Szemrángás? Nyugtalan láb? Eláruljuk az okát

Vajon mi okozza a szemhéjrángást, a fejfájós ébredést vagy a váratlan viszketést?

Szemhéjrángás
Ha már érezte, hogy a szeme váratlanul rángani kezd, tudja, milyen kellemetlen. De vajon nem valami komoly betegség tünete? Valószínűleg nem, mondja Mira Acs. – Gyakran hallom a pácienseimtől, hogy remeg a szemhéjuk – mondja a szemésznő. – Az esetek többségében ez a fájdalommentes, de kiszámíthatatlan rángás ártalmatlan, csak bosszantó.

Valójában a szemhéj rángatózik. A kiváltó inger az agyban az egyik törzsdúcban keletkezik. Bár a szakértők sem tudják, pontosan mi okozza, az biztos, hogy a tünetet fokozhatja a fáradtság, a stressz, a szemhéj belsejének irritációja, a dohányzás, illetve a túlzott alkohol- vagy koffeinfogyasztás.

Bár rendszerint ártalmatlan, nagy ritkán olyan krónikus betegségek jele lehet, mint a Tourette-szindróma vagy az arcidegbénulás. – Forduljon szemészhez, ha két-három hét elteltével sem múlik el a szemhéjrángás, ha rángáskor a szemhéj teljesen lecsukódik, ha nemcsak a szeme, hanem az arcizmai is ránganak, vagy ha a szeme kipirosodik, bedagad, esetleg homályosan lát – tanácsolja Acs.

Fejfájós ébredés
Vasárnap reggel egy kiadós alvás után ahelyett, hogy kipihenten ébredne, fáj a feje? Mintha a sors büntetné a meghosszabbított henyélés miatt, pedig inkább az alvási ciklusáról van szó, mondja Helen Driver, az alvás szakértője.

Bár a jelenségnek még nincs komoly szakirodalma, Driver azt tapasztalta, hogy azok, akik egy Guinness rekorddöntési kísérlet miatt hosszú ideig ébren maradtak, az ezt követő 12-14 órás alvás után fejfájással ébredtek. Lehetséges magyarázat: mélyalvási szakaszból ébredtek. – Ahelyett, hogy a hét-nyolc órás fázis végére jellemző könnyű alvásból ébredtek volna, visszatértek a mélyalvási szakaszhoz – magyarázza.

A mélyalvási szakaszban az agyhullámok meghosszabbodnak és lelassulnak. Amikor az agy ebből a lassabb állapotból hirtelen átkapcsol a gyorsabb, aktívabb ébrenlétbe, fejfájás léphet fel.

Bár az ilyen „túlalvás” utáni fejfájás megkeserítheti a reggelt, nem kell aggódni miatta. – Az ilyen fejfájás egy-két óra alatt elmúlik – mondja Driver.

Izgága láb
Ha nem tudja féken tartani lábát, elképzelhető, hogy nyugtalanláb-szindrómában (RLS) szenved – ez a név vonatkozhat a lábban le-fel sugárzó viszketegségre, reszketésre, rángásra, bizsergésre, merevségre és fájdalomra, akár égető érzésre is. Milliók szenvednek tőle nap mint nap, de különösen éjszaka, mivel nem tudnak tőle rendesen aludni. Sokan közülük 20-30 másodpercig tartó fékezhetetlen rángást is észlelnek, ami alvászavart okoz.

A terhes nők 20%-a is szenved az RLS-től. – A szülés után általában elmúlik – mondja dr. Grace Pien, a Pennsylvania Egyetem alváskutatója.

Nem terhes? Próbálja ki a lefekvés előtti sétát, melegítse fel a lábát termotasakkal, illetve kerülje az antihisztaminokat, mert azok fokozhatják a lábrángást.

Viszketés
A viszketés gyakran a legkellemetlenebb helyzetekben tör rá az emberre, nem? És valójában senki sem tudja, mi okozza a spontán, bőrtünetek nélkül viszkető érzést, állítja dr. Peter Vignjevic bőrgyógyász. Azt viszont tudjuk, hogy a vakarózás miért enyhíti a tünetet. – A vakarás ingerli az érzőideg-végződéseket, és ez felülírja a viszketési ingert, így az agy inkább a vakarást észleli és nem a viszketést – magyarázza Vignjevic.

A tartós viszketés arra utal, hogy a bőre száraz vagy valami irritálja. Ne vakarja sebesre magát, inkább használjon hidratálót, vagy hideg borogatást, illetve langyos fürdővel nyugtassa a bőrét.

Ha az egész testére kiható viszketés miatt nem tud aludni, vagy egy hétig sem múlik el a tünet, ideje orvoshoz fordulni, tanácsolja dr. Vignjevic. Ha a viszketést láz, éjszakai verejtékezés, súlycsökkenés, duzzadás vagy sárgaság kíséri, azonnal menjen orvoshoz.

Vote it up
123
Tetszett?Szavazzon rá!