össze sűrű, de még folyékony masszává.

3. Adjuk hozzá a feldarabolt vajat, szórjuk rá a darált mandulát, és az összes lisztet beledolgozva gyúrjuk sima tésztává. Ha ragacsos, tegyük egy időre a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Melegítsük elő a sütőt.

4. Szórjuk a mandulapelyhet a gyúródeszkára, és nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 cm vastagra. Szaggassuk ki tetszőleges formákra. Ha van Spekulatius-formánk lisztezzük ki és nyomkodjuk a tésztát a mélyedésekbe. A megmintázott kekszet úgy lehet kivenni, hogy a formát megfordítva és a fenekét megkocogtatva kiborítjuk a tésztát az asztallapra). Süssük a sütőben kb. 10 percig.
 

Ismerje meg a marcipánnal töltött Spekulatiust is!

Vote it up
328
Tetszett?Szavazzon rá!