Tárolási trükkök

Nincs feltüntetve a csomagoláson, mégis az alábbi módon célszerű eltenni például a lisztet, a piros fűszereket, a sajtot és a mézet

Liszt
A teljes kiőrlésű búzalisztet tartsa a hűtőben. A búzacsíra magas olajtartalma folytán hamar megavasodik ez az egyre népszerűbb hozzávaló, ha hosszasan a kamrában tárolja. Amennyiben csak ritkán és keveset használ belőle, tartsa légmentesen záródó dobozban a hűtőben, ahol 2–6 hónapig is eláll. Ha kesernyés az illata, dobja ki. (A hagyományos búzaliszt légmentesen záródó dobozban gond nélkül eláll a kamrában akár egy évig is.)

Piros fűszerek
A piros színű fűszereket tartsa hűtőben. Az őrölt pirospaprika, Cayenne-bors vagy csilipaprika frissebb marad és tovább megőrzi élénk színét, amely fűszertartóban a fény és a hő hatására kifakulhat. Ha nagyobb mennyiségű pirospaprikára tett szert, egy részét a mélyhűtőbe is teheti. Ez nemcsak a színt és az aromát óvja meg, de az esetleges molyosodástól is véd.

Sajt
Csomagolja a sajtot légáteresztő anyagba, hadd lélegezzen! Ha nincs speciális sajtpapírja (belül viaszos, kívül fényvédő), a hagyományos (nem szilikonos) sütő- vagy zsírpapír is megteszi. Kerülje az alufóliát és a frissen tartó fóliát. Ha a sajt nem kap elég oxigént, hamar kiszárad. Ezenkívül a magas páratartalom és az 5–8 Celsius-fokos hőmérséklet is fontos, így a legjobb, ha a hűtő zöldségesrekeszében, a sütőpapírba tekert sajtot műanyag dobozba helyezve tárolja. (Ugyanilyen hőmérsékletű jól szellőző pince, kamra is ideális sajttárolásra.)

Vaj
Ha nem akarja rögtön az egészet felhasználni, a maradékot lefagyaszthatja, így nem romlik meg, és nem veszi át a hűtőben levő maradék sárgadinnye vagy fokhagymás étel illatát sem. A bontatlan vaj a hűtőben úgy négy hónapig áll el, a fagyasztóban nagyjából egy évig. A vajpapírban hagyott maradékot rakja dupla mélyhűtőzacskóba. Mikor érdemes elgondolkodnia a lefagyasztáson?

Ha a hűtőben, kamrában tartott vaj elszíneződik, biztos, hogy nem használja fel elég gyorsan. Az olyan vaj, amelyiknek a belseje világosabb, mint a külseje, már nem friss (az oxidáció következtében). A friss vaj színe egyenletes.

Méz
Oldja fel a megkristályosodott mézet: helyezze az üveget gyöngyöző vízzel teli lábasba, és addig kevergesse az üveg tartalmát, amíg a kristályok elolvadnak. Ne tartsa a mézet a hűtőben, mert attól megkristályosodhat. Ha felnyit egy üveg mézet, az elméletileg az idők végezetéig eltartható (még ősi egyiptomi sírokból is kerültek elő bödönök sértetlen tartalommal). A méhek gyomrában levő enzimek ugyanis baktériumölő vegyületeket állítanak elő.

Olívaolaj
Vásárolja kisüveges kiszerelésben, hacsak nem „ipari” felhasználó. Felnyitás után az olívaolaj nem egészen három hónap alatt megavasodhat (még akkor is, ha az üvegen hosszabb lejárati idő szerepel). A friss olívaolaj illata az érett, zöld olívabogyóéra emlékeztet, az íze pedig karakteres és kissé borsos. Ha netán zsírkréta- vagy hamuillat csapja meg az orrát, akkor az olaj már megromlott.

Lágy barna cukor
Helyezze az édes kristályokat „baráti” társaságba, nehogy kiszáradva egy tömbbe álljanak össze. Öntse a barna cukrot légmentesen záródó dobozba, és tegyen mellé alma- vagy kenyérszeleteket. A cukor magába szívja a nedvességet, így megőrzi az állagát.

Vote it up
137
Tetszett?Szavazzon rá!