Szépségápolási hibák

Ismerje meg, milyen „bűnöket” követünk el leggyakrabban a bőrünk ellen, és tudja meg, hogyan kerülheti el ezeket

Túl tiszta bőr?
Az olajos bőr nem feltétlenül rossz: dr. Mona Gohara New York-i bőrgyógyász szerint a bőr védelmező rétegéhez szükségesek az arc által termelt természetes olajok. Sokan azt gondolják, hogy a tisztítás utáni feszülő érzés jó dolog, miközben az annak a jele, hogy az arc meg lett fosztva a természetes olajaitól. Csak enyhe tisztítót használjon, és ne felejtsen el utána hidratáló krémet alkalmazni! Továbbá, arctisztításra elegendő napi egy alkalmat keríteni, lefekvés előtt.

Acetonos körömlakklemosó helyett...
Az acetonos körömlakklemosók könnyedén eltüntetik a makacs festékanyagokat, közben azonban a bennük található agresszív vegyületek ugyanilyen könnyedén a körmöt és körülötte a bőrt is kiszárítják. Ez pedig gyenge, töredezett körmökhöz vezethet! Használjon inkább olyan lemosót, amely csak enyhébb összetevőket tartalmaz, mint például az etil-acetát, az izopropil-alkohol vagy a propilén-karbonát. A régit se dobja ki, sok mindenre jó!

Arctörlő kendő használata
Nem a pamut arctörlő kendővel való dörzsölés a legjobb módja az arctisztításnak – dr. Gohara szerint a textil anyaga irritálhatja a bőrt, és akár kárt is tehet annak védelmező rétegében, ami ráncosodáshoz és száraz bőrhöz vezethet. Kendő helyett inkább kézzel mossa le a sminket, tanácsolja Gohara.

Arctonik mindennapos használata
Ha nincsenek pattanásai és egyébként is használ egy enyhébb arctisztítót (például retinolos krémet), akkor semmi szüksége sincs még arctonikra is! Ha a mindenféle egyéb termék mellett még a pórusokat összehúzó tonikot is beveti, azzal csak azt kockáztatja, hogy túl száraz lesz a bőre, figyelmeztet dr. Gohara. Hacsak nincsen kivételesen olajos bőre, tonikot csak indokolt esetben használjon.

A szemkrém sem kötelező
Nem is árt, de szükség sincs feltétlenül a speciális szemkrémekre. Hacsak nem indokolt például ráncosodás vagy valamilyen irritáció miatt, dr. Jessica Wu Los Angeles-i bőrgyógyász szerint nyugodtan mondjon le az extra hidratálásról. Használjon helyette inkább egy olcsóbb megoldást, például vazelint vagy egyszerű hidratálókrémet.

Illatosított arcápoló
Lehet, hogy ön szereti, ha az arca rózsaillatú, de a pórusai nem feltétlenül rajonganak az ötletért! Látszólag természetes termékekről van szó, mégis könnyen irritálhatják a bőrt – hívja fel rá a figyelmet dr. Gohara. – Az illatosító szerek az első számú allergének a szépségápolók között! – mondja Audrey Kunin bőrgyógyász. Dr. Gohara inkább a szagtalan, továbbá szulfát- és parabénmentes termékeket ajánlja, amelyek kímélőbbek a bőrrel.

Ránctalanító arctisztítók?
Ha megjelennek az első ráncok, természetes reakció, hogy mindent megvesz, amire rá van írva, hogy „öregedésgátló”. – Az ilyen arctisztítók hatékonyságát azonban megkérdőjelezi, hogy körülbelül 6 másodpercig vannak kapcsolatban a bőrrel, ez kevés ahhoz, hogy bármilyen eredményt érjenek el – figyelmeztet Ranella Hirsch bostoni bőrgyógyász. Válasszon inkább hasonló címkéjű hidratálót vagy éjszakai retinolos krémet.

Túl sok retinol
Bár kutatások bizonyítják, hogy a retinol serkenti a kollagén termelését a bőrben, gyógyítóan hat a pattanásokra és enyhít a ráncokon, mégis fontos a termék mértéktartó használata! Maximum mogyorónyit kenjen egyszerre az arcára, különben a krém túlságosan kiszárítja a bőrét – int óva dr. Gohara. Kipirulhat a bőr, és hámlani kezdhet, ha ez már másnak is feltűnik, akkor túl sok retinolt használ. Naponta egyszer használja, lehetőleg este, és így is csak akkor, ha biztos benne, hogy bőre tolerálni fogja! Ha irritálja bőrét, akkor csak ritkábban, minden második nap alkalmazza.

Az erős hajspray ára
Az erős, ragadós hajspray-nek köszönhetően lehet, hogy minden hajszálat a helyén tudhat, de hosszú távon gyengítheti a fürtöket. – Ezek a termékek általában igen magas alkoholtartalmúak, ami a hajat kiszárítja, töredezetté teszi – mondja Paradi Mirmirandi San Franciscó-i bőrgyógyász. – A spray a hajba ragadt maradéka miatt pedig fésülködéskor egyszerűen kihullhat a haja. – Használjon minél enyhébb hajspray-t, illetve igyekezzen olyan terméket választani, amely alkoholos vegyületek helyett organikus olaj alapú összetevőkből áll. Az erős hajlakkot pedig használja másra.

Olyan fontos lemosni a sminket?
– Sose feküdjön le sminkkel az arcán! – figyelmeztet Harold Lancer Beverly Hills-i bőrgyógyász. – Ha nem mossa le a sminket, az bejut a pórusokba, és eltömítheti azokat. – Ha pedig a pórusok eltömődnek, az könnyen pattanásokhoz és mitesszerekhez vezethet. Akármilyen fáradt, ha kihagyja a lemosást, az arcbőre járja meg.

Először a napolaj, utána a smink?
Nem szabad az alapozó előtt felvinni a napolajat, figyelmeztet Jessica Wu. – Ha a napolajat használja először, majd utána öregedésgátló terméket, hidratálókrémet, és még sminket is, azzal azt kockáztatja, hogy pocsékba megy a naptej – állítja. Ha további termékek kerülnek a naptej rétegére, az veszíthet a fényvédő faktorszámából, azaz a védelem nem lesz egyenletes. Legalább 30-as faktorszámú napolajat használjon, és csak a smink után vigye fel.

A smink önmagában nem véd a napsugárzás ellen
Igaz, a színezett hidratálók és a fényvédő alapozók valóban hatékonyabbak a nap ellen semmilyen védelmet nem nyújtó termékeknél. Ugyanakkor az emberek nem használnak elegendő mennyiséget ezekből a krémekből ahhoz, hogy valós védelmet jelenthessenek a káros UV-sugarak ellen – a fülek és a nyak védelméről pedig gyakran megfeledkezünk! Ráadásul az ilyen termékek általában csak az UVB-sugarak ellen védenek, a bőrrák és a bőr öregedése szempontjából hasonlóképp veszélyes UVA-sugarakkal szemben nem! Legjobb, ha védelmet nyújtó kozmetikai szereket és naptejet egyaránt használ.

Vote it up
275
Tetszett?Szavazzon rá!