Szarvasbélszín pralinés piskótán

Didier de Courten svájci sztárséf friss borssal és feketebodza-szósszal bolondítja meg ezt az amúgy is mennyei finomságot

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
Pralinés piskóta:
100 g darált mandula 100 g kukoricaliszt 12 g élesztő 1 g só 5 cl tej 40 g finom pralinémassza 20 g fenyőméz 200 g tojásfehérje 150 g olvasztott vaj

Feketebodza-szósz: 400 g fekete bodza 1 dl vörösbor 50 g kristálycukor

Szarvas: 1,6 kg szarvasbélszín 1 dl földimogyoró-olaj 100 g friss rozmaring 100 g vaj só és őrölt bors

Díszítés: 100 g szeletelt birsalmabefőtt 50 g friss bors (zöld és rózsaszín) egy kevés fehér hanga

Elkészítés
1.
A pralinés piskótához melegítsük elő a légkeveréses sütőt 190 °C-osra. Keverjük össze és szitáljuk át a darált mandulát, a kukoricalisztet, az élesztőt és a sót. Öntsük a keveréket egy mély tálba, és adjuk hozzá a tejet, a pralinét, a mézet és a tojásfehérjék felét. Keverjük sima tésztamasszává. Verjük fel a maradék tojásfehérjéket, és adjuk a masszához.

2. Vajazzunk ki egy tortaformát, és lisztezzük ki. Töltsük meg félig a masszával. Süssük 20 percig, utána végezzünk tűpróbát. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából. Helyezzük hűtőszekrénybe legalább 2 órára. Vágjunk ki belőle 4x4 cm alapú, 2 cm magas kockákat, és 4 cm átmérőjű hengereket. Rakjuk tepsibe, fedjük le fóliával, és felhasználásig tároljuk hűvös helyen.

3. A feketebodza-szószhoz szedjünk le annyi bogyót a szárakról, hogy 200 g gyümölcsöt kapjunk. Tegyük a vörösbort, a cukrot és a fekete bodzát egy (nyeles) lábasba, és gyakori kevergetés mellett főzzük 10 percig. Turmixoljuk össze a keveréket, majd öntsük át egy kúpos szűrőn.

4. Sózzuk be a szavasbélszínt, majd vágjuk kétujjnyi szeletekre. A szeletek mindkét oldalát pirítsuk meg földimogyoró-olajon egy serpenyőben. Hevítsük fel a rozmaringot vajban. Helyezzük az érméket egy előmelegített tűzálló tálban a fűszernövényre és süssük 8 percig 180 fokon a sütőben, közben locsolgassuk a levével. A hús belsejének 45 fokosnak kell lennie. Vegyük ki a sütőből, borsozzuk meg, és hagyjuk állni 10 percig .

5. Helyezzük a pralinés piskótákat és a hússzeleteket öt percre 180 fokos sütőbe. Készítsünk tortácskákat pralinépiskóta- és birsalmarétegekből, helyezzünk egy-egy szarvasérmét a piskótakockákra. Adjunk hozzá pár szem borsot és fehér hangaszálat, s locsoljuk meg a tányért kevés bodzaszósszal.
 

Ismerje meg Didier de Courtent és a szintén általa ajánlott piros bogyós vegyest!

Vote it up
103
Tetszett?Szavazzon rá!