Szív főzi szívnek

Niklas Ekstedt, a svéd sztárszakács nem szereti a felhajtást. Az ő főztjéért viszont sokan odavannak

Megjelent: 2012. február

Kapcsolódó cikkek

Niklas Ekstedt konyhafőnököt kedvenc receptjei közül több is a gyerekkorára emlékezteti. – Karácsonykor apám mindig céklás gravlaxot készített, amit a mai napig imádok – mondja Ekstedt.

A nagymamája főztje is felejthetetlen. – Most is előttem van, ahogy kimegy a kertbe körtéért, tortát süt belőle, amelyet együtt eszünk meg. – Mindkét recept olvasható új, nagy sikerű szakácsönyvében, amely Niklas Husmansklassiker (Niklas klasszikus házireceptjei) címmel jelent meg tavaly szeptemberben.

A 33 esztendős sztárszakács ideje nagy részét Stockholm belvárosában lévő éttermeiben, az 1900-ban és az Ekstedtben tölti. A svéd televízióban már nyolc éve sugározzák főzőműsorát Niklas Mat (Niklas ételei) címmel.

A legutóbbi évad igazán kalandosan telt: Ekstedt körülutazta a fél világot, hogy a legnevesebb séfek mellett segédkezve újabb mesterfogásokat lessen el és osszon meg nézőivel.

Több híres konyhafőnök is nagy hatással volt rá, ennek ellenére alapvetően a saját útját járja. – Az emberek hamar kiszúrják, ha másokat utánzol – mondja. – Hamar elvész a hitelességed. – Ekstedt az eredeti alapanyagokat kedveli, soha nem használ félkész hozzávalókat. – Alapelvem, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Ha fasírtot csinálok, az egyszerűen csak fasírt, és nem kell hozzá semmi felhajtás.

Név: Niklas Ekstedt
Született: 1978. november 27., Järpen, Svédország
Család: Nős, felesége Katarina, fia Vinston
Lakhely: Stockholm
Pályakezdés: 16 évesen a főzést választotta szakképzési iránynak, később Chicago, Los Angeles és Párizs legmenőbb éttermeiben dolgozott. 2000-ben tért vissza a hazájába, és Helsingborgban nyitotta meg első éttermét.
Munkahely: Két étterme van, az 1900 és az Ekstedt, valamint a Kåken nevű bár.
Amit nélkülözhetetlennek tart a konyhában: Ha van benne sütő, vágódeszka, kés, lábas és serpenyő, már nagyobb baj nem történhet.

Milyen ételeket ajánl? Céklás gravlaxot krémes burgonyával és körtetortát.

Vote it up
171
Tetszett?Szavazzon rá!