Szélütés bénulás nélkül

Az iszkémiás stroke merész és újszerű kezelése időt ad, így rengeteg ember életét megmentheti

Kapcsolódó cikkek

Macy Mills bénultan fekszik egy hordágyon a Toronto Western Kórház sürgősségi osztályán, miközben orvosok és ápolók sürgölődnek körülötte. A 38 éves triatlonista, aki alig öt hónapja hozta világra harmadik gyermekét, tudja, hogy szélütése volt. Emlékszik rá, hogy tompa fejfájást érzett, amely egyszer csak olyanná vált, mintha belefúrtak volna az agyába: szúró jellegű és szűnni nem akaró. Éppen az autójában ült, és a két nagyobbik gyerek iskolájába tartott, ahol önkéntesként vett volna részt a sportnap lebonyolításában. A fájdalom és a teste fél oldalának elzsibbadása ellenére sikerült az autóval leállnia egy parkolóhelyen, majd miután a mobiltelefonja a padlóra esett, rádőlt a dudára, hogy úgy hívjon segítséget.

Most, nem egészen egy órával később a CT-vizsgálat már ki is mutatta, hogy az esetek döntő részéhez hasonlóan neki is iszkémiás stroke-ja (szélütése) van: egy verőérben keletkezett vérrög miatt nem jut oxigéndús vér az agya egy részébe. Az ő esetében az agy jobb oldalán egy érben akadt el egy jókora vérrög, ezért bénult le a bal oldala.

Dr. Richard Farb neuroradiológus arra kéri az asszony férjét, írja alá a beleegyező nyilatkozatot egy Kanadában még nem alkalmazott beavatkozás elvégzéséhez. A hivatalosan endovaszkuláris trombektómiának nevezett módszer során egy parányi, finom dróthálóból készült, egyik végén nyitott csövet – úgynevezett rögeltávolító söntöt – használnak; az ezzel végzett első svájci és németországi beavatkozások nagyon ígéretesek voltak. Az eszközt a szakemberek csak „Mr. Clean” (Tisztító úr) néven emlegetik, mert megtisztítja az artériát igen rövid idő alatt.

Ugyan mi mást tehetnék? – gondolja Macy. Megpróbál bólintani, és azt mondja: – Tegyék, amit tenniük kell. – Szavai tompán hangzanak, mintha víz alól beszélne.

Pár perccel az után, hogy a helyi érzéstelenítés hatni kezdett, dr. Farb egy apró bemetszést ejt a comb verőerén. Majd az orvos röntgenes átvilágítás mellett, a közeli képernyőt figyelve óvatosan felvezeti a sönttel ellátott katétert a nő érrendszerén, egészen az agyát ellátó artériáig.

A megfelelő pont elérése után a katétert visszahúzzák, és Macy kis nyomást érez, mintha megcsípték volna az agyát. A sönt az, amely kitágult, s közben a hálójában foglyul ejtette a vérrögöt.

– Mikor leszünk kész? – kérdezi.

De már készen is vannak. Dr. Farb óvatosan kihúzza a vérrögöt tartalmazó söntöt – ugyanúgy, ahogy bejuttatta. Az egész beavatkozás kevesebb mint két óra volt. – Próbáljon mozogni! – mondja az orvos.

Macy néhányszor behajlítja bal keze ujjait, amelyek három órája nem tudták megtartani a mobiltelefonját.

Nem sokkal később, az intenzív osztályon már anyatejet fej legkisebb gyermeke számára, egy kicsit zsörtölődik, amiért a szobában nincs tévé – és nagyon, nagyon szerencsésnek érzi magát.

Ez 2011. június 15-én történt. Három évvel és öt hónappal később, de a tervezettnél hamarabb, 316 beteg kezelése után befejezik a Mr. Clean kanadai vizsgálatát, mivel egyértelműen igazolták, hogy a beavatkozás sikeres.

A szélütés néhány jellemző tünete
• Az arc, a kar vagy a láb hirtelen gyengesége vagy zsibbadása, főleg ha csak a test egyik oldalát érinti
• hirtelen jelentkező zavartság vagy beszédzavar
• hirtelen látászavar
• hirtelen egyensúlyvesztés vagy szédülés
• az arc hirtelen petyhüdtté válása

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal hívjon mentőt!

Európában és Észak-Amerikában 2011 óta afféle utolsó mentsvárként engedélyezték a beavatkozást olyan szélütött embereknél, akiknél egyéb módszerek nem segítettek volna. Tavaly óta már egyből ezt a kezelést alkalmazzák a szélütéses páciensek ellátására kijelölt észak-amerikai és európai kórházakban. A módszernek köszönhetően mintegy kétszeresére nőtt a túlélési arány – a betegeknek már csak a tíz százaléka hal meg –, és a túlélők jelentős része ugyanúgy élhet tovább, mint a szélütés előtt.

Dr. Timo Krings, a Toronto Western Kórház neuroradiológiai osztályának vezetője így fogalmaz: – Azelőtt a szélütés műtéti kezelése kockázatos volt. Bármivel próbálkoztunk is, az legalább két óráig tartott. De most a pácienseink már a műtőasztalon elkezdenek beszélni és mozgatni a végtagjaikat. És a módszer gyors. Egy alkalommal 14 perc alatt végeztük el a beavatkozást.

– Egészen komolyan mondom – teszi hozzá –, a Mr. Clean alapvető változást hozott.
 

A statisztikák szerint a világon két másodpercenként ér valakit szélütés. Sokan talán nem is tudják, mi történt velük. Másodpercekre elszédülhetnek, vagy elfelejthetik, hol is tartottak a beszédben, aztán rögtön jobban is érzik magukat. De gondoljunk bele, hány esetben okoz végleges bénulást, beszédképtelenséget a szélütés! Becslések szerint a világon évente 15 millió főt ér szélütés, akik közül ötmillióan meghalnak, hatmillió embernél pedig maradandó fogyatékosság alakul ki. AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együttesen is „csak” mintegy 3,5 millióan halnak meg évente.

Nem is meglepő tehát, hogy a szélütéssel foglalkozók mantrája így szól: „Az idő agyat ment” – ami arra emlékezteti a szakembereket, hogy a szélütést követően minden perccel elvész 1,9 millió idegsejt, vele együtt 14 milliárd szinapszis és összesen 12 kilométernyi fő idegnyúlvány (axon).

Amióta az 1990-es évek közepén megjelent a vérrögoldó hatású tPA (szöveti plazminogén aktivátor), az lett a bekövetkezett szélütés elleni harc első számú fegyvere. Ez azonban az eseteknek csak egy bizonyos részében alkalmazható, minthogy a kezelést a szélütéstől számított négy és fél órán belül meg kell kezdeni, és a hatás kialakulása órákig tarthat. A sebészek többféle eszközt is kifejlesztettek a tPA-kezelés alternatívájaként vagy kiegészítéseként – bármivel érdemesnek tűnt próbálkozni, ami képes gyorsan eltávolítani a vérrögöt és megnyitni az érintett eret. Valamennyi eszköz a kéményseprőkefe és a lepkeháló miniatűr kombinációjához hasonlított.

– A dolog odáig fajult – meséli Krings –, hogy hat éve egy konferencia szélütés-szekciójának minden előadása egy-egy új vérrög-eltávolító eszközről szólt. Én vezettem az ülést, és a végén azt mondtam: „Ha bármelyiküknek is igaza volna, csak egyetlen eszközünk lenne.”

Hans Henkes német neuroradiológushoz nagyjából ekkortájt került egy szélütéses beteg, akinek a középső agyi verőerét zárta el egy vérrög. Úgy döntött, hogy egy olyan eszközt fog használni, amelyet az ő részvételével fejlesztettek ki az aneurizmák söntös kezeléséhez. Amikor kihúzta az artériát nyitva tartó söntöt, azzal együtt a vérrög is kijött – teljesen épen.

Henkes egy konferencián megemlítette ezt néhány kollégájának, akik egyetértettek abban, hogy a módszer ígéretesnek tűnik. Így kezdődött egy európai vizsgálat, amelynek egyik vezetője Vitor Mendes Pereira, a Genfi Egyetem intervenciós radiológiai tanszékének akkori vezetője volt. Rájöttek, hogy a módszer csak legalább két milliméteres belső átmérőjű erekben alkalmazható, és hogy nem segít hemorrágiás szélütés, azaz agyvérzés esetén.

Bár eleinte úgy gondolták, hogy az ér kitisztítását csak röviddel a stroke bekövetkezte után lehet megkísérelni, ma már tudják, hogy a siker attól függ, milyen minőségűek és meddig működőképesek az agy által az érelzáródás esetén igénybe vett „kerülőutak”, amelyek segítségével átmenetileg vért tud juttatni a szervezet az érintett területre. Van, hogy ez a kerülőút-hálózat csak néhány percig működik, máskor órákig vagy akár egy egész napig is.

Pereira első betegét például repülőgéppel szállították oda a Francia-Alpok egyik kórházából – a fiatal nőt néhány órával a szülés után érte szélütés, mert a vajúdás idejére csökkentenie kellett a véralvadásgátló gyógyszere adagját (ezt a szívébe épített mesterséges billentyű miatt kellett szednie).

A vérrögöt 40 perc alatt sikerült eltávolítani, és a nő már a műtőasztalon újra képes volt beszélni, másnap pedig megszoptathatta újszülött gyermekét is. – Úttörők voltunk, s nagyon sokan, köztük ideggyógyászok és konzervatívabb gondolkozású idegsebészek is, szkeptikusan fogadták a módszert – emlékezik vissza Pereira.

A rendelőjében vagyunk, a Toronto Western Kórházban: az orvos 2014 augusztusában költözött ide, mert itt együtt dolgozhatott Krings-szel, és több támogatást kapott a kutatásaihoz. – De az eredményeink önmagukért beszéltek – teszi hozzá.
 

Wolfgang Kahnke nyugdíjas szerszámkészítő emlékszik rá, hogy elég rosszkedvű volt, amikor tavaly októberben több mint 100 kilométert kellett autóznia az otthonából, Kitchenerből a Toronto Western Kórházba a sebészhez, aki két évvel korábban beültette a csípőprotézisét.

A 72 éves férfi, két unoka büszke nagyapja órákkal a megbeszélt időpont előtt érkezett a rutinvizsgálatra, remélve, hogy sikerül hamarabb letudnia, ugyanis feleségével, Karinnal ünnepi vacsorára készültek.

Miközben a vizsgálóban az orvosra várt, valami zümmögésszerűt érzett a fejében. Nem fájdalmas volt, inkább csak kellemetlen.

Sétálok egy kicsit, és elmúlik – gondolta. Azonban nem tudott megmozdulni.

A sürgősségi osztályon készített CT-felvétel jókora vérrögöt mutatott ki, amely elzárta a tarkójában futó fő artériát. Kahnke egy órán belül a műtőben volt.

Másnap már segítség nélkül zuhanyozott. Miközben végigfolyt a víz a testén, arra gondolt: Még soha nem éreztem magam ennyire elevennek. Aztán megborzongott a gondolattól, mennyire kevésen múlt, hogy most így érezhet.

Orvosai azt mondták, a Mr. Cleannek köszönheti, hogy nem halt meg vagy bénult le nyaktól lefelé hátralevő életére. Így Kahnke karácsonykor eljátszhatta a Mikulást az egykori cégénél dolgozók gyermekeinek rendezett ünnepségen. – Elég jó Mikulás vagyok – mutat dús ősz hajára és szakállára. – Csak nem vagyok annyira nagydarab.
 

A most 42 éves Macy Mills egy nemzetközi pénzügyi cég magánbankáraként dolgozik, és a szélütésére csak az a három tabletta emlékezteti, amelyeket minden este be kell vennie: a béta-blokkoló, az ACE-gátló és a vérhígító. E készítményeket akkor írták fel neki, amikor a vizsgálatok kimutatták, hogy a szívizom csúcsi része nagyrészt elhegesedett; a kamrában itt panghat a vér, ez pedig növeli a vérrögképződés kockázatát.

A karcsú, edzett és a mozgásért továbbra is rajongó nőt csak az zavarja, hogy már nem tud hét perc alatt lefutni egy mérföldet. Azonban nagyon hálás azért, hogy a Mr. Cleannek köszönhetően ma is együtt lehet a családjával.

Vote it up
205
Tetszett?Szavazzon rá!