Szívből a szívért

A közel-keleti politikai helyzet rettenetében segítő kezek mindent megtesznek a nagybeteg gyerekek szívének meggyógyításáért

Vafaa Huszeini bájos arcú, barna szemű, formás kislánynak adott életet. Núr a nyolcadik gyermeke volt. A boldogság azonban hamar riadalomba csapott át. A kisbaba lázas és bágyadt volt, gyakran elsápadt, levegő után kapkodott. Vafaa elvitte egy szakrendelőbe, ahol a kislány szívének ultrahangos vizsgálata ijesztő problémát tárt föl. A két szívkamrát elválasztó sövény nem záródott tökéletesen, így a nyíláson a vér egy része közvetlenül jutott át a jobb kamrából a balba, kikerülve a tüdőt – így nem jutott elég oxigéndús vér a szervezetbe. Bonyolult és költséges műtéttel orvosolhatták volna a rendellenességet, Vafaa mégis kétségbeesett. Balszerencséjük folytán ugyanis autóvillamossági szerelő férjével, Számival a földgolyó talán legrosszabb lakóhelye jutott nekik: Gáza.
 

Ezen az Izrael és a tenger közé ékelődő kicsiny földsávon 1,4 millió palesztin küszködik keményen a létért. Miután a szélsőségesen militáns Hamász mozgalom magához ragadta a hatalmat, majd rakétákat lőtt ki Izraelre, a zsidó állam válaszul elzárta az élelmiszer-, ivóvíz-, üzemanyag- és gyógyszer-utánpótlási útvonalakat.

Az orvosok először azt tanácsolták a szülőknek, hogy várjanak, mert a sövényen visszamaradt lyukak olykor maguktól bezáródnak. Núr alig múlt egyéves, amikor újabb csapás sújtotta a családot: a kisbaba bal szeme megnagyobbodott, és furcsán csillogott. Kiderült, hogy rákos. Kemoterápiás kezelés után eltávolították a fél szemét, de a kezelés károsította az ereket, és tovább rontotta a vérellátást. Núr hároméves korára világossá vált, hogy a szíve már nem sokáig bírja. Nyitott szívműtét nélkül megpecsételődik a sorsa. Csakhogy egész Gázában egyetlen szívsebész sem volt.

Az is csak halvány reménysugarat jelentett, hogy a Gyermekszívmentők (Save a Child’s Heart, röviden SACH) nevű, tel-avivi székhelyű csoport önkéntes kardiológusai és szívsebészei évente több tucat palesztin és más arab gyermeket operálnak meg. Miután Izrael és a Hamász egymás torkának estek, a kislány Izraelbe juttatása rendkívül nehéznek tűnt. Vafaa azonban eldöntötte: semmi nem lehet fontosabb a kicsi életénél. Az orvosa hamarosan érintkezésbe lépett a Gyermekszívmentőkkel, és Núrt rövidesen fölvették páciensnek.

SACH: csak a gyermekszeretet számít
A Gyermekszívmentőket (SACH) 1995-ben a tel-avivi Wolfson Klinikán alapította egy amerikai orvos, a néhai dr. Amram Cohen. Azóta a Gyermek­szív­mentők műtéti teamjei több mint 2000 szívfejlődési rendellenességben vagy szívbillentyűhibában szenvedő gyermeket kezeltek. A fejlődő országokban ezer gyermekből nyolc jön világra ilyen elváltozással.

A SACH pácienseinek fele ciszjordániai, gázai és iraki arab, a többiek 30 másik országból, zömmel Afrikából érkeznek. A gyermekeket négy-hat fős csoportokban hozzák Izraelbe, átlagosan három hónapot töltenek a Gyermekszív­mentők speciális gyermekotthonában.

A szervezet körülbelül 70 tagú, valamennyien önkéntesek. A Wolfson Klinika gyermekszív-sebészeti teamje éjjel-nappal szolgálatban van.

A SACH munkatársai a világ minden tájáról érkezett egészségügyi szakembereket képeznek tovább a gyermek­szívgyógyászat valamennyi területén. Eddig mintegy 50 orvos és szakápoló vett részt képzésben a Wolfson Klinikán, és további százak a hazájukban, olyan országokban, ahol szűkös a kardiológiai ellátás.

Vafaa nem akart hinni a fülének, ám miközben boldogan készülődött az útra, ismét beütött a ménkű. Izrael kapuja becsapódott. A Gázából ismételten indított aknavetős és rakétatámadások földühítették az izraelieket. Bombák, tüzérségi lövedékek és rakéták záporoztak Gáza zsúfolt utcáira. Mialatt Vafaa és Számi a szegényes élelmiszer-választék – bab, vaj és csicseriborsó – után kajtatott, hogy jóllakassák a családot, Núr állapota napról napra romlott. Vafaa imádkozott, hogy véget érjenek a harcok, és kimenekíthessék Núrt. Január 25-én elcsitult a csatazaj. Mielőtt elhagyták Gáza törmelékkel teleszórt utcáit, Vafaa tűvé tette a boltokat azért az egyetlen dologért, amire Núr vágyott. Az asszony a meglepetésnek szánt ajándékot a táskájába, a becses utazási engedélyek mellé dugta, és átcipelte Núrt az ellenőrző ponton Izraelbe.
 

A tel-avivi Wolfson Klinika elsötétített szobájában a Gyermekszívmentők kilenc szívspecialistája és ápolója gyűlik össze a következő esetek megbeszélésére. A kivetítőn megjelenik Núr vergődő szívének ultrahangos képe.

– Ez a gyerek nagyon beteg – állapítja meg Akiva Tamír kardiológus. A képen vibráló piros és kék felületek jelzik a szív kaotikus véráramlását. Lior Szasszon fölméri a szövődményeket. – Rendbe tudom hozni a kislányt, de gyorsan kell dolgoznunk – jelenti ki.

Néhány folyosóval odább Vafaa és Núr más gázai, iraki meg ciszjordániai arab anyákkal és csemetéikkel osztozik a gyermekosztály kórtermén. Egy másik helyiségben vannak a Gyermekszívmentők által Zanzibárból és Kenyából odaröpített kicsinyek. Mindannyian elvegyülnek az izraeli páciensekkel és szülőkkel, egymásra mosolyognak.

Núr félénken, idegesen nézelődik kórházi pizsamájában, barna haja rózsaszín szalagokkal csinosan összefogva. Vafaa előveszi az ajándékcsomagot, hogy megvigasztalja őt. A kislány feltépi a papírt, amelyben aranyflitterekkel kivarrott tánccipő pihen. A flitterek megcsillannak a fényben. Núr örömmámorban húzza föl, és még az ágyban is viseli.
 

Hétfőn kora reggel Núr ágya üres, az aranycipő Vafaa táskájában rejtőzik. A kislányt most tolják be a műtőbe. Vafaa beletörődve nézi, amint a kétszárnyú lengőajtó becsukódik a lánya mögött. Imát mormolva fordul el.

Néhány perc múlva Núr lehunyja ép szemét, és máris mélyen alszik. Arcát a lélegeztetőgéphez csatlakoztatott maszk fedi. Mindkét nagylábujjához érzékelőt rögzítettek, az azokhoz csatlakoztatott képernyőkön a pulzus, testhőmérséklet és más fontos életjelek figyelhetők. Csupasz mellkasát jóddal fertőtlenítették, majd zöld steril kendőkkel takarták le, csak a szíve fölött hagytak szabadon egy kis négyzetet.

Lior Szasszon 53 éves sebész izmos karú, nagydarab férfi, akinek ősz hajfürtjei kikandikálnak a sebészsapka gumiszegélye alól. Sebészeti tanulmányait Chicagóban végezte, és öt évig szolgált az izraeli haditengerészetnél. A tizenegy fős műtéti teamben zsidók, keresztények és muzulmánok egyaránt dolgoznak. Szasszon beállítja a nagyító szemüveggel és erős fényszóróval egybeépített kamerát, amelynek képei a helyiség túlsó falán elhelyezett, jókora képernyőn jelennek meg. A háttérben halkan szól kedvenc sanzonlemeze. A team évek óta hallgatja és dúdolgatja ezt a muzsikát.

Egy-egy operáció körülbelül tízezer dollárba (a szokásos költség felébe) kerül, ezért a Gyermekszívmentők évenként 2,5 millió dollár adományt gyűjtenek izraeli, európai uniós és egyesült államokbeli emberbarátoktól, valamint alapítványoktól. Núr műtétjét részben a texasi székhelyű Egyesült Keresztények Izraelért, részben pedig az a jeruzsálemi központú Sevet Ahim keresztény szervezet fedezi, amely arab gyermekeket juttat el az ellenőrző pontokon és határállomásokon át a Gyermekszívmentőkhöz.

A világ minden tájáról élőhalottakként érkező gyermekek három-négy hét elteltével boldogan és fölerősödve távoznak, a nagyobbak maguk viszik a bőröndjüket. – Mosolyt varázsolni egy édesanya arcára, az már valami – mondja Szasszon –, és ha ezzel egyet lépünk a béke felé, az is jó dolog.
 

Szasszon a műtőben a kezét nyújtja, mire az egyik asszisztens elektromos szikét ad át neki. Egy pillanatra orrfacsaró égésszag érződik, amint a sebész bemetszést ejt Núr mellkasán, és a vörösen izzó penge vágás közben kauterizálja az ereket. Ezután éles berregés hasít a levegőbe, ahogy a sebészfűrész kettéválasztja a kislány szegycsontját. Fényes acélkampók húzzák szét a bordákat. Odabent pedig Núr duzzadt szíve dobog. A bal kamra erőteljes, élénkpiros, a jobb pitvar összeesett, kékeslila.

A sebész belevág a gyönge ütőérbe, hogy a szív-tüdő géphez csatlakoztassa. Egy másik vezetéket a tüdőverőérbe kötnek. A gép forgódugattyús szivattyúja a sebész biccentésére lassan kiszívja a vért Núr szívéből, és átveszi a feladatát. A betegfigyelő műszereken a szív működését mutató görbe most vízszintes vonallá simul.

Mihelyt a kiürült szív mozdulatlanná válik, Szasszon mély bevágást ejt rajta, és súlyokhoz rögzített, kampós tűket helyez belé, amelyek eltávolítják egymástól a sebszéleket. A sebész a „torok” mélyén kitapogatja a lyukat. Hatalmas nyílás, körülbelül a szív méretének egyötöde. Szasszon vérbe mártja egy csipesz hegyét, jó egy centiméter átmérőjű kört rajzol egy darab steril, fehér goretexre, majd kivágja. Ezt a túraöltözékekhez való ruhaanyagot azért használják, mert nem vált ki reakciót a szervezetből. Apró tű és hajszálvékony fonal segítségével, szinte mikroszkopikus öltésekkel varrja a korongot a lyukba, azután bevarrja a szívet.

Mindenki visszafojtja a lélegzetét. Szasszon a defibrillátort kéri, hüvelykujjával megpöccint egy gombot, ezáltal áramütést ad a szívizomnak. Merőn nézi a képernyőt, és mosolyogva látja a normális szívritmus görbéjét. Egy kolléganője a Núr torkán át a tüdejébe eresztett ultrahangjeladó segítségével nagyított képet szolgáltat. Nem mutatkozik vérzés. – Nagyon szép munka, ez szuper! – lelkendezik.

Mához néhány hónapra a goretexkorongot benövik Núr saját testszövetei, és várhatóan egész életén át rendesen fog működni a szíve.
 

Mindössze két nap múlva Núr már az intenzív osztályon ül az ágyán. Szégyenlős mosollyal az anyukája táskájába nyúl, kiveszi az aranycipőt, amelyet Vafaa a lábára húz.

Idén tavasszal Núr másik álma is valóra vált. Egy haifai kórházban műszemet ültettek üres szemgödrébe.

Vote it up
304
Tetszett?Szavazzon rá!