Szereti a méz illatát?

Készítsen aromás méhviaszgyertyát! Sokáig ég, nem csöpög, és kellemes mézillattal tölti meg a szobát

Nem kell hozzá más, mint méhviasz lapok, kanóc, olló, hideg időben egy hajszárító, illetve kartonlapok. Ha ajándékba szánja, gondoskodjon róla, hogy legyen elég alapanyaga több különböző alakú gyertya elkészítéséhez, és tegyen mellé díszdobozos gyufát.

Így készítse el a gyertyákat
1. Bátran kísérletezzen a különböző méretekkel és formákkal, vékony, hajlékony kartonlapok különféle módon való felcsavarásával.

2. Ha elégedett az eredménnyel, egyenesítse ki a kartonlapot, és helyezze rá egy méhviasz lapra. Vágja körül a viaszt a karton körvonala mentén. Ha vastagabb gyertyát szeretne, több lapot fektessen egymásra.

3. Vágjon le a kanócból a gyertyánál 2 centivel hosszabb darabot.

4. Hacsak nincs nagyon meleg, a viaszt egy kicsit meg kell melegíteni, hogy fel lehessen csavarni anélkül, hogy eltörne. Hajszárítóval körülbelül 10 másodpercig fújjon rá a viaszra, vagy tegye a lapokat 10 percre napos ablak elé.

5. A megpuhított viaszlapot fektesse lapos, tiszta felületre. Csípjen le belőle egy darabot ott, ahol a felcsavarást majd kezdeni akarja. Tegye félre ezt a darabot. Fektesse a kanócot végig a viaszlap szélén, és ujjával nyomkodja finoman bele.

6. Hajtsa rá a lap szélét a kanócra. Nyomkodja meg finoman, hogy a kanóc beágyazódjon.

7. Mindkét tenyerével sodorja össze előrefelé a viaszlapot, közben egyenletesen, de ne túl erősen nyomja le. Ügyeljen arra, hogy a gyertya alsó vége egyenes legyen, mert a kész gyertya csak így áll meg biztosan.

8. Sodorjon fel az első lap köré több lapot, amíg a gyertya kellő vastagságú nem lesz. A viaszlap külső szélét nyomja hozzá a gyertyához, nehogy elengedjen.

9. Előfordulhat, hogy a gyertya nem lesz egészen szabályos alakú, mert nem egyformán nyomta sodrás közben. Ezen úgy segíthet, hogy az elkészült gyertyát néhányszor erőteljesen ide-oda görgeti.

10. Vágja le a kilógó kanócot 1,5 centi hosszúra, és a félretett viaszdarabot csippentse oda a kanóc tövéhez. Így könnyebb lesz meggyújtani a gyertyát.
 

Szeretne további hasznos tippeket az ünnepi készülődéshez? Kattintson!

Vote it up
419
Tetszett?Szavazzon rá!