Szülők és szép szavak

Kutatók szerint meglepő hatással jár, ha folyton a gyerek eszét dicséri, nem pedig az erőfeszítéseit

Ha kiegyensúlyozott felnőtté akarja nevelni gyermekét, vigyázzon, miket mond neki! Amikor jól sikerül a dolgozat, természetesen megdicséri fiát-lányát, de ha folyton a teljesítményre koncentrál, esetleg nem a helyes irányba tereli őt. Carol Dweck, a New York-i Kolumbia Egyetem kutatója kísérlettel mutatta ki, mi történik, ha a gyermekek erőfeszítéseit, illetve ha az intelligenciájukat dicsérik.

Dweck egy csoport tízévessel olyan egyszerű rejtvénysorozatot fejtetett meg, amellyel mindenki könnyen boldogult. Ezután egyesek „Biztos nagyon értesz az ilyesmihez!”, mások „Biztos nagyon igyekeztél!” elismerésben részesültek.

A következő alkalommal a fáradozásaikért dicsért lurkók nehezebb fejtörőket választottak. Amikor a korosztályuk szintjét két évvel meghaladó feladatot kaptak, szorgalmasan dolgoztak, és akkor is élvezték az erőpróbát, ha nem arattak sikert. A végső tesztnél pedig, amelynek nehézsége megegyezett az elsőével, 25 százalékkal javult a pontszámuk.

Hát az „okos” gyerekek vajon hogyan szerepeltek? Meg sem próbálkoztak a nehezebb talányokkal, inkább olyanokat választottak, amelyek garantáltan jó pontszámmal kecsegtettek. Ha mégis nekigyürkőztek egy „túl nehéz” feladatnak, az kedvüket szegte, és felzaklatta őket. Amikor ismét az eredeti fejtörőket kellett megoldaniuk, a pontszámuk 20 százalékkal csökkent.

Dweck következtetése: – Amikor eszességükért dicsérjük a gyermekeket, azzal azt sugalljuk, hogy mutatkozzanak okosnak, de ne kockáztassák meg a hibázást. Ezzel szemben az erőfeszítés hangsúlyozása olyan tényezőre figyelmezteti őket, amelyet befolyásolni tudnak.

Vote it up
282
Tetszett?Szavazzon rá!