Személyi higiénia: mi káros, mi hasznos?

Vajon egészséges a mindennapos hajmosás, a körömvágás, a gyakori arcmosás vagy fokozott parfümhasználat?

Hajfestés: valószínűleg káros
Körülbelül 5000-féle kémiai összetevőt használnak a hajfestékek előállításakor, többről már kiderült, hogy legalábbis állatok esetében rákkeltő hatású. Egy vizsgálat szerint a fodrászok között mérhetően gyakoribb a húgyhólyagrák előfordulása – ugyanakkor a National Cancer Institute (amerikai Rákellenes Intézet) szerint nincs konszenzus a hajfesték és a rákos betegségek közötti kapcsolatra, mivel a hajfestékekben ma használt kémiai vegyületek már nem azonosak azokkal, melyek a hetvenes években voltak. A túl sok festéket azonban a haj továbbra is biztosan megszenvedi!

Körömvágás: hasznos
A rendszeres körömvágással nemcsak szebbé teheti kéz- és lábfejét, de jelentősen csökkentheti a vakaródzással, körömrágással terjedő bőrfertőzések veszélyét is!

Túl sok parfüm: káros
A túl sok parfüm nemcsak hogy zavaró lehet önnek és környezetének, de „egyeseknek irritálhatja a bőrét” – állítja Jeremy Zeichner bőrgyógyász. Közel sem nevezhető ritkának az illatanyagokra kialakuló bőrallergia, amely akár viszkető vörös kiütések formájában is jelentkezhet. – Ha egy parfümre érzékenyen reagál, arról kénytelen lesz lemondani – tanácsolja Zeichner –, és addig keresgélni, míg nem talál egyet, amelyet nemcsak az orra, hanem a bőre is szeret.

Mindennapos hajmosás: valószínűleg káros
Hacsak nem zsírosodik tényleg túlzott módon a haja, inkább hagyjon ki egy-egy nap samponozást – ajánlja a WebMD.com orvosi magazin. Ha kevesebbszer mos hajat, kevesebb ki tudja, miből készült terméket kell használnia, azaz valószínűleg egészségesebb is lesz a haja és a fejbőre! Míg a túl gyakori mosástól a haj elveszítheti a fényét, egy-két nap kihagyás még a hosszú hajon sem látszik meg.

Fogselyem: hasznos
Sokan félvállról veszik a fogselyem előnyeit, pedig nem lenne szabad! Ha rendszeresen használja, segítségével eltávolíthatja a fog közé szorult ételmaradékokat és azokat a fogköveket, amelyeket egy átlagos fogkefe már nem tud elérni. Több kutatás alátámasztotta, hogy az ínygyulladás valóban előrevetítheti az esetleges szívbetegségeket, de kimutattak összefüggést a fogselyemhasználat és a fogínygyulladás enyhülése között is.

Az orrszőr kiszedése: káros
Leküzdhetetlen kényszert érez a kikandikáló orrszőrök kitépésére? Jobb, ha még egyszer átgondolja, figyelmeztet dr. Mehmet Oz háziorvos: védtelenné válhat a baktériumokkal szemben a szőrtüsző, ami gyulladáshoz vezethet. Orrszőr nélkül ráadásul több port és apró piszkot lélegezhet be. Ha tényleg annyira zavarják a kilógó szőrszálak, akkor is csak a végüket vágja le.

Túlzó arcmosás: káros
A túlzó arcmosás kontraproduktív lehet: azzal, hogy teljesen lemossa a zsírt a bőrről, végül csak több zsír termelését éri el, ami több pattanáshoz vezethet. Használjon bőrkímélő arctisztítót naponta kétszer.

Nem megfelelő borotválkozás: káros
A borotválkozás nemcsak a szőrszálakat, hanem a bőr felszínét is érinti – előtte meleg vagy akár forró vízzel hidratálja a bőrét, és puhítsa fel a szőrszálakat, hogy könnyebb legyen őket átvágni. A borotvahab nem csak a további hidratálásra jó, segítségével könnyebben fog csúszni a borotva pengéje, megelőzve az esetleges sérülést. A szőrszálak növési irányának megegyező mozdulatokkal húzza végig a borotvát – bár nem biztos, hogy így vágja a legrövidebbre, de az ellentétes irányú borotválás okozta kiütéseket és irritációt minimálisra csökkentheti. Íme, pár további tanács!

Nem törődni a szájszaggal: valószínűleg káros
A szájszag nemcsak kellemetlen, valójában betegségnek, például egy fertőzésnek vagy cukorbajnak is lehet a jele. Ha úgy érzi, hogy a szájszagon nem segít a szájöblítő és a rendszeres fogmosás, szájhigiéne, forduljon orvoshoz!

Vote it up
238
Tetszett?Szavazzon rá!