Szülői ösztönzés

Anne-Sophie Pic, a sztárséf 120 éves családi tradíciót visz tovább sikerrel szülővárosában, Valence-ban

Kapcsolódó cikkek

Apám a tányérjára nézett, és elkomorodott: „Uborka? Hogy az ördögbe lehet uborkával főzni?” Ez a jelenet Bécsben zajlott le, tízéves lehettem. Ez után a megjegyzés után hosszú ideig utáltam az uborkát. Tény, hogy sok ételt nem kedveltem gyerekkoromban, pedig szakácsdinasztiába születtem, amely már 120 éves.

A szüleim könyörtelenül finomították az ízlésemet gyerekkoromban. Hogyan tudnám elfelejteni a frissen forrázott rákot, amikor átsétáltam apám éttermének, a La Maison Picnek a konyháján Valence-ban?

Fiatal nőként üzleti karrierbe kezdtem, de hamar feladtam. Apám el volt ragadtatva, amikor 1992-ben előálltam: „Apa, szeretnék főzni veled!” Aztán néhány hónappal később itt hagyott minket, egy szívroham elvitte őt. 59 éves volt, én pedig 22.

Kötelességemnek éreztem, hogy tovább vigyem az éttermét. Mivel én voltam az egyetlen nő a konyhában, számos akadályt kellett legyőznöm. Először is el kellett fogadtatnom magam a kizárólag férfiakból álló személyzettel. Azután vissza kellett szerezni a ’95-ben elvesztett harmadik Michelin-csillagunkat. Ez 2007-ben sikerült. 38 éves voltam, és nagyon-nagyon büszke!

Nagy segítségemre van a szüleimtől kapott tudás, amellyel az ízlésemet alakították, könnyen megtalálom az ízek közötti harmóniát. Az egyik első saját kreációm a tejes-szarvasgombás cérnametélt volt rummal és kagylóval. Ezt anyám tejlevese ihlette.

Szintén jóleső érzéssel gondolok egy másik ötletemre, melyben uborkát és ánizst kombináltam. Ezt mutatnám be az olvasóknak is. Azt hiszem, ez valamiféle válaszként született apám uborkával kapcsolatos megjegyzésére.
 

Ismerje meg a sztárséf által ajánlott két receptet: Szent Péter hal uborkakrémmel és ánizsos vajszósszal, citromos habos pite.

Vote it up
304
Tetszett?Szavazzon rá!