Szilvás-túrós rétes

A sportolók szerint nyújtani kell! Ha idegenkedik a sporttól, nyújtson rétest

Hozzávalók 2 rúd réteshez
25 dkg rétesliszt 1 csipet só 3 evőkanál olaj 1 db tojássárgája

A töltelékhez: 60 dkg szilva 10 dkg darált mogyoró 10 dkg zsemlemorzsa 1 db citrom 2 db tojás 50 dkg sovány túró 2 dl főzőtejszín 7 dkg barna cukor 2 evőkanál vaníliás cukor 1 csipet só 5 dkg vaj 2,5 dl tej 5 dkg méz 1 db tojás liszt a formázáshoz

Elkészítés
1. A liszthez adjuk a sót, az olajat, a tojássárgáját, hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, és az egészet ruganyos tésztává gyúrjuk. Kiöblítünk egy lábast forró vízzel. A tésztából cipót formálunk, pergamenpapírba csomagoljuk, a lábasba tesszük, és fedő alatt pihentetjük.

2. A töltelékhez megmossuk a szilvát, kimagozzuk és negyedeljük, majd összekeverjük a mogyoróval és a zsemlemorzsával. A citromot megmossuk, megtöröljük, a héja felét lereszeljük.

3. Kettéválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a túróval, a tejszínnel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sóval összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk,és a tojásos keverékbe forgatjuk.

4. A vaj felével kikenjük a tűzálló tálat. A tésztát kétfelé vágjuk. Kinyújtjuk és leheletvékonyra kihúzzuk. A tésztalapokat bekenjük a túrókrémmel, és rátesszük a szilvát. Közben a széleken, körös-körül egy keskeny sávot szabadon hagyunk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük.

5. Felgöngyöljük a rétest, és a tűzálló tálba tesszük. A maradék vajat a tejjel felforrósítjuk, hozzákeverjük a mézet és a tojást, és a rétesek köré öntjük. 50 percig sütjük, miközben a tepsibe öntött folyadékkal néha meglocsoljuk.

Tipp
Könnyebben boldogulunk a rétestészta gyúrásával és vékonyításával, ha réteslisztből készítjük, mert jól nyújtható és jellemzően nem csomósodik.

Vote it up
207
Tetszett?Szavazzon rá!