SzépségZóna: A múló évek és a bőr

Az életkor előrehaladása nem kíméli a bársonyos, fiatalos bőrt. Mit tehet ez ellen?

Harminc fölött a bőr kezd megereszkedni, ráncosodni, vékonyabbá válni, így az apró erek a felszínen is láthatóvá válnak. Mindebben több korral járó tényező is ludas. – A kollagén és elasztin lebomlása a felelős a petyhüdtségért és a mély ráncokért – magyarázza dr. Benjamin Barankin torontói bőrgyógyász. A finomabb ráncok, például homlokbarázdák és szarkalábak ismétlődő mozdulatokra vezethetők vissza. Miután pedig megindul a faggyúmirigyek zsugorodása, a bőr kiszárad. A napsütés hatása is tetézi a bajt: gyorsítja a kollagén és elasztin lebomlását, elősegíti a pigmentfoltok kialakulását, és véredények megpattanását okozza.

Legszívesebben elrejtené az arcát a felsoroltak miatt? Szerencsére ennél többet is tehet az idő hatásainak lelassításáért. Például egész évben védje magát az ártalmas ibolyántúli sugárzástól. Harmincéves korától pedig alakítson ki jó bőrtisztító rendszert.

Álljon át megfelelő arclemosóra, amely kevésbé szárít, mint a szappan – tanácsolja Barankin. – Ha száraz a bőre, hidratáló készítmény is elkelhet. Télen a sűrűbb krémeket, nyáron a hígabb arcvizeket válassza.

Célszerű emellett hetente egyszer-kétszer glikolsav- vagy tejsavtartalmú termékkel bőrradírozást végezni. – Ez gyöngéden lehántja a felső hámréteget, felpezsdíti a bőrt, serkenti a kollagénképződést, és segít a finomabb ráncokon – magyarázza Barankin. Szaeki Csizu japán bőrápolási guru pedig azt javasolja, kíméletes arcmasszírozással segítse az irha- és izomréteg feszesen tartását.

Próbáljon izgató partnerről fantáziálni! Szaeki azt mondja, ez serkenti az adrenalin termelését, azét a hormonét, amelyet „belső szépségszérumunk”-nak nevez.

Szaeki legmegnyugtatóbb tanácsa az idősödő bőrt illetően a következő: „Ne csapjon felhajtást minden pötty és ráncocska miatt, amelyet az arcán meglát!”

Vote it up
386
Tetszett?Szavazzon rá!