Szódabikarbóna a konyhában

Huszonhárom hasznos tanács az élelmiszerek előkészítésétől a mosogatáson át a szagok megszüntetéséig

Élelmiszerek mosása
Az ember nem lehet elég elővigyázatos és körültekintő. Mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket egy edény vízben, amelyhez 2-3 evőkanál szódabikarbónát adott. A szódabikarbóna eltávolítja azokat a szennyeződéseket is, amelyeket a csapvíz nem. A nagyobb darabokat egy kevés szódabikarbónával megszórt nedves szivaccsal vagy zöldségmosó kefével is letisztíthatja. Tálalás előtt azért mindent gondosan öblítsen le még egyszer.

Halszag semlegesítése
Szabaduljon meg a bolti halszeletekből áradó erős szagtól. Áztassa a nyers halat körülbelül egy óráig (a hűtőben) 1 liter víz és 2 evőkanál szódabikarbóna keverékében. Főzés előtt alaposan öblítse le, és itassa szárazra a halszeleteket. További halas tippek!

Ételek savtartalmának csökkentése
Ha valaki a családban magas savtartalma miatt érzékeny a paradicsomos alapú szószokra vagy a kávéra, úgy csökkentheti az étel vagy ital savasságát, hogy egy csipetnyi szódabikarbónát szór bele főzés közben (illetve kávé esetében főzés előtt). Egy kevés szódabikarbónával az ecet erős ízét is semlegesítheti, ha véletlenül túl sokat öntött belőle az ételbe. Ne bánjon viszont túlságosan bőkezűen a szódabikarbónával, mert az ecet-szódabikarbóna keverék gyakran felhabzik.

Húspuhítás
Túl kemény az előkészített hússzelet? Felpuhításához alaposan dörzsölje be szódabikarbónával, 3-5 órán át hagyja állni (természetesen a hűtőben), majd főzés előtt jól öblítse le. Tudta, hogy a sör is jó húspuhításra?

Sütőpor helyettesítése
A sütőpor a legtöbb esetben kiválóan helyettesíthető szódabikarbóna, borkő és kukoricakeményítő keverékével. 1 teáskanál sütőpor kiváltására keverjen össze 1⁄2 teáskanál szódabikarbónát, 1⁄4 teáskanál borkőt és 1⁄4 teáskanál kukoricakeményítőt. A kukoricakeményítő lelassítja a savas borkő és a lúgos szódabikarbóna reakcióját, így a kereskedelmi forgalomban kapható sütőporhoz hasonlóan élesztő-kelesztő hatása hosszabb ideig érvényesülhet.

Élesztőpótlék
Egyenlő arányban keverjen össze C-vitamin-port (vagy citromsavat) és szódabikarbónát. Állítson elő annyi port, amennyi élesztőre a sütemény elkészítéséhez szüksége van. Az élesztőpótlék nagy előnye, hogy sütés előtt nem kell a tészta megkelésére várnia.

Vágódeszka tisztítása
Ha tisztán akarja tartani a fa vagy műanyag vágódeszkákat, időnként súrolja le 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 evőkanál só és ugyanennyi víz keverékével. Végül öblítse le forró vízzel. Ha úgy tetszik, a vágódeszkát a mikró segítségével is tisztíthatja. 

Dugulás elhárítása
A konyhai lefolyót kitisztíthatja úgy, hogy először 1 pohár szódabikarbónát, és utána 1 pohár forró ecetet önt bele. (Az ecetet tegye 1 percre a mikróba.) Hagyja néhány percig hatni, majd adjon hozzá 1 liter forrásban lévő vizet. Szükség esetén ismételje meg a műveletet. Ha tudja, hogy a lefolyó zsírtól dugult el, 1⁄2 pohár szódabikarbónát és 1⁄2 pohár sót, majd 1 pohár forrásban lévő vizet öntsön bele. Duguláselhárításnál próbát tehet szénsavas üdítővel is.

Saját készítésű mosogatószer
Keverjen össze 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál bóraxot. Olyan elégedett lesz az eredménnyel, hogy ezentúl már csak ezt fogja használni.

Mosogatógép szagtalanítása
A mosogatógép kellemetlen szagát a leghatékonyabban úgy tüntetheti el, ha két mosogatás között 1⁄2 pohár szódabikarbónát szór a gép aljába. A másik lehetőség az, hogy 1⁄2 doboz szódabikarbónát önt a mosogatógépbe, és üresen lefuttat egy öblítőprogramot.

Hűtőszekrény tisztítása
A szagok és a rászáradt foltok eltávolítása érdekében pakolja ki a hűtőszekrény tartalmát, és egy kis szódabikarbónával megszórt nedves szivaccsal súrolja ki az oldalát, a polcait és a dobozait. Ezután törölje át egy tiszta, nedves szivaccsal. Miután végzett, a friss illat megőrzése érdekében tegyen egy egész tasak szódabikarbónát a hűtőbe. További tippek!

Porcelán tisztítása
Kávé- vagy teafoltos? Mártson egy benedvesített rongyot szódabikarbónába, és az így képződött tömény szerrel finoman súrolja ki a csészéket és a csészealjakat. Öblítse tisztára, majd szárítsa meg őket.

Szivacs és konyharuha szagtalanítása
Ha megérzi rajtuk azt a jellegzetes savanykás szagot, áztassa be éjszakára 2 evőkanál szódabikarbóna, néhány csepp antibakteriális mosogatószer és 4,5 deciliter meleg víz oldatába. Másnap reggel csavarja ki, majd öblítse át hideg vízzel. Jobb lesz az illata, mint új korában. A mikrohullámú sütő is segíthet a sterilizálásban.

Termosz tisztítása
A belsejében képződött lerakódás eltávolításához keverjen 1⁄4 pohár szódabikarbónát 1 liter vízbe. Töltse fel a termoszt az oldattal (szükség esetén előtte üvegmosóval lazítsa fel a szennyeződést), és éjszakára hagyja ázni. Használat előtt öblítse tisztára.

Konyhapult tisztítása
Tele van foltokkal és apró késnyomokkal? Keverjen össze 2 rész szódabikarbónát egy rész vízzel, és az így kapott masszával súrolja le a csúnya részeket. Makacs foltok esetén adjon egy csepp klóros fehérítőt is a szerhez. A dörzsölés után azonnal mossa le a területet forró szappanos vízzel, nehogy a fehérítő kifakítsa a felületet.

Acél mosogató és krómszegélyek tisztítása
A mosogató csillogóvá varázsolásához hintsen rá szódabikarbónát, majd nedves ruhával szálirányban alaposan súrolja ki. Ha a szerelvények krómszegélyeit szeretné kifényesíteni, öntsön egy kis szódabikarbónát nedves szivacsra, és ezzel dörzsölje át a krómfelületet. Körülbelül 1 órán át hagyja száradni, végül mossa le meleg vízzel, és tiszta ruhával törölje szárazra.

Tűzhely takarítása
Zsírfoltos? Öntsön a szennyeződésre egy kis vizet, és szórjon rá szódabikarbónát. Ezután súrolja le nedves szivaccsal.

Kávéfőző tisztán tartása
Körülbelül kéthetente kerítsen sort a következőkre. Vegyítsen össze 1⁄4 pohár szódabikarbónát és 1 liter vizet. Először ezt az oldatot főzze át a gépen, majd egy adag tiszta vizet. Időnként tisztítsa meg a műanyag filtertartót is úgy, hogy 2 evőkanál szódabikarbónából és 1 evőkanál vízből masszát kever, és egy régi fogkefével kisúrolja a tartót. A művelet után alaposan öblítse ki hideg vízzel a berendezést.

Kávés- és teáskanna vízkőtlenítése
Vízköves a belseje? Töltse meg az edényt 1 pohár ecet és 4 evőkanál szódabikarbóna oldatával, forralja fel, és 5 percig hagyja lassú tűzön forrni. A másik lehetőség az, hogy 5 pohár vizet, 2 evőkanál szódabikarbónát és 1⁄2 citrom levét hevíti fel a kannában. Miután elkészült, öblítse ki hideg vízzel. A külső felületen képződött foltok eltávolításához súrolja le a kannát műanyag dörzsszivaccsal, amelyet előzőleg 1⁄4 pohár szódabikarbóna és 1 liter meleg víz oldatába mártott.

Szemetesvödör szagtalanítása
Bűzlik? Időnként érdemes kitörölni egy szódabikarbónába mártott nedves papírtörlővel. Ehhez a művelethez tanácsos gumikesztyűt húzni. Mossa ki a kukát nedves szivaccsal, és szárítsa meg, mielőtt beleteszi az új szemeteszsákot. Ha ezelőtt egy kis szódabikarbónát szór a vödör aljába, még meg is előzheti a kellemetlen szagok kialakulását.

Teflon foltmentesítése
Bár a teflonlábasra elvileg nem ragad rá semmi, néhány foltnak mégis sikerült rajta maradnia. 10 percig forraljon benne 1 pohár vizet, 2 evőkanál szódabikarbónát és 1⁄2 pohár ecetet, hogy eltüntesse a szennyeződést. Amikor végzett, mossa ki forró szappanos vízzel. Végül alaposan öblítse ki, hagyja megszáradni, és kenje ki egy kis salátaolajjal.

Öntöttvas edények tisztítása
Még a legmakacsabb ráégett ételmaradékot is eltávolíthatja az öntöttvas lábasokból, ha 5 percen keresztül 1 liter vizet és 2 evőkanál szódabikarbónát forral bennük. Öntse ki az oldat nagyját, és egy műanyag dörzsszivaccsal finoman súrolja ki az edényt. Alaposan öblítse ki és teljesen szárítsa meg, azután kenje ki néhány csepp olajjal.

Odaégett lábas és serpenyő tisztítása
Forraljon fel az edényben néhány pohár vizet (elég, ha a serpenyőt a negyedéig tölti) és 5 evőkanál szódabikarbónát. Zárja le a gázt, és néhány órára vagy akár egész éjszakára hagyja ázni az edényt. Ezt követően az odakozmált szennyeződés is szinte magától le fog válni.

Vote it up
75
Tetszett?Szavazzon rá!