Tálcán nyújtja a szívét

Miért költözik egy svájci Romániába? Aztán mi az, ami ott marasztalja? Jakob Hausmann elárulja a választ

Megjelent: 2011. november

Kapcsolódó cikkek

A bukaresti Sandu Aldea utcában található „Mica Elvetie” (Kis Svájc) nevű hangulatos étteremben egy pohár pezsgővel vendégelnek meg minket érkezéskor. Egy kék szemű, borzas szemöldökű fickó majdnem tökéletes románsággal szól az egybegyűltekhez: – Jó estét! Én fogok főzni önöknek, és ha utána nem lesznek itt az asztalnál, rossz szakács vagyok.

Ezzel eltűnik a konyhában. Nincsen à la carte menü. A séfre kell bíznunk magunkat. Sokan azért jönnek el, mert látták őt a tévében, de még többen azért, mert megszerették a főztjét, mióta ismeretlen svájci bevándorlóként megnyitotta a vendéglőjét.

Amikor a most 52 éves Jakob Hausmann 16 évvel ezelőtt Romániába költözött, nem tervezte, hogy itt marad. Gyerekként Svájcban az édesapjától tanult főzni, aki imádta a jó ételeket. – Minden vasárnap ő készítette az ételt, én pedig kuktáskodtam mellette.

Huszonegy éves korában Jakob már szakképzett szakács volt, és sok étteremben dolgozott. Miután az első gyermeke megszületett, szeretett volna saját éttermet nyitni, de nem volt pénze rá. Egy élelmiszereket és konyhai eszközöket forgalmazó cégnél kapott állást. 1991-ben egy román ismerős javasolta, hogy menjen Romániába és mérje fel az üzleti lehetőségeket. Még abban az évben odautazott, és elbűvölte az ország természeti szépsége. Megkedvelte az embereket, akik barátságosak és kevésbé tartózkodók voltak, mint a svájciak. 1995-ben, amikor túlesett egy váláson, visszatért Romániába, hogy élelmiszer-forgalmazó céget alapítson.

De az üzlet nem akart felvirágozni, és Jakob élete elég kilátástalannak tűnt, amikor egy barát bemutatta neki Crenguta Popot, a fiatal, energikus szőkeséget, aki építőmérnöki és jogi diplomájával éppen állást keresett. Jakob megbízta a lányt élelmiszer-forgalmazó cége irányításával. Crenguta átcsomagolta az árut kisebb, megfizethető méretű kiszerelésbe, és az eladás fellendült. Hamarosan Jakob és Crenguta már közös jövőjüket tervezgették. Miután összeházasodtak, Jakob gyakran főzött a barátaiknak. 1998-ban valóra vált élete álma: eladta az egyik 1991-ben vásárolt bukaresti lakását és megnyitotta saját éttermét, a „Mica Elvetie”-t. Jakob svájci specialitásai – a fondü, a raclette, a kövön sült húskülönlegességek – óriási sikert arattak.

Egy napon meghívták egy tévéműsor szereplőválogatására. Olyan szakácsot kerestek, aki megjutalmazza azokat a nézőket, akiknek az éléskamrájában megtalálható egy bizonyos fűszerféleség. – Románul kérdeztek tőlem valamit, de én angolul válaszoltam – meséli mosolyogva Hausmann. Végül mégis megkapta a munkát. A szereplést két újabb műsor követte. Az emberek kezdték megismerni az utcán. De Jakobnak hiányzott a főzés az éttermében. Így amikor a harmadik show, egy főzőverseny, amelynek döntőbírája volt, véget ért, visszatért a családi vállalkozáshoz. Azóta három másik éttermet is nyitott, az egyiket Bulgáriában.

Jakob Hausmann munka közben

Teljes életet él. – Gyökeret vertem Romániában. Itt váltottam valóra az álmomat és találtam rá a szerelemre. – Tanácsokkal támogatja azokat, akik önálló üzlet beindításáról álmodoznak.

Amikor este Jakob Hausmann kilép konyhájából, minden vendégét az asztalánál találja. – Herr Hausmann, még nem ettem ennél jobbat! – kiált fel az egyikük.

– A vendégeim többet akarnak a pénzükért – magyarázza Hausmann. – Hát tálcán kínálom nekik a lelkemet.

Vote it up
241
Tetszett?Szavazzon rá!