Szlovákia ízei

Marcel Ihnačák, a fiatal mesterszakács mediterrán vonásokkal gazdagítja a helyi konyhaművészetet

Kapcsolódó cikkek

A Poprád városában felcseperedő Marcel Ihnačák (34) sokáig jéghokis álmokat dédelgetett. Ám húszéves korában egy bokasérülés miatt pályát váltott, és a hokiütőt fakanálra cserélte.

De teljesen nem szakított kedvenc jeges sportjával. Amikor a 2011-es jégkorong-világbajnokságot Szlovákiában rendezték, a pozsonyi Double Tree Hilton konyhafőnökeként 35 fős csapatával három héten át naponta 3500 adag ételt készítettek a résztvevőknek. Igaz, olykor ebbe csak napi két óra alvás fért bele, de teljesítették a feladatot.

Ihnačák kilencévesen állt először a tűzhely mellé: gyümölcsös piskótát készített. – A tésztából kifelejtettem a sütőport, de így is elfogyott – meséli nevetve.

Fiatalkorában öt évig külföldön tanulta a szakmát, először Prágában, majd Londonban, ahol sous-chef (helyettes konyhafőnök) volt Jamie Oliver konyháján. 2006-ban tért haza, és Pozsonyban részt vett a Liviano étterem beindításában, mielőtt a Double Tree Hiltonhoz került.

Éttermében az egészséges mediterrán konyha dominál, amelyet Ihnačák a helyiek ízléséhez igazít. – Fontos számomra, hogy a vendégek ne tartsák túl egzotikusnak a főztünket – vallja.

A Reader’s Digestnek vaddisznósültet és lime-tortát ajánl, hogy bebizonyítsa: „A vadételeknek nem feltétlenül kell nehéznek lenniük, mint ahogyan a tortának sem tesz jót, ha túl édes.”

Mi a kedvenc étele? – A pizza. – A népszerű fiatal séf gyakran futtában étkezik.

Vote it up
258
Tetszett?Szavazzon rá!