Szódabikarbóna + ecet = tiszta otthon

Egyszerű képlet! Olcsó és sokoldalú, akár még a mosószer felturbózására is használható

Így tisztítsa ki a konyhai mosogatót
A következő lépésekkel csillogóvá és friss illatúvá varázsolhatja a rozsdamentes acél mosogatót. Először vizezze be, szórjon rá szódabikarbónát (nátrium-hidrogénkarbonát, NaHCO3), és súrolja át, majd öblítse le. Utána egy puhább fogkefével csinálja végig ugyanezt a szegélyeken és azok szigetelésén is, végül takarja le a mosogatót ecetbe áztatott papírtörlővel, és hagyja úgy 20 percre. Ecetes papírtörlővel tisztítsa majd a csapot is.

Ha pedig gondjai vannak magával a mosogatással is, íme, három tipp. Netán mosogatógép beszerzését fontolgatja? Így válasszon!

Készítsen hatékony fürdőszobai tisztítószert
Ezzel eltüntetheti a penészt és a szappanmaradékokat a bolti tisztítószer árának töredékéért. Hozzávalók: 360 gramm szódabikarbóna, fél csésze folyékony szappan, fél csésze víz, 2 evőkanál ecet, 1 tiszta, félliteres, zárható szórófejes flakon.

Keverje össze edényben a szódabikarbónát a folyékony szappannal, az oldatot hígítsa fel vízzel, majd adja hozzá az ecetet, és kevergesse egy villával addig, míg az összes csomósodás el nem tűnik. Öntse át a tisztítószert a szórófejes flakonba, és használat előtt jól rázza fel.

Közvetlenül a tisztítandó területre spricceljen az oldatból, nejlonos mosogatószivaccsal dörzsölje alaposan át, majd vízzel öblítse le. Használat után ne felejtse el mindig lezárni a flakon.

Tegye otthonosabbá fürdőszobáját szobanövényekkel, illetve varázsolja kellemes illatúvá!

Így távolítsa el a foltokat a szőnyegről
Ecettel könnyen megszabadulhat a kárpit szennyeződéseitől. Oldjon fel 2 evőkanál sót fél csésze ecetben – ezzel az oldattal az enyhébb foltokat egyszerűen eltüntetheti, ha beléjük dörzsöli porszívózás előtt. A nagyobb és mélyebb szennyeződésekhez egészítse ki 2 evőkanál bóraxszal a tisztítószert, majd használja ugyanúgy, mint az előbb. Ha ez sem segítene, íme jópár további szőnyegtisztító praktika.

Turbózza fel a mosószert
Közhelyként hangozhat, de valóban szebb színeket kölcsönözhet ruháinak, ha 100 gramm szódabikarbónával egészíti ki szokásos mosószerét; ráadásul a szódabikarbóna lágyítja a vizet, így spórolhat is a mosószerrel. Ugyanez igaz a fehérítőre is: fentről töltős mosógépekbe 100, elöl töltősökbe 50 gramm szódabikarbónát öntve felére csökkentheti a szükséges fehérítő mennyiségét.

Tudta, hogy az aszpirin, a só, sőt akár a kávé is hatékonyabbá teheti a mosást?

Tisztítsa ki a hűtőszekrényt
Erre az ecet a legjobb, még a szódabikarbónát is lekörözi. Fele-fele arányban öntsön össze ecetet és vizet, és ezzel mossa le kívül-belül a frizsidert, beleértve az ajtó polcait és a nulla fokos fiókokat is. Erős ecetbe mártott ruhával előzheti meg a penészesedést, hasonló tömény ecettel tüntesse el a hűtő tetején összegyűlt port és mocskot. Végül, hogy a szódabikarbóna se maradjon ki a mulatságból, egy dobozzal azért tegyen a hűtőbe, hogy biztosítsa a friss, tiszta illatot!

Mivel a hűtőszekrény rengeteg áramot fogyaszt, egyáltalán nem mindegy, milyet vesz, és hogyan használja.

Vote it up
708
Tetszett?Szavazzon rá!