Hozzávalók 16 gombóchoz
1 citrom • 50 dkg sovány túró • kb. 40 dkg szilva • 15 dkg cukor • 2 kis tojás • só • 15 dkg liszt • 3 l sós víz • 8 dkg vaj • 4 evőkanál zsemlemorzsa • porcukor • liszt a formázáshoz
Elkészítés
1. Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, és reszeljük le kb. a felének a héját. Csepegtessük le szitán a sovány túrót (kb. 15 perc).
2. Mossuk meg a szilvát, hagyjuk megszáradni, vágjuk fel az egyik oldalát, és távolítsuk el a magját. Tegyünk minden szem szilvába egy kis kockacukrot.
3. Tegyük a túrót egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a sót, 1 kiskanál citromhéjat és a lisztet. Gyúrjunk belőle lágy tésztát. Lisztes kézzel formáljunk a tésztából gombócokat, a közepükbe tegyünk egy-egy szem szilvát.
4. Forraljunk egy nagy lábosban kb. 3 l vizet, és sózzuk meg. Tegyük bele a gombócokat, és főzzük őket alacsony hőfokon körülbelül 15 percig.
5. Forrósítsuk fel a vajat, és pirítsuk benne aranysárgára a zsemlemorzsát. Emeljük ki a gombócokat szűrőkanállal, s ha jól lecsöpögtek, tegyük őket tányérokra. Szórjuk rájuk a zsemlemorzsát, és adjunk hozzá porcukrot.
Ismerjen meg másféle túrógombócokat!
Hozzászólás