Számomra fontos a család

Noha sok ilyen alakítást vállalt, a hollywoodi szívtipró szerepe sosem elégítette ki Richard Gere-t

Az Amerikai dzsigolóban „idősebb asszonyok kísérője” volt, a Micsoda nőben pedig életunt milliomos – mindkettő egyfajta Casanova-szerep. Ugyanakkor számos komolyabb karaktert is eljátszott, például a Mr. Jones – Jogában áll meghalni mániákus depresszióban szenvedő főhősét. Új filmjében, A vacsorában a 67 éves Gere egy családi problémákkal küszködő politikust személyesít meg. Az alkotást februárban mutatták be a berlini filmfesztiválon. Amíg az elkötelezett buddhista Gere a fesztiválon tartózkodott, találkozott Angela Merkel kancellárral is.

Reader’s Digest: A vacsorában egy befolyásos politikust alakít. A való életben pedig ön régóta aktív politikailag. Melyik a kielégítőbb szerep?
Richard Gere: Mindkettő az, bár különböző okból kifolyólag. Két határidőnaplóm van, az egyik a színészi munkámhoz, a másik a politikai tevékenységemhez. Ettől persze még elfelejtettem, hogy találkozót beszéltünk meg ma reggelre. Egy munkatársam kopogtatott az ajtómon, hogy emlékeztessen: egy Tibetről szóló megbeszélésre vagyok hivatalos.

RD: Beszélget a dalai lámával politikai ügyekről is, vagy csak szellemi kérdésekről?
RG: Szinte mindenről szót váltunk. Őfelsége szeretne tudni mindenről, ami a világban zajlik, így nagyon sokféle szellemi hátterű emberrel elegyedik szóba. Végtelen a kíváncsisága, ahogy az a képessége is, hogy pozitív módon szemlélje világunkat.

RD: Ön saját alapítványt is létrehozott. Miért tette?
RG: Nem voltam elégedett a többi alapítvánnyal. Ilyen módon sokkal közvetlenebbül tudunk segíteni a rászorulókon. Az alapítvány fő területe Tibet, de általánosabb humanitárius kérdésekkel is foglalkozunk.

RD: A vacsora arról szól, miként viszonyuljanak a szülők gyermekeik rettenetes tettéhez. Önnek milyen a kapcsolata a családjával?
RG: Számomra fontos a család. Egy nővérem, két húgom és egy öcsém van. Édesanyám tavaly halt meg, apám pedig már 94 éves. Szoros kapcsolatban állunk, rendszeresen beszélgetünk és segítjük egymást.

Richard Gere
Philadelphiában született 1949. augusztus 31-én. Korán kezdett filmezni. A nyolcvanas évek elején vált igazi sztárrá az Amerikai dzsigolóval és a Garni-zónával. Cindy Crawford szupermodellel kötött házassága négy év után, 1995-ben ért véget. Egy fia van a második, Carey Lowell színésznővel kötött házasságából. Gere buddhista, a dalai láma jó barátja. Az általa létrehozott alapítvány 1999 óta tevékenykedik humanitárius célok érdekében.

Néha tudatosul bennem, mennyire rendkívüli, hogy ez így van. Sok-sok családban egyáltalán nem beszélnek egymással és nem támogatják egymást. Hallottam olyan testvérekről, akik évek óta nem álltak szóba egymással, szülőkről, akiket kisemmiztek a gyermekeik vagy akik kitagadták a gyermekeiket. Így igazán szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen közeli, támogató kapcsolatban vagyok a családommal.

RD: Hogyan lehet összehangolni a családi életet és a színészi munkát?
RG: Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy soha nem leszek egyórányi utazásnál távolabb a fiamtól. Ezért van az, hogy az elmúlt hat évben csak olyan filmek megalkotásában vettem részt, amelyek New Yorkban vagy Philadelphiában készültek. Az egyetlen kivétel a Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel volt, amelyet Indiában forgattunk. Abban az esetben viszont három hétre korlátoztam a forgatáson töltött időmet.

RD: A második neve Tiffany. Ez miért van így?
RG: Anyám lánykori neve volt Doris Tiffany, így a dolognak semmi köze a luxuscikk-forgalmazóhoz vagy az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) című filmhez.

Vote it up
47
Tetszett?Szavazzon rá!