Szemvédő étrend

Íme, még egy érv a halfogyasztás mellett, azonban más ételek is megvédenek a vakság leggyakoribb okától, a makuladegenerációtól

Amikor Minas Coroneo ausztrál szemész egy görögországi idősotthonban dolgozott, elcsodálkozott azon, amit ott tapasztalt.

A 61 bentlakóból, akiknek jó része 80 felett járt már, alig öt százaléknál álltak fenn az időskori sárgafolt-elfajulásra utaló jelek.

A nyugati társadalmakban ebben a korban ez az arány körülbelül 40 százalék. Coroneo úgy véli, az eltérést az étrend magyarázza.

– Korábbi felmérések és saját kis esetszámú vizsgálatom is arra utalnak, hogy a mediterrán táplálkozás megvéd a makuladegenerációnak is nevezett betegség ellen – állítja Coroneo, aki azt mondja, hogy a hetente egyszer elfogyasztott egy adag omega–3 zsírsavban gazdag halétel 30 százalékkal csökkenti a makuladegeneráció kockázatát.

Hasonló a helyzet a heti 1-2 adag diófélével is. Vizsgálatok szerint a hetente elfogyasztott mintegy hét kanálnyi olívaolaj felére csökkentette a betegség súlyosabb formájának kockázatát.
 

Íme, pár további hasznos tanács szeme megóvására!

Vote it up
263
Tetszett?Szavazzon rá!