Stroke után éljen aktív életet!

Jó hírünk van azoknak, akik szerencsésen túlélték a szélütést: nagyban elősegíthetik a gyógyulásukat

Ma a szélütés (stroke) a második leggyakoribb halálok. Az áldozatok közel háromnegyede 65 évesnél idősebb, bár életkortól függetlenül bárkit érhet szélütés.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően azonban egyre többen maradnak életben az agyi érkatasztrófa után. De annak a több millió embernek, akik túlélték a szélütést, még ennél is jobb hírekkel szolgálhatunk.

A rehabilitáció eddig hagyományosan a mindennapi tevékenységekhez szükséges alapvető képességek, például a járás helyreállítására összpontosított, és legfeljebb egy évig tartott. Van azonban bizonyíték arra, hogy a gyógyulás folyamata egy év után is tart, és hogy a rendszeres testmozgás tartósan kedvező hatású lehet.

Az ohiói Clevelandi Klinika egy 2015-ös vizsgálata szerint nagyobb mértékben javult azoknak az állapota, akik a kar működésének helyreállítását célzó, ismétlődő jellegű mozdulatokból álló gyakorlatok előtt motorizált szobakerékpáron tekertek egy ideig, mint azoknak, akik egyszerűen megduplázták a gyakorlatok számát vagy akik csak kényelmes tempóban bicikliztek.

Más vizsgálatok szerint a testmozgás hosszú hónapokkal a szélütés után is javítja a mozgásképességet, és védheti a túlélőket egy második életveszélyes keringési zavar kialakulása ellen.

Ez tehát azt is jelenti, hogy ha az orvos is hozzájárul, a testmozgást már egészen korán érdemes elkezdeni és bármeddig folytatni.

Autóvezetés: csak óvatosan!
A szélütésen nemrég átesettek vezetés közben kétszer annyi hibát követnek el, mint egészséges társaik

– Ha valaki a szélütés utáni első napokban nem tudja mozgatni egy végtagját, én még akkor is azt javaslom neki, hogy képzelje el, amint mozgatja – mondja Xabier Urra, a Barcelonai Kórház neurológusa, aki azt vizsgálja, milyen előnyökkel jár a stroke után már 24 órával elkezdett, fokozott oxigénfogyasztást igénylő testmozgás. – Egyes vizsgálatok szerint amikor elképzelünk egy mozdulatot, az agyban olyan területek aktiválódnak, amelyek nagyon hasonlók az adott mozdulat tényleges elvégzésekor működésbe lépőkhöz.

A megelőzés alapelvei nem változtak. Ha ügyel az étrendjére, nem dohányzik, rendszeresen mozog, odafigyel a vérnyomására és a koleszterinszintjére, azzal jelentősen csökkentheti a szélütés kockázatát.

Vote it up
199
Tetszett?Szavazzon rá!