Ha a csontjainkat erősítő élelmiszerekre gondolunk, nemigen jut eszünkbe a szilva. Dr. Bahram Arjmandi, a tallahasseei Floridai Állami Egyetem kutatója azonban elárulja, hogy az új adatok szerint a Prunus domestica kis, tojásdad termése a legeslegjobb gyümölcs a csontrendszer számára. Állatkísérletekben nemcsak megakadályozta, de vissza is fordította a csontritkulást.
A változó koron túli nőknél kapott első eredmények arra utalnak, hogy az embernél nem kevésbé hatásos a szilva. De mi teszi olyan különlegessé a szilvát? Az, hogy rengeteg hasznos antioxidánst és rendkívül sok bórt, káliumot meg K-vitamint tartalmaz – mindezek pedig fontosak a csontok egészségének megőrzéséhez is.
A vizsgálatban részt vevő nők naponta 8-10 szem aszalt szilvát fogyasztottak, de Arjmandi feltételezi, hogy már három szem is kedvezően hathat a csontrendszerre.
Érdemes belakmározni friss szilvából, amíg kapható, az év többi szakában pedig ott a mélyhűtött, aszalt vagy befőttként tartósított szilva, ami nemcsak magában fogyasztható, hanem müzlibe keverve, sőt vöröshagymával, fokhagymával és sárgarépával dinsztelve baromfi vagy más pecsenye köretéül is. Ismerjen meg további szilvás recepteket!
Hozzászólás