Szex 35 fölött: Még jobb is lehet!

Az életkor előrehaladtával a nemi élet is óhatatlanul változik, ám ha tesznek érte, pozitív változásban lesz részük

A párok korosodásával lanyhul a szexuális életük. Legalábbis ezt tartja a közhiedelem, s második gyermekének megszületése után egy San Diegó-i háziasszony is úgy látta, hogy rá is ez a sors vár: – Csak azt tudtam, miként legyek anya. Teljesen elfeledtem, hogy mit jelent nőnek lenni – meséli.

Ám azután elhatározta: nem fog beletörődni szexuális életének lanyhulásába. Férje tudomására hozta, hogy változatlanul erős nemi vágy él benne, mire a férfi is nyitottabbnak mutatkozott, mint azelőtt. Ma a negyvenes éveiket tapossák, s állításuk szerint korábban soha nem álmodott mértékben javult a szexuális életük. – Igazán élénk és változatos – meséli az asszony. – Nem ragaszkodunk a mennyiséghez, s nem annak alapján ítéljük meg magunkat, mi az, ami elég vagy kellemes. Nem azzal foglalkozunk, mit kéne tennünk, inkább arra összpontosítunk, amit érzünk és átélünk.

Az életkor előrehaladtával a nemi élet is óhatatlanul változik. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy elhal. – Az ifjúságot bálványozó kultúrában élünk, ahol fennáll annak a veszélye, hogy az ember romantikus dicsfényben látja egykori nemi életét – figyelmeztet Judith Seifer terapeuta. Az ember hajlik rá, hogy a fiatalkori érzéki tobzódások emléke elhomályosítsa a szexualitás pillanatnyi lehetőségeit, márpedig ez nem célravezető.

– Önmagában az erős szexuális affinitás, az az izgató, heves, alig-várjuk-hogy-végre-sor-kerüljön-rá érzés egy, legfeljebb két évig tarthat ki – állítja Fran D. Ferder seattle-i klinikai pszichológus. – Utána egy kapcsolatnak minden téren bensőségessé kell válnia ahhoz, hogy a szexuális összhang is fennmaradjon.

Azonban Ferder szerint az együttműködő partnerek számára üdvösek lehetnek az idővel bekövetkező változások. Számos, a harmincas éveiben járó nő szerint az csupán babona, hogy a szexuális elégedettség az életkor előrehaladtával csökkenne – és véleményüket a statisztikák is alátámasztják.

A Chicagói Egyetem 1994-ben végzett vizsgálatából kiderült, hogy a nemi érintkezés során a nők közül legritkábban a húszas éveik elején járók jutnak el az orgazmusig, míg a negyvenesek a leggyakrabban. – Megismertem a testemet, és kitanítottam a férjemet. A szeretkezés ma már nemcsak csendes reménykedésből és heves vonaglásból áll – magyarázza egy 50 éves pszichológusnő a floridai Jacksonville-ből.

Noha a 35. életév után már korántsem olyan heves a szexuális élmény, mint 25 évesen volt, az érettség másfajta előnyöket kínál. Az evolúciós biológia magyarázatot adhat arra, hogy szexuális téren miért oly gyakori a huszonéves párok össze nem illése: a férfi újat akar, anélkül hogy elkötelezné magát, a nő viszont odaadást és állandóságot követel. – A férfiaknál ez azt jelenti, hogy minél több nőt megszerezve akarnak gondoskodni a fajfenntartásról. A nők pedig a legerősebb, legegészségesebb párt kiválasztva és megtartva óvják az utódokat legvédtelenebb éveikben – állítja Seifer. A nemi késztetésnek ez a különbözősége csak a 30. életév után kezd csökkenni.

A 30. életév utáni szexuális örömök kulcsa: legyen tudatában annak, milyen pszichológiai és fiziológiai jelenségekre számíthat. – A tudás a legjobb fegyver – jelenti ki dr. Theresa L. Crenshaw San Diegó-i szexológus. – A nemi sémák gyakran változnak életünk folyamán. Ennek ismeretében az ember átírhatja a „forgatókönyvet”, s reálisabb, izgatóbb kapcsolatot alakíthat ki. – Crenshaw szerint a szeretkezés a hatvanas években érzékibb lehet, mint bármikor máskor az életben. Odáig azonban el is kell jutni, következzék tehát egy rövid útmutató:

Harmincasok: szexuális magabiztosság
– Harmincas éveikben a nők kezdeményezőbbé válnak szexuális téren. Tudják: jobb is lehet a szeretkezés, s örülnek, hogy maguk mögött tudhatják életüknek azt a szakaszát, amikor megadóbbak és passzívabbak voltak – mondja Seifer. Ahogy egy harmincas atlantai eladónő fogalmaz: – Ha a férjed már látta, miként hoztál világra egy gyereket, és hogyan küszködtél az ételmérgezéssel, ugyan miért ne mondanád meg neki, hol érjen hozzád?

A harmincas nők észrevehetően jobban igénylik a genitális szexet és az orgazmust. Ez az újfajta „agresszivitás” Crenshaw szerint a női hormonális egyensúly eltolódásának tudható be. Több tesztoszteron kerül a nő szervezetébe, s ennek folyománya a növekvő öntudatosság, magabiztosság és orgazmusigény.

– A harmincas évek vagy a legrosszabb, vagy a legjobb időszakot jelentik a párok számára – állítja Crenshaw, mert a nők kétféleképpen nyilváníthatják ki újfajta szenvedélyüket: indulatosan vagy érzékien. – Némelyik nő, aki elhanyagoltnak érzi magát, támadásba lendül, s ez zűrzavarhoz vezethet a hálószobában.

A férfiak egyenesen rémisztőnek találhatják ezt a hirtelen váltást a huszonéves nők engedékenysége után, ámde ők maguk is változnak, ami javíthatja az összhangot. Crenshaw elmondja, hogy a harmincas férfiak gyakran fogadják pozitívan a nő szexuális kezdeményezését, mert már kevésbé hajszolják az orgazmust, és többet törődnek partnerük kielégítésével: – Sokkal jobban élvezik a beteljesedéshez vezető utat, és már nem a puszta  ösztönös nemiség érdekli őket. – Ennek a harmincas éveikben bekövetkező változásnak egyik magyarázata, hogy szervezetükben némileg csökken a nemi hormonok mennyisége.

Negyvenesek: a libidó felszabadítása
A negyvenes nők kivirulnak, miután lezárul életük reproduktív szakasza. A szülés utáni évek újra esélyt adnak a nőnek, hogy önmagával foglalkozhasson, s ez kielégítőbb nemi élethez vezethet.

– A negyvenes férfiak és nők általában elértek egy bizonyos fokú szexuális biztonságot és érzelmi érettséget, s mind összeillőbbé válnak – állítja Crenshaw. Egy 45 éves denveri gyermekpszichológus-nő így fogalmaz: – Tudom, miként jussak el az orgazmusig, s már ő sem kapkodja el a dolgot. Többet érintjük egymást, és kevésbé nyugtalankodunk a célszalag miatt.

A nők kevésbé harciasan tekintenek a férfiakra. Véget ér az ágyban folytatott hatalmi csatározás. Megújult örömérzés, kiegyensúlyozottság és tisztelet lép a helyére. Amint gyerekeik több időt töltenek házon kívül, a szülők újra felfedezik a szexet. – Felszabadító élmény volt, amikor a két gyerek nyáron táborozni ment – meséli egy 46 éves New York-i asszony, két tinédzser édesanyja. – A férjemmel visszaröppentünk kapcsolatunk első éveibe, csakhogy ma már mindketten jól tudjuk, mit kedvel a másik, és így sokkal jobb a szex.

Ezzel – az őszintébb párbeszédet, a nyugodtabb tempót és a régi partnerrel kialakult meghittséget említve – más nők is egyetértenek. Ideális esetben, bensőséges érzéseik révén, a párok megoszthatják vágyálmaikat, s olyan szeretkezési módszerekkel is kísérletezhetnek, amelyekkel fiatalabb éveikben nem mertek.

Ez azonban nem következik be önmagától. Egy tartós kapcsolatban a megszokottság unalmat is szülhet. – Olyan sablonos lett az életünk – idézi fel egy 44 éves anya a New York állambeli Great Neckből. – Mostanában változtatni akarunk ezen. Egy ideje minden helyiségben szeretkezünk a férjemmel, csak a hálószobában nem.

Linda Sapadin New York állambeli pszichológus szerint gyakran kell ilyen lépésekhez folyamodni, hogy új színt vigyenek egy tartós kapcsolatba. – Vannak párok, akiket feldob, ha olykor kimozdulnak hazulról. Az otthoni szexet alkalmi kiruccanásokkal kell fűszerezni – állítja.

Ötvenesek: lazán és romantikusan
Főleg a férfiban bekövetkező változások révén, az ötvenesek szexuális kapcsolata még meghittebbé válik. Crenshaw hormonvizsgálatai szerint a partnerek talán ebben az életkorban illenek össze a leginkább szexuális és érzelmi téren, feltéve, hogy jó az egészségük, s nem szednek olyan gyógyszereket, amelyek csökkentik a nemi vágyat.

A pároknak több az idejük, kevesebb feszültséggel és gonddal kell megküzdeniük, mint egy évtizeddel korábban. – A közös múlt, az érett erotika és a bölcsesség együtt romantikusabbá és érzékibbé teszi az ötvenes szeretőket – fejtegeti Crenshaw.

Sok férfi azonban szorongva fogadja ezt kort, abban a hiszemben, hogy az ötvenesek számára kevésbé izgató a szex. Az erekciók gyakorisága valamicskét csökken.

A vontatott kezdés előnye viszont a lassabb befejezés. – Az idősödő férfiak éppen azt nem tudják, hogy erekciójuk tovább fog tartani, sőt talán még teljesebb is lesz, mint ifjúkorukban – magyarázza Seifer.

A kutatások szerint számos idősebb férfi valóban nem jut el annyiszor a csúcsra, mint egykor, mégis kielégültnek érzi magát. A szexuális magatartásról készült 1993-as Janus-jelentés keretében országszerte 2765 felnőttet kérdeztek ki az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy számos 51 és 64 év közötti férfi „sokkal kielégítőbbnek” és „nyugodtabb tempójúnak” ítélte a nemi aktusait, mint fiatalabb korában. Elmondták, hogy bőven van idejük az előjátékra, s nagyobb elégedettség és meghittség tölti el őket az aktus után. – Kisebb a kényszer az ejakulációra, az izgatás kerül a középpontba – fűzi hozzá Crenshaw.

– Némelyik nő nemigen érti, hogy egy férfi ejakuláció nélkül is kielégülhet – hangsúlyozza Seifer –, kiváltképp, ha azt tekinti az elégedettség fokmérőjének. – Egy másik buktató az a tény, hogy egyes férfiakat már nem izgat fel pusztán a látvány. Szükségük van érintésre is. – Meg kellett tanulnunk, miként tudassuk egymással, hogy mikor jövünk izgalomba – mondja egy 55 éves New York-i vendéglős. – Ma már nem elég, ha csak ránézek.

Az érzéki hatvanasok
Hiszik-e vagy sem, életük legérzékibb szakasza a 60. év után következhet. – Az ilyen korú nők többségének gyakori orgazmusai vannak, s a férfiak is rájönnek, hogy az életkor, hacsak nem betegek, nem azonos az impotenciával – állítja Crenshaw. Ami a gyakoriságot illeti, ha csökken is, az megannyi pár szerint csak fokozza a különlegességet.

A Janus-jelentés megjegyzi: a szexuális életet élő hetvenesek elmondták, hogy az legalább olyan kielégítő volt, mint régebben. Némelyek szerint pedig egyenesen a legjobb. Nem csoda, hogy a kutatók egyetlen 90 évnél fiatalabb alanyt sem találtak, aki ne szeretkezett volna, ha élt benne az érdeklődés, és partnere is akadt.
 

Ennek tudatában tehát a párok meglelhetik az útját-módját, hogy érzelmeiket beteljesítő és testileg kielégítő szexuális életet éljenek – bármely életkorban.

Vote it up
28
Tetszett?Szavazzon rá!