Szájhigiénia: ezen változtasson

Fogadja meg az alábbi tanácsokat, különben sokat fog szenvedni és egy vagyont költ majd fogorvosra

Nem használ fogselymet?
A fogselyem az egyik legfontosabb szájhigiénés eszköz – ennek ellenére a fogorvos Gary MacDonald szerint erről feledkeznek meg a leggyakrabban az emberek. Az egyszerű fogmosás a lepedék eltávolítására elegendő csak – a fogkefe ugyanakkor a tisztítandó felület kétharmadához fér csak hozzá, ami azt jelenti, hogy a fogínygyulladáshoz vezető lepedékek és a fogkő könnyedén fel tud gyülemleni a maradék egyharmadon! Használjon naponta legalább egy alkalommal fogselymet, hogy megszabaduljon a foga közé szorult ételmaradékok okozta kellemetlen szájszagtól és csökkentse az ínybetegségek kockázatát. Ha még ez sem győzte meg arról, hogy a fogselyem igenis nagyon fontos, hallgassa meg a tanácsot, amit dr. Macdonald tartogat a betegei számára: – Egyáltalán nem kötelező az összes fogat megtisztítani fogselyemmel – elég azt, amelyiket meg szeretné tartani.

Csikorgatja a fogát?
– Fogcsikorgatásnak nevezzük azt, ha összeszorítja a két fogsorát, és előre-hátra mozgatja – magyarázza dr. MacDonald. Ez éjszakánként gyakran előfordul. Azért kell rá odafigyelni, mert komolyan veszélyeztetheti a fogak, mind az állkapcsot a koponyához rögzítő ízület, az úgynevezett az állkapocsízület egészségét. – Nem teljes az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy mi okozza fogcsikorgatást, de a stresszt a legjelentősebb tényezők között említik – állítja dr. MacDonald. Idővel ez a rossz szokás a fogak megrepedéséhez és akár töréséhez is vezethet! Dr. MacDonald már látott olyan beteget is, akinek a gyökérig kettétört a foga – csakis a fogcsikorgatás miatt.

Ha szeretné ezt a fájdalmakkal fenyegető rossz szokást megszüntetni, hordjon éjszakai fogvédőt (hasonló a sportolók által használt felszereléshez, csak annál kisebb): az képes a csikorgatás megelőzésére, illetve a száj nyitva tartásával az állkapocsízületek terhelésén is enyhít. Fizikoterápiás kezeléssel vagy masszázzsal ugyancsak megszüntethető a csikorgatás, továbbá elősegíthető a rágóizmok ellazulása is.

Dohányzik?
Nehéz róla leszokni, pedig halálos betegségekkel fenyeget! Jó hír azonban, hogy akár egy, akár tíz éve dohányzik, a leszokás után nagymértékben csökken ezeknek a veszélyeknek a kockázata, legyen szó száj- vagy tüdőrákról, szívbetegségről, tüdőtágulásról vagy épp a száj gyógyulni nem akaró, fájdalmas sebesedéséről.

Még mindig szüksége van további érvekre a leszokás mellett? A hiányos fogsor gondolata is meggyőző lehet, hogy a következő doboz cigarettáról inkább lemondjon. Ugyanis a dohányzás a foghullás egyik leggyakoribb oka! És hosszan lehetne sorolni, hogy milyen további előnytelen szépészeti következményekkel jár – amellett, hogy nem mellesleg ront a szagláson és az ízérzékelésen, rossz szájszagot okoz, árt az ínynek és besárgítja a fogakat.

Rendszeresen ráharap a szájára?
Ha alkalmanként véletlenül megharapja a szája belsejét vagy a nyelvét, az, bár fájdalmas, ártalmatlan. Veszélyekkel is járhat azonban, ha ez a fogak rossz elrendeződése és dőlése, vagy idegesség miatt folyamatos szokássá válik, és végül krónikus irritációhoz vezet. – Az állandó harapdálás miatt szűnni nem tudó sebek befertőződhet – figyelmeztet dr. MacDonald. Ráadásul nemcsak fájdalmakkal és fertőzéssel járhat, de egyesek szerint a szájrák egyik kockázati tényezője is. – Egyes feltételezések szerint a szájuk belsejét harapdálók gyakoribb a szájrák. Bár ezt teljesen biztosan még nem lehet kijelenteni, ettől függetlenül a szájüregi sebeket jobb megelőzni – tanácsolja dr. MacDonald.

Szopogatja az ujjait?
Nemcsak a csecsemők, hanem dr. MacDonald szerint a felnőttek között is meglepően gyakori az ujjak szopogatása. Gyerek- és tinikorban, tehát az arc izomzatának és csontszerkezetének fejlődése közben a cumizás ferde fogakkal, alulharapással (amikor a felső és az alsó fogsor között rés van harapáskor), túlharapással, illetve további elváltozásokkal fenyeget – ezeket fogszabályzóval kell majd kezelni. Felnőttkorban azonban ez már nincs így: – Alapvetően ártalmatlan szokás, 18 éves kor fölött, amikor már kialakult az arc szerkezete, az ujj szopogatása nem tud kárt tenni.

Vote it up
181
Tetszett?Szavazzon rá!