Svájci kifli

Nem tartozik a könnyen elkészíthető sütemények közé, ám aki megkóstolja, elismeri, hogy megérte a vesződséget

Hasonló receptek

Hozzávalók kb. 20 darabhoz
1 citrom 60 dkg liszt 7 dkg lágy vaj 4 dkg élesztő 2,5 dl tej 1 tojás 2 tojássárgája 7 dkg cukor 1 kiskanál só liszt a tészta kinyújtásához cukormáz vagy porcukor

A vajas lisztkeverékhez: 30 dkg vaj 6 dkg liszt

Elkészítés
1. Reszeljük le félig a citrom héját. Kevés langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A maradék tejjel és az élesztős keverékkel gyúrjuk a lisztet, a vajat, a cukrot, a tojást, az egyik tojássárgáját, a sót és a citromhéjat sima tésztává. Pihentessük a hűtőben 2-3 óra hosszat.

2. A vajas lisztkeverékhez a vajat gyúrjuk össze a liszttel, és formáljunk belőle egy 15×30 cm-es téglalapot. Nyújtsuk ki a leveles tésztát ennél valamivel nagyobbra, fektessük rá a vajas-lisztes masszát, és hajtsuk rá vissza a leveles tészta túlnyúló széleit. Nyújtsuk ki a tésztát egy 35×50 cm-es téglalappá. Hajtogassuk össze úgy, hogy a szélső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az utolsó harmadát az elsőre. Tegyük 15 percre hidegre. Nyújtsuk ki újra, hajtogassuk össze, és tegyük megint hidegre. 15 perc múlva ezt ismételjük meg még egyszer.

3. Belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 60×40 cm-es lappá. Vágjunk ki 20 db egyenlő szárú háromszöget (12×20 cm), és formáljunk belőlük kifliket. Kelesszük. Kenjük be a tojássárgájával. Süssük világosbarnára. Vonjuk be még forrón cukormázzal, vagy szórjunk rá porcukrot.

Vote it up
209
Tetszett?Szavazzon rá!