KultúrZóna: Müller Péter Sziámi

Milyen könyv van az ágya mellett, mire vadászik a neten, és mit tenne, ha bármi a hatalmában állna?

Megjelent: 2011. május

Kapcsolódó cikkek

Müller Péter Sziámi Budapesten született 1951-ben. Születési neve: Kovalcze Végh Péter Iván, nevelőapja Müller Péter író, akit édesapjaként tisztel, és akivel több művet készítettek közösen.

Hihetetlenül sokoldalú. 1973-ban rádiószerkesztő-riporteri diplomát szerzett, a következő évben pedig cirkusz- és varietérendezői képesítést, majd 1976-ban a ELTE bölcsészkarán magyar–francia szakos tanári diplomát, aztán 1980-ban film- és televízió-rendezői diplomát kapott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

A magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyénisége. Részben az ő szövegei alapozták meg zenekaruk, a Sziámi sikerét.

Müller Péter 1992-től a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. tulajdonosa és kreatív igazgatója. 1993-ban Gerendai Károllyal megszervezte az első Diákszigetet, amely azóta Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvényévé vált azóta.

1998-ban a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínének művészeti vezetője volt, 2001-ben az akkor induló Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója lett, melynek a mai napig alapító igazgatója és főtanácsadója.

Vote it up
368
Tetszett?Szavazzon rá!