Szellemhalak

Ausztrália őslakosai művészeti alkotásokat hoznak létre a tengerben hányódó veszélyes szemétből. Ismerje meg műveiket

Kapcsolódó cikkek

Több száz gazdátlan halászháló úszik keresztül naponta a Csendes-óceán vizein, és együtt kanyarog, örvénylik az áramlatokkal. Egyik-másik néhány méteres, de akad köztük hat kilométeres is. A műanyag kötelek csapdába ejtenek minden útjukba kerülő tengeri élőlényt. Becslések szerint akár 600 évbe is beletelhet, mire a gyilkos „szellemhálók” végül elbomlanak.

A nagy részük végül Észak-Ausztráliában ér partot.

Tizenkét évvel ezelőtt egy vonóhálós halászhajó volt kapitánya, Riki Gunn létrehozott egy tengervédelmi csoportot, amely a partokon járőrözve összeszedi a hálókat, és kiszabadítja a beléjük gabalyodott lényeket.

A GhostNets Australia helyi őslakosokból álló járőrcsapatai rendszeresen átfürkészik a 3000 kilométernyi kies partszakaszt, hogy kimentsék a bajba került teknősöket, dugongokat és egyéb állatokat.

Már a munka megkezdését követő első hónapban irtózatos mennyiségű háló gyűlt össze. Ekkor Gunn egy queenslandi művész, Sue Ryan segítségével megoldást keresett a hulladék hasznosítására. A meghirdetett versenyre százszámra érkeztek az ötletek, hogy miként lehetne a műanyag szálakból különféle tárgyakat – gitárszíjat, táskát, művészeti installációt – készíteni. Az ötletek alapján Ryan kézműves workshopokat szervezett Ghost Net Art Project néven.

A művészt bámulatba ejtette a sokféle színű és vastagságú, különféle anyagból sodort kötelek változatossága. – Nagyon lelkes voltam, mert ezek a zsinegek nagyban különböztek azoktól az alapanyagoktól, amelyekkel eddig dolgoztam – meséli Ryan –, és a belőlük készült alkotások nagyszerű alkalmat kínáltak arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a hálók okozta veszélyre.

Ryan ma már számos észak-ausztrál őslakos közösséggel dolgozik együtt. A tengerben úszva szinte falat alkotó, gyilkos szeméttömb – nemcsak kötél, hanem strandpapucs és egyéb műanyag-, illetve üveghulladék – kezük munkája nyomán hasznos és szemet gyönyörködtető tárgyakká alakul.

Különféle modern és hagyományos technikákkal kosarakat, babákat, szobrokat, kalapokat, ékszereket szőnek, fonnak, nemezelnek és varrnak. A színpompás halak és bálnák kisebb-nagyobb szobrai kiváltképp erőteljes hatásúnak bizonyultak a szellemhálók elleni összefogásban.

– Lenyűgöző látni, hogy egy környezeti katasztrófa művészetté nemesül – mondja Ryan, majd hozzáteszi: – Ez a projekt már csak azért is egyedülálló, mert az a célja, hogy elfogyjon a nyersanyaga.

Vote it up
208
Tetszett?Szavazzon rá!