Számdaráló

Az első zsebszámológép különös története

Kapcsolódó cikkek

Borsdarálóra emlékeztető szerkezetet tartok a kezemben. Mindent elvégez, amit egy olcsó zsebszámológép, csak éppen mechanikusan: nem kell hozzá elem, nincs billentyűzete, sem folyadékkristályos kijelzője. Az összeadáshoz egy kart kell forgatni.

Felhúzható összeadógép? Pontosan. Az összeadni vagy kivonni kívánt számokat csúszkákon kell beállítani, aztán meg kell forgatni a kart. Az eredmény a fent körbefutó ablakokban jelenik meg. Szó szerint darálom a számokat.

Igen, szorozni és osztani is tud. Ki/be kapcsoló gombja ugyan nincs, de egy leleményes kis gyűrűvel törölhető a memóriája.

Ám talán még ennél is megdöbbentőbb, hogy a készülék civilizációnk legsötétebb bugyrában, a buchenwaldi koncentrációs táborban született, az ott raboskodó Curt Herzstark fejében.
 

Herzstark 1902-ben született Bécsben, és egész életében a családi vállalkozásban dolgozott: számológépeket adott el. A harmincas évekre ez virágzó üzletággá vált. – De valami hiányzott a világpiacról – emlékezett vissza később Herzstark. – Akármerre jártam, a versenytársaink csodálatos, drága és nagy készülékeket kínáltak. Nemegyszer fordult elő, hogy egy építésvezető, építész vagy vámtiszt azt mondta: „Nekem olyan gép kell, ami a zsebemben is elfér. Nem utazhatok tíz kilométert az irodámba csak azért, hogy összeadjak egy számsort!”

A harmincas éveiben járó Herzstark ekkor hozzáfogott egy az ügyfelei igényeinek megfelelő mechanizmus tervezéséhez. Úgy döntött, csúszkákat helyez el egy hengeren, hogy egyik kézzel megfogva a készüléket a másikkal be lehessen állítani rajta a számokat.

1937 végére készen állt a kézi számológép megvalósítására. Ekkor azonban közbelépett... Hitler. A német hadsereg 1938 márciusában elfoglalta Ausztriát. Nehéz évek vártak a katolikus anyától, de zsidó apától született Herzstarkra.

Német katonai tisztviselők érkeztek a családi üzembe, s a rövid, egyoldalú tárgyalás után a cég kénytelen volt átállni a páncélosokban használatos műszerek gyártására.

A helyzet ezután néhány évig nagyjából változatlan maradt. – 1943-ban azonban – mesélte Herzstark – letartóztatták az üzem két dolgozóját. Angol rádióadókat hallgattak, s legépelték az adások szövegét. Az írógép az egyik szerelőnké volt, őt lefejezték, a társát életfogytiglanra ítélték. Megpróbáltam közbenjárni az érdekükben a Gestapónál. A tisztviselő a következő szavakkal dobott ki: „Micsoda arcátlanság! Egy félzsidó szót mer emelni ezeknek az alakoknak az érdekében.”

– Aztán beidéztek, hogy tanúskodjam az „alakok” mellett, ám végül letartóztattak – folytatta a feltaláló. – A lakásomat átkutatták, és persze sosem tartottak tárgyalást. Azzal vádoltak, hogy zsidókat támogatok, s ráadásul egy árja nővel folytatok viszonyt. Természetesen mindez koholmány volt.

Az SS a hírhedt Pankraz börtönbe vetette, ahol mindennapos volt a zsidó foglyok kínzása, majd onnan Buchenwaldba küldték. – Lelki mélypontra kerültem, és úgy gondoltam, meg kell halnom.

A nácik a buchenwaldi tábor melletti üzemükben titkos katonai programjaikhoz készítettek gépeket. A főmérnök Herzstark felügyeletére bízta a ballisztikus rakéták kilövőállomásához szükséges precíziós alkatrészek gyártását.

A főmérnök idővel értesült Herzstark álmáról. – Megengedjük, hogy megtervezze és elkészítse a számológépet – mondta a fogolynak. – Ha a készülék működik, a győzelem után a Führernek ajándékozzuk, és akkor magát biztosan árjává minősítik.

– Vasárnap délelőttönként és esténként, lámpaoltás után dolgoztam a találmányon. Állandóan ezen járt az eszem. Ceruzával rajzoltam meg a készülék terveit.

Herzstark lényegében készen állt a tervekkel, amikor 1945. április 11-én észak felől közeledő dzsipeket pillantott meg. Az egyik kocsi első ülésén ülő amerikai katona azt kiáltotta: „Maguk szabadok!”

Visszatekintve Herzstark megállapította: – Ha ügyvéd vagy valami más lettem volna, nyomorúságos halált halok a táborban. De Isten és a szakmám megmentett.
 

Néhány nappal Buchenwald felszabadítása után Herzstark – zsebében a tervekkel – Weimarba gyalogolt, s megkereste a város kis számú épen maradt gyárának egyikét. Rajzai olyan egyértelműek voltak, hogy az ottani szakemberek alig két hónap alatt elkészítették a számológép első három mintadarabját.

Már éppen a szerződéseket szövegezték, amikor megérkezett az orosz hadsereg. Herzstark egy pillanatig sem habozott: fogta a mintadarabokat, és Bécsbe menekült. A készülékeket szétszedte és dobozokba rakta. – Ha valaki belenéz, azt hihette volna, hogy valami játékszer – magyarázta tettét.

Gyalog jutott el Ausztriáig, illetve néha sikerült cigaretták fejében vonatoznia is egy kicsit. Csak a három mintadarab volt a birtokában, de szabadalmi kérvényeket nyújtott be, és igyekezett befektetőket találni ötlete megvalósításához. Egyetlen jelentkező akadt, Liechtenstein hercege.

Eleinte minden rendben is ment. Liechtenstein megalapította a Contina nevű vállalatot, kölcsönöket vett fel, és részvényt bocsátott ki. Herzstark lett a cég műszaki igazgatója, s a részvények 35 százalékát ígérték neki.

Az első Curta számológépek 1948-ban kerültek piacra. Az addig egy szálloda kibérelt báltermében működő Contina igazi gyárrá fejlődött, s havonta immár néhány száz készüléket termelt. Ám a finanszírozók ezután átszervezték a céget, így többé semmit sem értek Herzstark részvényei.

Csakhogy a szabadalmak az ő nevén voltak, így sikerült megegyezésre kényszerítenie a befektetőket. A Contina mai értéken számítva mintegy 560 ezer dollárért vette meg a szabadalmai használatát, s jogdíjat fizetett az eladott készülékek után. Herzstark az ötvenes, hatvanas években szépen keresett a találmányával. 1988 október 27-én hunyt el.

Amint azt már annak idején megjósolta, a mérnökök műholdpályákat kalkuláltak ki e csodás ketyerével, a földmérők ezzel végezték a helymeghatározást, s az utazó könyvelők vele készítettek pontos könyveléseket.

Az elektronikus számológépek azután háttérbe szorították Herzstark találmányát. Összesen 150 ezer darab Curta számológépet értékesítettek, az utolsót a hetvenes évek elején.
 

Ahogy a kezemben forgatom Herzstark apró számológépét, rá kell jönnöm, hogy elegáns szerkezet, és nagyon megbízható. Annyi év után még most is szinte dorombolva végzi a számításokat.

Vote it up
203
Tetszett?Szavazzon rá!