Szerelem, szerelem 2010

Ismét megkértük olvasóinkat, írják meg szerelmük históriáját. Nekünk ezek tetszettek a legjobban

Kapcsolódó cikkek

Áldott kapcsolat
„Good Mónim” – ébresztem reggelente a páromat, ha már keresztneve kínálja ezt a kedves szójátékot.

Ébresztgetem az én Mónim, azt a 39 éves hívő leányt (bocsánat, asszonyt), aki vagy húsz éven keresztül hangoztatta ismerőseinek, sosem fog férjhez menni. Komoly családi drámák (édesapja halála, majd édesanyja súlyos betegsége) halogatták életében azt az időt, amikor mint nő kinyílhatott volna színpompás virágként. Inkább kis sziklakerti növényként, a kövek adta biztonságban élte életét.

S hogy a Jóisten kinek adott megbízást, hogy felmelegítsen egy kihűlni látszó szívet, abból mindenképpen a Teremtő jó humorára következtethetünk. Volt ugyanis egy csaknem ötvenéves, elég „sűrű” magánéleti múlttal bíró férfiú Móni környezetében, akivel ismerősként néha összefutott, de ekkor legfeljebb csak a férfi mindig vidám természete tűnt fel neki.

Nevezzük a férfiút Nándornak, és hadd mondjam el róla, hogy furcsán választott magának partnert, élettársat a megelőző három évtizedben. Időről időre beüzemelt egy istennőkereső radart, amely öt-tíz kilométeres körzetben kimutatta a legszebb hölgyet, akit imádni lehet. Nándort még az sem riasztotta vissza, ha egy-egy új istennő korát tekintve a lánya lehetett volna, sőt az sem, ha a részéről elsődlegesen favorizált külcsín esetleg szerényebb belső értékeket takart.

E férfiú szívében és fejében négy évvel ezelőtti megtérése és egy pécsi baptista gyülekezetben történt bemerítkezése idején rakott rendet az Úr. Ekkor már tudta, hogy nem kell türelmetlenül keresgélnie az igazit, hitt a Bibliából származó igében: „Nem jó az embernek egyedül lenni, szerzek néki segítő társat, hozzá illőt.”

Nándor három évet élt ezután társtalanul – Móni húsz évéhez képest ez elenyésző várakozási idő –, de abban a biztos tudatban, hogy az Úr betartja az ő ígéretét. Nem sejtette, hogy a segítő társ, a „hozzáillő” már nap mint nap a közelében van. Ő volt a Móni, a pénzügyes leány, akit az egyik cégnél – ahová szállítóként járogatott – gyakorta üdvözölhetett. A bájait erősen elfedő leánnyal a gyülekezetben is hétről hétre találkozhatott.

Az „egymásnak teremtettelek bennetek” tényre figyelmeztető Isten azonban váratlanul megkezdte a jeladásokat. Szinte egy időben szólaltak meg a csengettyűk a szívekben, és a két ember egymás iránti érdeklődése egyszerre élénkült meg. Jöttek a találkozások, a romantikus randevúk, majd az első csók is.

Mi a tartós kapcsolat titka?
Ezt a kérdést tettük fel e-mailben olvasóinknak. Talán nem meglepő, de a legtöbb válaszban benne volt a tolerancia. Íme, néhány további érdekes vélemény:

Hetente legalább egy napra szükség van, amelyet csak kettesben, egymásra figyelve tölt a pár.
K. Marianna, Siófok

A tartós kapcsolat titka a kölcsönös szereteten túl a tolerancia, a hasonló igényszint mind lelki, szellemi és anyagi téren.
Zs. Irén, Budapest

Képesnek kell lenni arra, hogy önzetlenül segítsük egymást az önmegvalósításban.
V. Dániel, Debrecen

A tartós kapcsolat titka, hogy mondjunk le folyamatosan a saját boldogságunkról a másik javára.
F. Edit, Budapest

A közös célok, alkalmazkodás a másikhoz, optimizmus, őszinteség.
F. István, Nyíregyháza

Odafigyelés egymásra, elejtett szavak, gesztusok helyes értelmezése, apró, jelzésértékű figyelmességek. Ráhangolódás a másik érzelmi állapotára, sok derű és nevetés, közös hobbi, mellérendelt szereposztás.
K. Éva, Érd

A tartós kapcsolat titka az érzelmek kölcsönösségén túl az állandó egymásra figyelés, valamint a családi munkamegosztásban való egyforma részvétel.
dr. T. József, Tiszavasvári

Mielőtt férjhez mentem, édesanyám azt mondta, most nyisd ki jól a szemed, esküvő után pedig néha csukd le (legalább) az egyiket.
P. Juli, Gödöllő

A másik ember tisztelete és megbecsülése, valamint az is fontos, hogy „hagyjuk élni”, ne telepedjünk rá, és ne akarjunk mindig, mindenütt vele lenni.
dr. G. Katalin, Kaposvár

Lehessen időnként külön program gyanakvás és visszaélés nélkül. Beszélgetés, nem állandóan, csak ha van miről. Szeretni egymás társaságát: ha csak csendben ül mellettünk, az is jó.
T. Veronika, Budapest

Ezúton kérek bocsánatot két korábbi menyasszonyomtól, és azoktól a lányoktól, akikkel viszonyom önző volt, és akikkel áldatlan kapcsolatokban alkottunk párt hajdanán. És köszönöm az Úrnak, hogy nekem is tartogatott egy áldott kapcsolatot.

Köszönöm Mónit, a kis sziklakerti növényt, aki a pár hónappal ezelőtti korfui nászutunkon már csodálatos mediterrán virágként pompázhatott. Köszönjük, hogy példa lehetünk azok számára, akik hisznek abban, hogy negyven-, ötven- vagy akár hatvanévesen is megtalálhatják a párjukat. Azt a valakit, akit az Isten rendelt nekik.
Balog Nándor, Páprád

Vote it up
2547
Tetszett?Szavazzon rá!