Szálljon nyeregbe! 2014 a ló éve

A kínaiaknál beköszöntött a ló éve. Íme tíz tény, amelyet valószínűleg nem ismert a kínai naptárról

A kínai új év ünneplése egy Nian nevű szörny legendájához köthető, aki felfalta a falusiakat. Hogy távol tartsák Niant, a kínaiak az év elején ételt tettek ki az ajtajuk elé.

 Az újévi ünnepség színe a piros, mert a szörny attól fél. A tűzijátékokat is Nian elijesztésére vezették be.

 Mivel a holdnaptárhoz kötődik, az új évet tavaszünnepnek is hívják, amikor a kínaiak megemlékeznek őseikről.

 A kínai asztrológia szerint a ló éve az egyén megújulásának ideje. Akik ebben az évben születnek, általában intelligensek, energikusak és melegszívűek.

 A kínai asztrológiak 12 állatot (mint például a ló) és 5 jin-jang elemet vesz figyelembe: a földet, a tüzet, a vizet, a fát és a fémet.

 A következő év a ló mellett a fa jegyében is telik, amely a zöld színhez kapcsolódik. Ennek megfelelően 2014 a zöld faló éve lesz.

 A ló évében született hírességek: Chopin, Aretha Franklin, Sir Isaac Newton, Jackie Chan, Jerry Seinfeld, Paul McCartney, Rembrandt, Dzsingisz kán és Oprah Winfrey.

 Akik a ló évében születnek, jó párt alkothatnak a kutya, a birka és a tigris évében születettekkel, azonban ajánlatos elkerülniük az ökröket, a nyulakat és a patkányokat.

 A hagyomány szerint újév előtt alaposan ki kell takarítani a házat, hogy megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. Azután elrejtik a szemetes lapátot és a söprűt, nehogy kisöpörjék a jó szerencsét.

 Az ausztráliai Syneyben tartják a legnagyobb kínai újévi ünnepségeket Ázsián kívül, amelyeken a becslések szerint több mint 600 ezer ember vesz részt.

Vote it up
436
Tetszett?Szavazzon rá!