Szilvás-mandulás süti

Kerek lesz a világ, ha megsüti ezt az isteni kerek süteményt

Hasonló receptek

Hozzávalók
10 dkg vaj + a sütőformába 22 dkg liszt 1 kiskanál só 2,5 dkg cukor 2 evőkanál hideg víz 1 db vaníliarúd

A töltelékhez: 6 dkg őrölt mandula 6 db szilva 8 dkg cukor 1 db tojásfehérje cukor a tetejére

Elkészítés
1. A vajat apró kockára vágjuk, elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot. A massza közepébe egy mélyedést készítünk, hozzáadjuk a vizet, és tésztává gyúrjuk. (Ha szükséges, adhatunk hozzá vizet, vagy lisztet)

2. A tésztát belisztezett felületen kissé kinyújtjuk, majd a vaníliarúdból egy kevés vaníliát kaparunk rá, összehajtjuk, és újra kinyújtjuk. Ezt háromszor-négyszer megismételjük, míg a vanília teljesen át nem járja a tésztát, majd gombócot formázunk belőle, és fóliába csomagolva néhány órára hűtőbe tesszük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát a hűtőből kivéve elfelezzük, mindkét részét 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az egyik felével kibélelünk egy 20x20 cm-es kivajazott sütőformát, és megszórjuk az őrölt mandulával.

4. A kimagozott és cikkekre vágott szilvát és a cukrot alaposan összekeverjük, majd a tészta közepére kanalazzuk. A maradék tésztából 5 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat vágunk, a szilvás töltelék szélére rendezzük, és a széleiket az alsó tésztalappal összenyomkodjuk.

5. A korongok tetejét megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk a cukorral, majd sütőben 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. Vaníliafagyival kitűnő.

Vote it up
223
Tetszett?Szavazzon rá!