Hozzávalók
10 dkg vaj + a sütőformába • 22 dkg liszt • 1 kiskanál só • 2,5 dkg cukor • 2 evőkanál hideg víz • 1 db vaníliarúd
A töltelékhez: 6 dkg őrölt mandula • 6 db szilva • 8 dkg cukor • 1 db tojásfehérje • cukor a tetejére
Elkészítés
1. A vajat apró kockára vágjuk, elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot. A massza közepébe egy mélyedést készítünk, hozzáadjuk a vizet, és tésztává gyúrjuk. (Ha szükséges, adhatunk hozzá vizet, vagy lisztet)
2. A tésztát belisztezett felületen kissé kinyújtjuk, majd a vaníliarúdból egy kevés vaníliát kaparunk rá, összehajtjuk, és újra kinyújtjuk. Ezt háromszor-négyszer megismételjük, míg a vanília teljesen át nem járja a tésztát, majd gombócot formázunk belőle, és fóliába csomagolva néhány órára hűtőbe tesszük.
3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát a hűtőből kivéve elfelezzük, mindkét részét 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az egyik felével kibélelünk egy 20x20 cm-es kivajazott sütőformát, és megszórjuk az őrölt mandulával.
4. A kimagozott és cikkekre vágott szilvát és a cukrot alaposan összekeverjük, majd a tészta közepére kanalazzuk. A maradék tésztából 5 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat vágunk, a szilvás töltelék szélére rendezzük, és a széleiket az alsó tésztalappal összenyomkodjuk.
5. A korongok tetejét megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk a cukorral, majd sütőben 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. Vaníliafagyival kitűnő.
Hozzászólás