Szaktanács meghűlés ellen

Szakértőnk még arra is képes volt, hogy megfertőzze magát, csak hogy összegyűjtse a leghasznosabb tanácsokat

Amikor Jennifer Ackerman könyvet írt a nátháról, felkészülésképpen a több mint 200 náthavírus egyikét, rhinovírust fecskendeztetett az orrába. (Tíznapos nyavalyát sikerült így összeszednie.) A téma legnevesebb kutatóinál is tudakozódott, és meglepő ismeretekhez jutott a közutálatnak örvendő kórokozókról. A meghűléssel kapcsolatos ötletei vélhetőleg senkit sem hagynak hidegen:

1. Mindenki azt hiszi, hogy a megfázás az immunrendszer gyengeségének vagy kimerültségének jele. Tévedés. A meghűléses tüneteket a náthavírus jelenlétére adott immunválasz idézi elő, tehát az erős immunrendszerű egyének tulajdonképpen hajlamosabbak a megfázásos tünetekre.

2. Egy gyermekorvos azt tanácsolta, „megfontoltan parázzak”. A bankjegy-automatához nyugodtan nyúlhat, de miután náthás emberrel fog kezet, ajánlatos a kézmosás. Ha a gyerek a délutáni edzésen az egész focicsapattal összepacsizik, uzsonna előtt adjon neki kézfertőtlenítőt.

3. A kéz a náthavírusok hordozója, és ezek főleg az orrnyálkahártyán vagy a szemen lévő kötőhártyán át jutnak a szervezetbe. Tehát el a kezekkel az arctól! Sajnos ebben egyikünk sem jeleskedik. Naponta 200-600 alkalommal nyúlunk az arcunkhoz, úgyhogy ez igencsak megrögzött szokás.

4. Ha nedves hajjal lép ki a szabadba, attól nem fog megfázni. A kialvatlanság és az állandó feszültség viszont fogékonyabbá teszi a kórra. Tessék szundítani egyet!

Náthátlanító
A Floridai Egyetem kutatói a zöld tea hatását vizsgálták a influenzaszezonban. Azoknál a résztvevőknél, akik három hónapon át naponta két kapszula koffeinmentes zöldtea-kivonatot fogyasztottak, 32 százalékkal kevesebb náthás és influenzás tünet jelentkezett, mint a hatóanyagot nem kapó csoportnál. Akik mégis megbetegedtek, azok közül is csak 6 százalék szorult orvosi kezelésre.

Vote it up
383
Tetszett?Szavazzon rá!