Szerelem távol az otthontól

Analia Selis, az argentin popénekes Romániában találta meg a boldogságot, ráadásul ott talált rá a hírnév is

Nem tartozik azon sztárok közé, akik magazinok címlapjain vagy pletykarovatokban jelennek meg, de nincs senki Romániában, aki ne ismerné a nevét. A 34 éves Analia Selis a latin zene egyik legkedveltebb képviselője, bár a popénekes soha nem gondolta volna, hogy „a világ túlsó végén” arat sikert és talál okot az ott élésre.

Analia, az Andokból származó szegény parasztlány és egy gazdag városi családba született fiú szenvedélyes szerelmének a gyümölcse, az Argentína északnyugati részén fekvő Tucumánban nevelkedett. Három lány közül ő volt a legalacsonyabb, aki mindig bátran kiállt önmagáért. Már gyermekként rajongott a zenéért, és zeneórákra járt. A főiskolán zenetanárnak készült, aztán Bostonba ment angolt tanulni.

A Massachusetts állambeli Cambridge-ben a Bard College Longy Zeneiskolájának hallgatója lett, és elnyert egy négyéves ösztöndíjat énektanulásra.

Az életében fordulatot hozott, amikor megismerkedett a román Razvan Sumával, aki a cselló tanszakon tanult a Longyban. Egymásba szerettek, és Analia azt mondta az édesanyjának, hogy Razvannal szeretné leélni az életét. – De nehéz volt eldönteni, mit tegyek – emlékszik vissza Analia.

Aztán az édesanyja azt mondta neki: „Nem az az igazi hiba, ha valaki rosszul dönt, hanem az, ha inkább nem is dönt.”

Így aztán Analia Selis 2003-ban megérkezett Romániába, először nyaralni, majd egy év múlva azért, hogy feleségül menjen a szíve választottjához. Egy magániskolában kezdett zenét tanítani angolul, és eközben zenészeket keresett a saját együtteséhez. 2004-ben a brassói Aranyszarvas Fesztiválon harmadik helyen végzett a nemzetközi popzenei versenyben. – Akkor kerültem először kapcsolatba a román közönséggel – emlékezik vissza. – Csodás élmény volt! Amint a színpadra léptem, megéreztem, mennyire szívesen fogadnak.

E bemutatkozás után a legfontosabb román lemezcég ajánlott neki szerződést. Eddig négy albuma jelent meg, nagy sikert aratva.

Analia azt mondja, hogy ő a románok között érzi otthon magát. – Bár a két országban a táj nagyon különböző, az emberek személyisége ugyanolyan – mondja. – A románok nagyon szenvedélyesek, akárcsak a szülőhazámban élő emberek. És én éppen ezt szeretem bennük.

2009-ben tragédia érte Analiát, mivel gyermeket várt, de elvetélt. Azóta 2011 januárjában életet adott egy Noa nevű kislánynak, idén májusban pedig megszületett a kisfia, Tiago.

A gyermekek iránti szeretete miatt hagyományt teremtve ad jótékonysági koncerteket árvaházakban, két éve pedig megnyitotta a Sonidos iskolát, ahol 80 gyermeknek és felnőttnek tanít zenét és képzőművészetet.

– Ez az, amit én visszaadok Romániának – mondja Analia. – Zenét a szívnek, és egy helyet, ahol az emberek szabadon gyakorolhatják a képzőművészetet. Most is büszke vagyok a származásomra, de szeretem és tisztelem azt az országot, amelyben élek, és annak a lakóit is.

Vote it up
358
Tetszett?Szavazzon rá!