Szex és fogyózás

Lehet, hogy csak pár kiló választja el attól, hogy jobban élvezze a testi örömöket? Lerántjuk a leplet a titokról

Kapcsolódó cikkek

A „tökéletes test” mítosza Feltartóztathatatlanul ontják a magazinok és a reklámok a szexi modellek képeit, miközben egyre többen esünk kétségbe amiatt, hogy nem férünk bele a szekrényből előbányászott őszi-téli holmikba. Nyáron a fürdőruhamodellek megszabták a kívánatos női alak új mércéjét: hetykén (nemegyszer sebészeti beavatkozás révén) duzzadó kebel, darázsderék, tökéletesen formált, narancsbőrmentes csípő és comb.

A tömegkultúra bálványai jóvoltából a nők azt hiszik, a Heidi Kluméhoz hasonló, 175 magas, 55 kilós test az izgalmasan gyönyörteli párkapcsolat titka. Amikor a Reader’s Digest megkérdezte a nőket, mikor érzik magukat leginkább szexinek, azt felelték, akkor, ha a jelenleginél soványabbak. 80 százalékuk úgy nyilatkozott, a súlycsökkenés jobbítana a nemi életén.

A férfiak válaszai is bizonytalanságot mutattak. Mintegy 70 százalékuk úgy véli, vékonyabb derékkal jobb lenne az ágyban, 42 százalékuk pedig csakis a párja előtt vetkőzne félmeztelenre.

Csakhogy az a bökkenő, hogy az eszményített képekkel ellentétben a pasik valójában nem várják el, sőt nem is kívánják, hogy feleségük vagy barátnőjük olyan karcsú legyen, mint egy szupermodell. A nők pedig nem Brad Pittet keresik az ágyban. Bizony, a túlsúlyos emberek élvezik a szexet. Tudják, amit a tudományos kutatók csak most kezdenek fölfedezni: a kirobbanó szexuális élmény leginkább az elménkből, nem pedig tökéletes arányú testünkből fakad.
 

Pár pluszkiló szexis lehet A túlsúlyos felnőttek nemcsak rengeteget szexelnek, de rengeteg örömöt is lelnek benne – állítja Martin Binks, az észak-karolinai Duke Egyetem Étrendi és Fitnesz Központjának igazgatója. Binks vizsgálati alanyai fogyni próbálnak, és ez egészségi okokból alighanem üdvös is. Szembeötlő azonban, hogy nemi életükben akkor következett be a legnagyobb javulás, amikor testsúlyuknak mindössze tíz százalékával, alig egy-két kilóval lettek könnyebbek.

A fogyás révén az emberek a saját testükről alkotott kedvezőbb kép mellett energikusabbak is, és fesztelenebbül beszélnek partnerükkel szexuális technikákról, fantáziákról és érzésekről.

Ráadásul a tartalmas szex serkenti az oxitocin hormon elválasztását. – Ez szerelmet és empátiát ébreszt az emberben – magyarázza Mehmet Oz szívsebész, a You egészségügyi könyvsorozat társszerzője. – A tartalmas szex egyúttal csökkenti a vérnyomást, és arra készteti a tápcsatornát, hogy ne küldjön éhségjelzéseket az agynak.

A lényeg: az egészséges nemi étvágy súlycsökkenéshez vezethet.
 

A férfiak is szoronganak Nemcsak a nőket vezették félre a testsúlyt meg a nemiséget illetően. – A férfiak egyre elégedetlenebbek a testükkel – szögezi le dr. Viren Swami, a Westminsteri Egyetem pszichológusa, a The Missing Arms of Venus de Milo: Reflections on the Science of Attractiveness (A milói Vénusz hiányzó karja: gondolatok a vonzalomkeltés tudományáról) című könyv szerzője. – Némelyik férfi fogyni szeretne – mondja, de a zömük izmokra vágyik.

Lapunk kérdésére a férfiak 35 százaléka válaszolta azt, hogy olyan testet szeretne, mint Brad Pitté a Trója című filmben. A Men’s Health és más magazinok lapjain szőrtelenül pózoló, deltás Adoniszok látványától sarkallva mind többen igyekeznek fölpumpálni magukat.
 

A vonzerő titkai Az emberiség történelme során a ruganyos és egészséges test segítette a párválasztást, a sikeres szaporodást. Évszázadokkal ezelőtt bizonyos női vonások (fiatalság, vékony derék, telt kebel) termékenységet jeleztek, a férfi bizonyos tulajdonságai pedig (széles váll, fölényesség, jó családfenntartó képesség) arról árulkodtak, hogy képes megvédeni, ellátni az anyát és gyermekét.

Deverenda Singh, a Texasi Egyetem evolúciós pszichológusa úgy véli, a férfiakat tulajdonképpen nem érdekli egy nő testsúlya. Legfőképpen és mindenekelőtt a homokórára emlékeztető testalkathoz vonzódnak, ami a legtöbb esetben a női csípő 70 százalékának megfelelő derékbőséget jelent, ez az arány pedig a kimagasló termékenység jele.

Swami kutatásai azonban azt mutatják, hogy más kultúrákban eltérő a mérce. A nyugati országok, például Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok férfijai a karcsúbb (21 körüli testtömegindexű) nők után áhítoznak. A mediterrán országokban sok pasas a teltebb idomú asszonyokat tartja rendkívül kívánatosaknak. Ez megmagyarázhatja, miért bomolnak a délebben élő férfiak az olyan méretes hátsóval megáldott dívákért, mint Jennifer Lopez.

A vonzerő igazi kulcsa mindkét nemnél felsőbb szinten keresendő. Az arc erősebben kötődik a szexi jelleghez, mint a test. A Nyugat-ausztráliai Egyetem nemrégiben végzett felmérése szerint a nők úgy vélték, egy férfi arca csaknem fele részben meghatározza a vonzerejét. A férfiak számára még többet mondott az arc a szexisségről. A vizsgálatról tanulmányt író Marianne Peters azt az elméletet alkotta, hogy az arc intelligenciáról, a személyiségről és a magabiztosság mértékéről árulkodik – mindarról, ami sokkal inkább növeli a kiváló nemi kapcsolat esélyét, mint a derékbőség.
 

Nigella LawsonSzámottevő személyiség Ha Nigella Lawson, a főzőcskéző tévéistennő nem tartja magát szexinek, akkor alaposan lóvá tett bennünket. – Árad belőle a határozottság – mondja Christie Davies, a Readingi Egyetem szociológiaprofesszora. – Megjelenésével kapcsolatos magabiztossága nagyon vonzó a férfi nézőkre.

Mihelyt megismerkedünk valakivel, Viren Swami szerint sokkal fontosabbakká válnak nem fizikai adottságai a hosszú távú kapcsolatokban és az élvezetes szexben. De a szakember minden kutatása ellenére kijelenti: – Mindannyiunkat mások és másért vonzanak. A vonzerő részben továbbra is titok, és ez így van jól.
 

Karcsúsító munkahelyek A vékonyabb, fürgébb munkaerőt igénylő brit vállalatok fogyásra buzdítják alkalmazottaikat. Egyesek csatlakoztak a munkahelyi egészség „Üzemi fitnesz” pontozásos versenyéhez, amelynek keretében heti testedzési célokat tűznek ki, és az eredményeket országos tabellán tartják számon. Mások, például a PricewaterhouseCooper ingyenes egészséges ebédet, munkahelyi testedzési lehetőséget és étrendi tanfolyamokat kínálnak.

Az essexi Chelmsfordban lévő ebm-papst gyár munkatársai fölkarolták a Brit Szívegészségügyi Alap „Fontos fontok” kezdeményezését.

A résztvevők 7 font sterlinget fizetnek be, és minden leadott font (kb. 45 dkg) után egy font sterlinget kapnak, súlygyarapodás esetén ugyanennyit veszítenek. A tizenhat fős kollektíva hétheti egészséges étkezés és munkahelyi edzés után együttesen 57 kilót fogyott. Monica Frost, a Munka-egészségügyi Központ igazgatója szerint nem nehéz hasonló vállalati akciót indítani: – A fogyózási verseny valóban serkentően hat a munkatársakra, főleg akkor, ha helyszíni súlyellenőrzéssel és tanácsadással párosul. Kezdetnek az is megteszi, ha ki-ki ebédidőben sétál egyet a kollégájával.
 

A kondimániás Dr. Kenneth Cooper neve egyet jelent a testmozgással, és a hetvenhat éves férfi, aki 1968-ban kiötlötte az aerobik szót, most is naponta jár edzőterembe. – A kondizástól jól érzem magam – mondja. – Javítja a közérzetemet, és segít a stressz leküzdésében.

Aki viszont nem bírja a maratoni edzéseket, próbáljon meg félidőben szünetet tartani. – Az edzésidő felosztása kitűnő módszer, hogy többet érjünk el a gyúrással – hangoztatja Nick Hudson, a brit Virgin Active fitnesz- és tréningigazgatója. – Az edzés intenzívebbé válik, és két harmincperces félidő hatékonyabb az egyórás folyamatos izzasztásnál. Az edzés utáni kalóriaégetés is erőteljesebb így.

Vote it up
408
Tetszett?Szavazzon rá!